Σενάρια επιστροφής στην κανονικότητα…

on .

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων, τον επόμενο μήνα θα βγούμε ουσιαστικά από την πανδημία. Ωστόσο, για να μην έχουμε σοβαρές επιπτώσεις μετά, θα πρέπει να εφαρμοστούν κάποια νέα υγειονομικά μέτρα που θα περιλαμβάνουν αναμόρφωση της παροχής των υπηρεσιών. Μάλλον πολλά νέα μέτρα θα παρθούν προσεχώς, που ίσως ποτέ δεν θα αποσυρθούν, ούτε θα χαλαρώσουν. 
Πιστεύω ότι η Πολιτεία, σύντομα θα δώσει νέες οδηγίες σχετικά με τους τρόπους που θα γίνονται οι συναλλαγές μας, η διασκέδασή μας, η εκπαίδευσή μας κλπ. Αυτό το διάστημα τα σχεδιάζει ή τα έχει σχεδιάσει και θα τα εφαρμόσει μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Υπομονή γιατί οι οδηγίες που θα δοθούν θα αλλάξουν πολλά…
Καταρχήν, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πλέον ότι σε Κατοικίες - Σχολεία / Πανεπιστήμια - Ξενοδοχεία - Ιατρεία / Κλινικές, Χώρους Φιλοξενίας, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς,  Γυμναστήρια, Χώρους Συνεδριάσεων, Εργοστάσια, Στρατόπεδα, Μέσα Μεταφοράς, Καφετέριες / Εστιατόρια /Ταβέρνες, Υπηρεσίες Τροφίμων, κλπ. τα πράγματα θα αλλάξουν κατά το μέγιστο δυνατό. Θα αλλάξει επίσης ο τρόπος που επικοινωνούμε και θα εξυπηρετούμαστε στα καταστήματα και τις υπηρεσίες και  ίσως θα έχουμε μέτρα όπως:
- Περιορισμούς στους εξυπηρετούμενους πελάτες και είσοδο ανά πελάτη, σε αναλογία με τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός κυρίως σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ κλπ.  
- Συστάσεις για αποστάσεις ασφαλείας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σχολεία, τράπεζες, υπηρεσίες, εμπορικά κλπ. ώστε οι πολίτες να κρατούν την ελάχιστη απόσταση των 2 μ.
- Οδηγίες σε εργαζόμενους όπως να μην μοιράζονται εργαλεία και αντικείμενα, να φορούν μάσκες – γάντια κλπ..  
- Περιορισμός στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια. καφετέριες, ταβέρνες, καφενεία, μπαρ κλπ.).
Δυστυχώς, η ζωή μας μπήκε σε κίνδυνο και η τρέχουσα ίσως και μια μελλοντική επιδημία του κορωνοϊού, απαιτεί σαν αναγκαίο μέτρο τη δημιουργία καλύτερων υγειονομικών υπηρεσιών ενδιαφέροντος, ειδικά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στα καταστήματα τροφίμων ή ποτών, θα εφαρμόζονται σχολαστικά τα υπάρχοντα και τα νέα μέτρα προστασίας όπως:
- Οι απασχολούμενοι στα καταστήματα αυτά, ανεξαρτήτως της σχέσεώς τους με την επιχείρηση (επιχειρηματίες ή και μέλη των οικογενειών τους, υπάλληλοι, εργάτες κλπ.), θα πρέπει να έχουν άψογη εμφάνιση, να είναι υγιείς και να έχουν ενημερωμένα τα βιβλιάρια υγείας.
- Εξασφάλιση ότι πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής όπως καθορίζονται στον Ε.Κ 852/2004 (HACCP) σε όλα τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης και προσφοράς προς πώληση ή διάθεσης αυτών, με / χωρίς ή και ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών.
- Τα σκεύη θα διατηρούνται καθαρά σε κατάλληλες προθήκες ή ερμάρια, ώστε να προστατεύονται από τις κάθε είδους ρυπάνσεις.
- Δεν θα επιτρέπεται το στρώσιμο των τραπεζιών και η τοποθέτηση σ’ αυτά των σκευών εστιάσεως (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα), πριν από την άφιξη των πελατών. Όλα τα σκεύη εστιάσεως θα τοποθετούνται στο τραπέζι, κατά κανόνα, αμέσως μετά την άφιξη του πελάτη.
- Η μεταφορά των πιάτων που περιέχουν φαγητό καθώς και των καφέ, ποτών, αναψυκτικών, κλπ. θα γίνεται με δίσκους  και με προσοχή, χωρίς να τοποθετείται το ένα  πιάτο πάνω στο άλλο.
- Σύμφωνα με την αδειοδότηση, ο χώρος τραπεχοκαθισμάτων, ο χώρος παρασκευαζόμενων τροφίμων, ο χώρος πλύσεως σκευών, οι τουαλέτες (WC)  κλπ, θα διατηρούνται καθαροί,  ώστε  να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση.
- Αν το κατάστημα προσφέρει για χρήση στους πελάτες παιγνιόχαρτα, τάβλι, κ.λπ., τα είδη αυτά θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση και θα καθαρίζονται συχνά ώστε να είναι πάντοτε απόλυτα καθαρά. Φθαρμένα ή ακάθαρτα παιγνιόχαρτα θα απομακρύνονται ή θα καταστρέφονται με τη φροντίδα του καταστηματάρχη.
Να ληφθεί υπόψη ότι σε πολλά  ήδη λειτουργούντα όμοια καταστήματα, ο υπολογισμός της δυναμικότητας δηλαδή του αριθμού καθισμάτων σε εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους, έχει υπολογισθεί διαφορετικά με βάση τις νεότερες και παλαιότερες Υγειονομικές Διατάξεις αδειοδότησης (του 2017, 2012,1983 κλπ). 
Συνεπώς, οποιαδήποτε τροποποίηση στο μείζον θέμα που θα προκύψει, της ανάπτυξης τραπεζιών και καθισμάτων σε εσωτερικούς και εδικά λόγω καλοκαιριού σε υπαίθριους  χώρους, ιδιωτικούς (αυλή, κήπος, κλπ.) ή κοινόχρηστους (πεζοδρόμιο, πλατεία,  κλπ.), θα μπορεί να επιτραπεί με κάποιες νέες προϋποθέσεις όπως: 
- Η δυνατότητα ανάπτυξης καθισμάτων για την αίθουσα πελατών και τον υπαίθριο χώρο θα προκύπτει  από τη διαίρεση του εμβαδού του ωφέλιμου χώρου δια του νέου εμβαδού ανά καθημένου σε τ.μ. (ως ωφέλιμος χώρος νοείται ο χώρος ο οποίος προσφέρεται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων). Ειδικά ο υπαίθριος χώρος, όπως και το γύρω περιβάλλον του θα είναι απαλλαγμένος ανθυγιεινών εστιών και κάθε είδους δυσμενών παραγόντων και κινδύνων και σύμφωνος με κάποια αρμόδια νέα κριτήρια που θα απαιτηθούν.  
Η ανάπτυξη καθισμάτων καταστήματος σε κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο και ιδιωτικό, θα εκδίδεται βάση αποκλειστικά Υγειονομικών κριτηρίων και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υποκατάσταση της αδείας βάση των σχετικών ισχυουσών διατάξεων, η άδεια της οικείας Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής  μόνης αρμόδιας για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσεως ειδικά του κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με τις σχετικές Διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τις προσόδους (ενοίκιο / εισόδημα εκμετάλλευσης) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.
Αρμόδια όργανα για τον έλεγχο τήρησης των νέων υγειονομικών προϋποθέσεων θα είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και κατ’ αρμοδιότητα, η Δημοτική και Τουριστική Αστυνομία.

* * *
Η λήψη μέτρων προστασίας κατά του ιού, όποια και εάν είναι, πρέπει να είναι καθολική για όλες τις αναφερόμενες δραστηριότητες και όχι μέτρα για τα μάτια του κόσμου. Πάντως, η επιστροφή στην κανονικότητα, θα είναι δύσκολη και μακροχρόνια, καθώς βασική προτεραιότητα θα είναι η προστασία της υγείας όλων μας από τον ιό.

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.