Η κατάρρευση ενός μύθου που την πληρώνει η πόλη...

on .

ΜΑΚΑΡΙ να μπορούσαμε να βρούμε έναν καλό λόγο να πούμε για τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και τον κ. Ελισάφ με τη «Νέα Εποχή» του, που δυστυχώς αποδείχτηκε ...παλιότερη και των παλιών. Ούτε να επαινέσουμε μπορούμε την υποκριτικά αυτοκριτική ανακοίνωσή του, ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών, στον ένα χρόνο της παρουσίας του στην ηγεσία του Δήμου, που έχει πράγματι ιδιαίτερα προβλήματα και άρα και απαιτήσεις, που ως φαίνεται ξεπερνούν το όριο των δυνατοτήτων του δημάρχου και των συνεργατών του. Ας μην ξαφνιαζόμαστε, «τόσοι» ήταν!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ καίτοι πασχίζουμε, δε βρίσκουμε κανένα ελαφρυντικό για τη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία είναι προϊόν της σύμπραξης τριών παρατάξεων, της στήριξης των κ.κ. Νίκου Γκόντα και Άρη Μπαρτζώκα -με αξιομνημόνευτη την εμπειρία του πρώτου, που διετέλεσε δήμαρχος επί οκτώ χρόνια. Ούτε αυτό κατέστη εφικτό να αξιοποιηθεί, αν και ολοφάνερη η αποστασιοποίηση από τα δρώμενα του πρώην δημάρχου, η οποία χρήζει εξηγήσεων. Αν δηλαδή διαφωνεί με όσα γίνονται, οπότε πρέπει να άρει τη στήριξή του ή συμφωνεί με όλα και απομένει να πει το γιατί.
ΔΕΝ πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία ανάλυσης της αποτυχίας. Το έκανε η εφημερίδα σε ρεπορτάζ της πριν από λίγες ημέρες. Ούτε και ενδιαφέρουν άλλωστε κανέναν οι αιτιάσεις που επικαλέστηκε ο κ. Ελισάφ, δηλαδή ...κακές συγκυρίες, κορωνοιός, μέτωπο της αντιπολίτευσης, μέχρι και η ...κακή οργάνωση των υπηρεσιών, τις οποίες όμως δε φρόντισε -αν είναι έτσι- να τις εκσυγχρονίσει. Σημασία έχει η αποτυχία μιας Δημοτικής Αρχής και ενός ανθρώπου που υποσχέθηκε πολλά και δεν έκανε τίποτε. Τίποτε απολύτως όμως.
ΔΕΝ επιχαίρουμε, αντιθέτως μας λυπεί αυτή η εξέλιξη -όπως όλους φυσικά. Ούτε για την κατάρρευση του μύθου του «πρώτου Εβραίου δημάρχου των Ιωαννίνων και της Ελλάδας», που με ιδιαίτερη επιμέλεια είχε χτιστεί από τον ίδιο και προς τούτο εντεταλμένες γραφίδες, κάμερες και μικρόφωνα των Αθηνών, που ανακάλυψαν αιφνιδίως τη σπουδαιότητα του ανδρός, όταν μέχρι τότε αγνοούσαν και αυτή την ύπαρξή του. Όταν ζεις στα Γιάννινα, την πόλη που περιβάλλεται από μύθους και την ιστορία και τη βλέπεις να βουλιάζει στον όγκο των σκουπιδιών, δεν μπορείς να ικανοποιείσαι από την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής.
ΟΤΑΝ στην πόλη ανθούν και μεγαλουργούν δύο βιομηχανίες νερού, που αυτό το πολύτιμο αγαθό το βρίσκουν εν αφθονία στο υπέδαφός της και τροφοδοτούν όλο τον πλανήτη, βεβαίως και είναι εξοργιστικό οι πολίτες των Ιωαννίνων να βλέπουν τις βρύσες τους να στεγνώνουν, κάθε τόσο να γίνονται διακοπές νερού... «λόγω βλάβης» και να πληρώνουν πανάκριβα αυτό το λίγο που γεύονται. Τι θα πει... είναι παλιό το δίκτυο ή το ευτελές επιχείρημα ότι σπαταλούν το νερό ή… ποτίζουν τους κήπους; Τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι; Να βρωμίσουν επειδή ο Δήμος αδυνατεί να τους εξασφαλίσει λίγο νερό, όταν μάλιστα η περιοχή έχει το περισσότερο από όλη τη χώρα;
ΓΝΩΡΙΖΕ η Δημοτική Αρχή, ο εταίρος της και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ κ. Μπαρτζώκας, αυτό το πρόβλημα της παλαιότητας μέρους του δικτύου. Επί ένα χρόνο τι έκανε; Ποιά ακριβώς είναι αυτά που τον απασχόλησαν και έλυσε; Μήπως την... αναδιοργάνωση δήθεν της ΔΕΥΑΙ; Μήπως κάποια έργα; Ποιά, όταν κι όσα πρότεινε απορρίφθηκαν κι άλλα κινδυνεύουν να χαθούν, όπως άλλωστε και στο Δήμο; Τα λέμε διότι προτεραιότητα έπρεπε να αποτελεί να έχει νερό η πόλη με τα τοπικά της διαμερίσματα, στα οποία μαζεύουν νερό στα βαρέλια τώρα, το 2020, αφού διακόπτεται συνεχώς η παροχή του.
ΣΤΑΘΗΚΑΜΕ σε δυό - τρία θέματα καθημερινότητας, στην οποία η Δημοτική Αρχή στο σύνολό της απέτυχε παταγωδώς. Υπάρχει χρόνος, θα πείτε, μέχρι το 2023 που λήγει η θητεία της. Ναι, αλλά τα προβλήματα δεν θα περιμένουν πότε θα συνειδητοποιήσει ο κ. Ελισάφ με τους συνεργάτες του τις ευθύνες τους και βεβαίως δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιό λόγο πρέπει οι πολίτες να κάνουν υπομονή. Όλα τα έχει η... «κοινοπρακτική» Δημοτική Αρχή. Τη στήριξη της κυβέρνησης, χρήματα, ενδεχομένως και μελέτες από το παρελθόν. Ας αφήσει τις φτηνές δικαιολογίες και ας δουλέψει. Αλλιώς ας παραιτηθεί. Δε θα πάθουν τίποτε τα Γιάννινα.