Πρόγραμμα - ευκαιρία για ενεργειακή αναβάθμιση!

on .

Η πλέον καθαρή μορφή ενέργειας είναι η… μη χρήση ενέργειας. Στη βάση της λογικής αυτής, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί βασική συνιστώσα της στρατηγικής της κυβέρνησης για την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων.

Συμβάλλει, επίσης, ουσιαστικά στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Έτσι, στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να «τρέχει» το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ», το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», με ενισχυμένο προϋπολογισμό –που ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ- αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων και διευρυμένη γκάμα επιλέξιμων παρεμβάσεων, με γνώμονα την μεγιστοποίηση του οφέλους ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα καλύπτει δαπάνες για αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση θερμομόνωσης, κέλυφος του κτιρίου, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ψύξης, σύστημα Ζεστού Νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, κτλ. Επίσης θα καλύπτει δαπάνες για κοινόχρηστες παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες όπως αναβάθμιση ανελκυστήρα - αναβάθμιση συστήματος φωτισμού.
Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:
- Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
- Φέρει οικοδομική άδεια.
-Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
- Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Το ποσοστό επιχορήγησης πηγαίνει σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης έως 85%.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρήσιμο για τα νοικοκυριά, γιατί βοηθάει τις επισκευές, την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, αλλά χρήσιμο και για τον κατασκευαστικό κλάδο.

* Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός - Τομεάρχης Υποδομών ΔΕΕΠ Υποδομών και Περιβάλλοντος.