Ζητούνται αλήθειες!

on .

Τέσσερις επίκαιρους προβληματισμούς για το νέο ιό μεταφέρει -μέσω του «Πρωινού Λόγου»- ο διακεκριμένος νευρολόγος γιατρός Γρηγόρης Νάσιος. Σημειώνει μάλιστα ότι «οι προβληματισμοί σχετίζονται με το παγκόσμιο πόλεμο του νέου ιού κι όχι άμεσα με τη μάχη που δίνουμε τόσο πετυχημένα στην Ελλάδα». 

* * *
1. Το 2017 (τρία χρόνια πριν) στο φημισμένο επιστημονικό περιοδικό  Nature δημοσιεύτηκε σχόλιο με τίτλο «Μέσα στο Κινεζικό Εργαστήριο, (που είναι) έτοιμο να μελετήσει τα πιοεπικίνδυνα παθογόνα» (Nature, 2017 Feb 22;542(7642):399-400). Το Μάρτιο του 2018 (δυο χρόνια πριν) η έγκριτη εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε άρθρο αποκαλύπτοντας πως διπλωμάτες των ΗΠΑ κατέθεσαν προβληματισμούς για το κατά πόσον ένα συγκεκριμένο εργαστήριο που ασχολείται με έρευνα ιών στην Κίνα καλύπτει όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Το Εργαστήριο αυτό μεταξύ των άλλων εμπλέκεται στην έρευνα των κορωνοϊών. 
Το Εργαστήριο έχει όνομα και λέγεται «Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν» (Wuhan Virology Institute, https://en.wikipedia.org/wiki/Wuhan_Institute_of_Virolog). 
Με το ξέσπασμα της πανδημίας, «σαν έτοιμο από καιρό» το Ινστιτούτο πρωτοπορεί στις σχετικές με το νέο ιό επιστημονικές δημοσιεύσεις (π.χ. στις 3 Φεβρουαρίου 2020 στο Nature, 579 (7798): 270–273). 
Το Εργαστήριο αυτό βρίσκεται στο «σημείο μηδέν» της πανδημίας. Σε κατηγορίες που άρχισαν παγκοσμίως να διατυπώνονται για τυχόν εμπλοκή του, το Εργαστήριο απαντά πως «δεν έχετε αποδείξεις». Ως μη ειδικός δεν γνωρίζω πώς μπορούν να βρεθούν «αποδείξεις». Γνωρίζω όμως, πως το Ινστιτούτο βρίσκεται στην Ουχάν κι όχι σε άλλη πόλη και είναι το μοναδικό προς το παρόν Εργαστήριο στην Κίνα (από τα επτά παρόμοια που δημιουργούνται επί κινεζικού εδάφους, ώστε να έχουμε συναρπαστική ζωή και στο μέλλον) που έχει αυτές τις δραστηριότητες. 
2. Αυτά που μαθαίνουμε από επίσημες κινεζικές πηγές τον Απρίλιο, π.χ. για τον πραγματικό αριθμό των νεκρών, είναι διαφορετικά από αυτά που μαθαίναμε το Μάρτιο ή το Φεβρουάριο, ή δεν μαθαίναμε καθόλου ως τις 31/12/2019, ημερομηνία που επίσημα ενημερώθηκε ο υπόλοιπος κόσμος για το νέο ιό.  
Ο τρόπος που χειρίστηκαν διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τις διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις, για κάποιο κρίσιμο διάστημα, στενοχωρεί. Φαίνεται πως πρώτα απαγορεύτηκαν οι πτήσεις εσωτερικού. Πόσα κρούσματα έχει το Πεκίνο και πόσα το Μιλάνο;  Ή η Νέα Υόρκη; Γιατί; Γιατί; Γιατί; (ένα «γιατί» για κάθε νεκρό θα έπρεπε να προστεθεί, δεν θα χωρούσε όμως το κείμενο στο σημερινό φύλλο). 
Πλην του Αμερικανού Προέδρου, που συχνά μιλά απροκάλυπτα και χθες, στην ημερήσια ενημέρωση που παρέχει, επανήλθε με υπονοούμενα για την αρχική πηγή προέλευσης του ιού και άλλες σχετικές, αν και πιο προσεκτικές φωνές ακούγονται τελευταία: για παράδειγμα ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών είπε προχθές μεταξύ άλλων, πως η Κίνα θα έχει πολλές ευκαιρίες τις επόμενες εβδομάδες να πει αλήθειες. Επίσης μίλησε για πιθανές ευθύνες… Ενώ η Αυστραλή υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε χθες πως η Αυστραλία επιμένει να υπάρξει ανεξάρτητη αρχή που θα διερευνήσει επί κινεζικού εδάφους από πού ξεκίνησε η πανδημία. 
3. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι επιφορτισμένος, μεταξύ των άλλων, να «χτυπά τις σειρήνες του υγειονομικού πολέμου».  Κι ο κόσμος να ακούει το συναγερμό και να «κρύβεται» στα καταφύγια, κατά προτίμηση πριν αρχίσει ο «βομβαρδισμός». Δυστυχώς πολλοί πιστεύουν πως ο Π.Ο.Υ. κινήθηκε κατόπιν εορτής. Και αυτό το λένε και επίσημα χείλη (π.χ. η Κυβέρνηση της Αυστραλίας), παρ΄ όλο που καταδικάζουν την κίνηση Τραμπ να αποσύρει την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς αυτόν. 
Μεταξύ αυτών που οφείλει ο Π.Ο.Υ. να μας πει είναι αν, ποια και πότε, κλιμάκιά του βρέθηκαν, βρίσκονται, ή θα βρεθούν στο «σημείο μηδέν» της πανδημίας, ποιες συνεργασίες ανέπτυξαν με τις αρμόδιες αρχές της Κίνας και ποια είναι τα συμπεράσματά τους. Βρέθηκε ο «ασθενής μηδέν»; Ιχνηλατήθηκαν επαρκώς τα πρώτα κρούσματα; Το γνωρίζουν εκείνοι; Το γνωρίζουν οι ειδικοί της Κίνας; Θα το μάθουμε οι υπόλοιποι; 
Επίσης θα θέλαμε να ακούσουμε, έστω κι αργότερα, αφού ηρεμήσουν κάπως, μια αυτοκριτική από τους αρμόδιους του Π.Ο.Υ. Τα κατάφεραν όλα καλά; Θα μπορούσαν να τα είχαν καταφέρει καλύτερα; Είναι όλοι τους περήφανοι για την επιτέλεση του καθήκοντος; Μπορεί για παράδειγμα για να πουν τη λέξη «πανδημία» να έπρεπε επιστημονικά «να βγαίνουν τα νούμερα», όταν όμως αυτό ανακοινώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2020  για το Μπέργκαμο (κι όχι μόνο) ήταν αργά. 
4. «Να λέτε όλη την αλήθεια. Να τη λέτε με απλά λόγια. Και να τη λέτε συμπονετικά».  Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε πριν λίγες μέρες προς τους Δημάρχους και Κυβερνήτες πόλεων των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, συμβουλεύοντάς τους για την συμβίωση των κατοίκων με τον αόρατο εχθρό. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, με την παιδεία και την ευγένεια που τον διακρίνει, έχει κερδίσει ήδη την υστεροφημία του. 
Καθώς κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά τη ζωή μας και το μέλλον μας με το νέο ιό, το «2ο κύμα» εξάρσεως, τα φάρμακα, τα εμβόλια, την επανάληψη περιοριστικών μέτρων για μήνες ή και πιο πολύ («μέχρι να βγει το εμβόλιο» λένε κάποιοι, «κατά διαστήματα ίσως κι ως το 2022» λένε από το Harvard), θέλουμε ως πολίτες αυτού του κόσμου όλη την αλήθεια, με απλά λόγια και έγκαιρα. Κύριοι του «Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν», κύριοι της Κίνας, κύριοι του Π.Ο.Υ., κύριοι κυβερνήτες των χωρών σε όλες τις ηπείρους, που ξέρετε περισσότερα από εμάς για αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο που όλοι μαζί ζούμε: μέχρι σήμερα ή δεν μας λέτε όλη την αλήθεια, ή δεν μας τη λέτε με απλά λόγια, ή δεν μας τη λέτε συμπονετικά και έγκαιρα, ή συνδυάζετε κάποια εκ των τριών.  Έστω και τώρα όμως απαιτούμε από εσάς, σεβόμενοι την εκατόμβη των θυμάτων που συνεχώς μεγαλώνει, να ακούσουμε για τον COVID-19 όλη την αλήθεια. Να μας την πείτε με απλά λόγια. Αν έχετε και κάτι να μας πείτε για κανέναν COVID-20 ή COVID-21 πείτε το κι αυτό, έγκαιρα.