Ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης έχει το ΕΣΥ!

on .

Πριν από μερικές ημέρες και για δύο εβδομάδες νοσηλεύτηκε στο «Χατζηκώστα» και υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση συγγενικό μου πρόσωπο. Το επισκεπτόμουν καθημερινά και είδα από πολύ κοντά τη λειτουργία της Ουρολογικής κλινικής, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, συνάντησα και μίλησα με άριστους επιστήμονες γιατρούς – καθηγητές, τον Κώστα Χασταζιέρη διευθυντή της κλινικής, τον Γιάννη Τσίμαρη, τον Βασίλη Καφαράκη, τον νεώτερο κ. Γρίβα.
Χωρίς να αδικώ οποιονδήποτε άλλο γιατρό που δεν γνώρισα, διαπίστωσα πως διακρίνονται για τις επιστημονικές των γνώσεις, την εμπειρία, την άψογη μεταξύ των συνεργασία -πράγμα πολύ σημαντικό- λειτουργούν ως ομάδα, αλλά περισσότερο από όλα είναι η πολύ καλή, ανθρώπινη συμπεριφορά των, η άμεση και λεπτομερής ενημέρωση των ασθενών και οικείων τους, η ευγένειά τους, η συμπαράσταση, ο καλός λόγος στον άνθρωπο που πονάει!
Πριν από ένα μήνα περίπου είχα αναφερθεί σε άρθρο μου για το ΕΣΥ και μόνο για τις γαστρεντερολογικές εξετάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου εξέφρασα τον θαυμασμό μου για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν οι τρείς γιατροί και οι δύο νοσοκόμοι και τους συνεχάρην. Ένας φίλος μου όμως διαμαρτυρήθηκε και είπε ότι «το Νοσοκομείο Χατζηκώστα είναι πιο φιλικό»! Όντως, μετά την εμπειρία μου με το συγγενικό μου πρόσωπο, έτσι είναι και συμφωνώ με τον φίλο μου ότι «το περιβάλλον είναι πιο ζεστό, πιο φιλικό, πιο άμεσο και πιο ανθρώπινο»! Αναφέρομαι πάντα για την Ουρολογική κλινική που γνώρισα! Όποιον και να ρώταγες στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» αλλά και στην πόλη μας που είχε επαφή με την Ουρολογική κλινική, εκφράζονταν με τα καλύτερα λόγια, για το ήθος και την ηθική των γιατρών, την επιστημονική των κατάρτιση, αλλά πάνω από όλα, αυτό που με εξέπληξε ήταν η όλη Ανθρώπινη συμπεριφορά των.
Και στα δυο νοσοκομεία οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες! Το ΕΣΥ μένει όρθιο χάρις στις φιλότιμες, πολύ μεγάλες προσπάθειες των γιατρών του και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Αλλά πόσο μπορεί να αντέξει με την πάνω από δέκα χρόνια συνεχή μείωση των δαπανών υγείας που επέβαλαν τα μνημόνια, η τρόικα, η «Γερμανική» Ε.Ε., είναι το μεγάλο ερώτημα που κανείς από την πολιτική εξουσία - κυβέρνηση, αλλά και την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, δεν απαντάει! Όλοι έχουν μεγάλες ευθύνες έναντι του λαού που πονάει και υποφέρει.
Να σου τώρα και τα μεγάλα «πακέτα», έρχονται από το ταμείο «ανάκαμψης»! Από τα 30 δις ευρώ για το 2021 - 2023 και τα 40 δις ευρώ για το 2021 - 2027 προγραμματισθέντα για την υγεία γράφτηκε στον τύπο ότι είναι μόνο 7,5 δις ευρώ! Τόσες τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες, υποσχέσεις λόγω πανδημίας του κορωνοϊού, πού πήγαν;
Μακάρι να λογικευτούν και να φροντίσουν να δώσουν περισσότερα μέσα και χρήματα για το ύψιστο αγαθό της υγείας του λαού που έχει φτωχοποιηθεί κατά 70% και υποφέρει.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους εξαίρετους γιατρούς -επιστήμονες - καθηγητές Κώστα Χασταζιέρη και Γιάννη Τσίμαρη για την επιτυχή χειρουργική επέμβαση και την βοήθειά τους στο συγγενικό μου πρόσωπο, αλλά και τους λοιπούς γιατρούς, την προϊσταμένη Αντιγόνη Δρούβη που με την καλή, αυστηρή, απαραίτητη συμπεριφορά της επέβαλε την τάξη στους συνοδούς και επισκέπτες, αποφεύγοντας τον συνωστισμό και την ενόχληση των ασθενών!
Συγχαρητήρια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και πολλά ευχαριστώ, γιατί τα καλά πρέπει να λέγονται και δημοσίως!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ