Ο ιός στην πόρτα της Ηπείρου!

on .

Κύριε Μητσοτάκη, θωρακίστε τα σύνορά μας…

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Καλώς να ορίσετε αύριο για μια ακόμη φορά στην Ήπειρο.
Γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμά σας είναι επικεντρωμένο στην κυβερνητική προσπάθεια να δοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας στις ορεινές περιοχές, να σταλεί ένα θετικό σήμα από τα Πράμαντα για την οικονομική ανάκαμψη και την προσέλκυση επενδύσεων.
Οι Ηπειρώτες αναμένουν από την Κυβέρνησή σας να δώσει την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται η Ήπειρος, προκειμένου να συγκλίνει με τις άλλες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.
Για τα έργα που χρειάζεται η περιφέρειά μας, για τα έργα που έχουν μείνει ημιτελή κλπ. είναι βέβαιο ότι θα έχετε πλήρη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, τους Δημάρχους και τοπικούς φορείς.
Το έργο σας μετά την πανδημία του κορωνοϊού που σαρώνει όλες τις οικονομίες του κόσμου - το αντιλαμβανόμαστε - είναι ιδιαίτερα δυσχερές.
Η έγκαιρη λήψη υγειονομικών μέτρων απέδωσε και σήμερα η χώρα μας, θεωρείται από τις ασφαλέστερες στον κόσμο!
Η Ήπειρος έως τώρα τα έχει καταφέρει πολύ καλά ως προς την πρόληψη και τη διαχείριση των λιγοστών κρουσμάτων που έχουν διαγνωστεί.
Όλα αυτά όμως κινδυνεύουν να ανατραπούν. Σήμερα η περιοχή μας βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας από τον κορωνοϊό!
Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας στη γειτονική Αλβανία.
Η μερική άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από και προς Αλβανία, ισοδυναμεί πλέον με «ωρολογιακή βόμβα»! Το ότι θα εκραγεί, με τη φόρα που πήραν τα πράγματα, είναι σχεδόν βέβαιο. Εκείνο που απομένει να μάθουμε είναι το πότε.
Αν γίνει αυτό, η όποια αναζήτηση ευθυνών θα είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου. Θα προέχουν τα δυσμενή αποτελέσματα από τη μετάδοση του ιού, πρώτα στους Ηπειρώτες, που έρχονται πρώτοι σε επαφή με τους γείτονες τους και στη συνέχεια στους υπόλοιπους Έλληνες.
Πρέπει λοιπόν να προλάβουμε το κακό που έρχεται! Να θωρακίσουμε τα σύνορά μας. Να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στις μεθοριακές διαβάσεις, τους πολίτες μας. Να μην επιβαρύνουμε το Σύστημα Υγείας.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε σας, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι που είναι επιφορτισμένοι με το συγκεκριμένο έργο, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Γιατί διαφορετικά δεν θα αμελούσαν για τη λήψη μέτρων.
Οι Ηπειρώτες δεν ζητάνε κάτι παράλογο: Θέλουν να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα που έχουν ληφθεί και στην τελωνειακή διάβαση του Προμαχώνα, στην οποία η καθημερινή κίνηση είναι σαφώς μικρότερη από αυτή της Κακαβιάς.
Να υπάρχουν δηλαδή τακτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ, να εφαρμόζονται αυστηρά τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται για τους εισερχόμενους στην Ελληνική Επικράτεια.
Ίσως να τεθεί προβληματισμός για τους ομογενείς μας. Ο υγειονομικός έλεγχος προστατεύει όμως και τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Το γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί μέριμνα παραμένει ανεξήγητο! Η εφημερίδα μας, οι τοπικές αρχές, από το τέλος Μαΐου καθημερινά σχεδόν προειδοποιούν για την άναρχη κατάσταση, στην Κακαβιά κυρίως…
Μάταια όμως: Οι εξαιρέσεις που εφαρμόζονται για την είσοδο- έξοδο πολιτών από την Αλβανία έχουν καταστεί ο κανόνας! Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πόσοι από τους μετακινούμενους έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Κι αν μέχρι τέλη Ιουνίου, υπήρχε ένας σχετικός εφησυχασμός από το γεγονός ότι δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα στη Νότια Αλβανία, κι αυτός πλέον εξέλιπε!
Τις τελευταίες ημέρες εντοπίζονται συνεχώς άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό στο Αργυρόκαστρο, εσχάτως και στους Αγίους Σαράντα, περιοχές από τις οποίες προέρχεται ο κύριος όγκος των εισερχομένων στην Ελλάδα.
* * *
Το κακό το βλέπουμε να εξαπλώνεται συνεχώς δίπλα μας, να «χτυπάει την πόρτα» της Ηπείρου. Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε για να κινηθεί ο μηχανισμός προστασίας των πολιτών;
Απολύτως τίποτε! Περιμένουμε και προσμένουμε τώρα τη δική σας εντολή, να μπει μια τάξη στις Ελληνοαλβανικές διαβάσεις. Να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες και ιδίως ΜΕΤΡΑ.
Κι αν δεν είναι σε θέση να το πράξουν οι κεντρικές υπηρεσίες, ας εμπιστευτούν και ας αναθέσουν το έργο στις περιφερειακές.
Καμιά άλλη καθυστέρηση δεν χωράει. Καμία δικαιολογία δεν ευσταθεί.
Περιμένουμε, ελπίζοντας στην άμεση προσωπική σας παρέμβαση.
«ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ»