Η Ήπειρος στα αζήτητα...

on .

ΔΥΣΤΥΧΩΣ για άλλη μιά φορά αποδείχθηκε ότι η Ήπειρος είναι εκτός των κυβερνητικών σχεδιασμών! Απεντάχθηκε από τον προγραμματισμό για τη σύνδεσή της με αγωγό φυσικού αερίου και χρήση του, την ώρα που οι γύρω περιοχές αποδεικνύονται πιο προνομιούχες, όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις. Για να μη μένει σε κανέναν η παραμικρή αμφιβολία ότι νομίζουν πως... αρκετά μας έδωσαν, με την Εγνατία, την Ιόνια και την «αναβάθμιση» του αεροδρομίου!
ΕΙΔΑΤΕ τι συνέβη. Από την Πέμπτη το μεσημέρι που έγινε γνωστός ο αποκλεισμός, άρχισαν τα ...ψηφίσματα διαμαρτυρίας! Ναι,

κατόπιν εορτής, που λένε, για να καταδειχθεί πόσο «λίγοι» είναι οι ασκούντες τοπικά την εξουσία. Μικροπολιτικάντηδες και ρουσφετολόγοι. Φαφλατάδες, που περνιούνται για... ιδιοφυείς, που πιστεύουν ότι με μια ανακοίνωση δήθεν διαμαρτυρίας και πρόσκληση σε... αγώνα, έκαναν το χρέος τους!
ΤΟ θέμα του φυσικού αερίου δεν είναι όμως καινούργιο. Σέρνεται εδώ και χρόνια, από τότε που είχε αποφασισθεί ο αγωγός προς Ιταλία, να περάσει μέσω Ιωαννίνων, από την Πέρδικα Θεσπρωτίας και ματαιώθηκε. Οι του ΠΑΣΟΚ είχαν ξεσηκώσει τότε τον κόσμο, για απολύτως ιδιοτελείς λόγους και ακολούθησαν πολλοί άλλοι. Ξανάρθε στην επικαιρότητα αργότερα πολλές φορές, αλλά οι «δικοί» μας ηγετίσκοι αποδείχθηκαν όλοι τους ανεπαρκείς!
ΔΕΝ μπόρεσαν να ορθώσουν το (έτσι κι αλλιώς το μικρό ανάστημά τους) και να απαιτήσουν το αυτονόητο. Φυσικά και θυμούμαστε τις πομπώδεις, ως συνήθως, δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, ότι θα φέρει το φυσικό αέριο στην Ηγουμενίτσα με ειδικό σκάφος κι από εκεί στα Γιάννινα με βυτία! Οπότε, έλεγε αυτοδοξαζόμενος, οι πολίτες των Ιωαννίνων θα απολαμβάνουν τα αγαθά αυτής της... υπερπροσπάθειας! Βεβαίως ούτε αυτό έγινε, πέραν του παραλόγου της σκέψης!
ΑΛΛΑ δεν έχουν σημασία πιά οι λεπτομέρειες, ούτε που ο δήμαρχος κ. Ελισάφ ζητά συστράτευση, ενώ επί ένα χρόνο σιωπούσε για το ζήτημα. Ούτε που και ο πρώην δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας θυμήθηκε τώρα να ξιφουλκήσει, επικαλούμενος κάποιες επιστολές που έστελνε εδώ και δυο χρόνια, ως να ήταν δυνατόν να δοθεί λύση δια... αλληλογραφίας! Εκείνο που μετράει είναι ο αποκλεισμός της Ηπείρου από ένα αγαθό, που θα γεύεται σχεδόν όλη η «άλλη» Ελλάδα!
ΑΞΙΖΕΙ δε να σημειωθεί ότι η Ήπειρος δεν πρόκειται να συνδεθεί με σιδηρόδρομο, αφού κι αυτό έχει αποκλειστεί! Έχει μείνει για να τον θυμόμαστε μόνο ένα ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είναι σίγουρο ότι κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων κάποιου υπουργικού γραφείου και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας! Εκεί δηλαδή που πηγαίνουν όλες οι διεκδικήσεις της Ηπείρου εδώ και δεκαετίες, για να γελάει μαζί μας και το παρδαλό κατσίκι!
ΟΧΙ, δε θα ξεχάσουμε τους βουλευτές της Ηπείρου, όλων των κομμάτων. Που αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για τον τόπο, θα μαζεύονταν όλοι και θα συναποφάσιζαν να διεκδικήσουν από κοινού όσα η Ήπειρος δικαιούται και αξίζει. Δεν το κάνουν όμως! Ποτέ δεν το έκαναν! Αδυνατούν να ξεφύγουν από τα κομματικά δεσμά και τη μικρονοϊκότητά τους! Βολεμένοι, με τα προκλητικά προνόμιά τους, δε βλέπουν παρά μέσα από τους παραμορφωτικούς της πραγματικότητας φακούς που φορούν. Ολίγιστοι, όλοι τους!
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ δε μπορούμε να μην εκφράσουμε την απορία μας, που κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γέφυρα της Πλάκας, κανείς δεν του έθεσε το μέγα θέμα της σύνδεσης της Ηπείρου με αγωγό φυσικού αερίου ή τον σιδηρόδρομο! Να τον υμνούν όμως ήξεραν, όπως και να χαζογελούν! Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης, τι ήρθε να κάνει; Να δει το γεφύρι και την ...Ανεμότρυπα των Τζουμέρκων; Εδώ η Ήπειρος παραμένει βυθισμένη στη φτώχεια της, στην υπανάπτυξη και στην ανεργία, το σπήλαιο της Ανεμότρυπας τον μάρανε. Που δε ρώτησε κιόλας από ποιο δρόμο θα φτάσουν ως εκεί οι... τουρίστες…