Στήνεται επιτέλους ένα ψηφιακό κράτος!

on .

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Ίσως η φράση αυτή να περιγράφει απόλυτα, την συνάφεια μεταξύ της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας, από την μία, και της διαδικασίας ψηφιοποίησης λειτουργιών του κράτους, από την άλλη. 
Χρόνια ακούγαμε για τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και το πώς το κράτος θα καταφέρει να αναπτύξει και αξιοποιήσει όλα εκείνα τα εργαλεία, τα συστήματα και τις εφαρμογές που θα λειτουργήσουν για να μειώσουν τη γραφειοκρατία, τους χρόνους αναμονής και εν τέλει να κάνουν τη ζωή του πολίτη πιο εύκολη. 
Ήταν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έλεγε ότι «ο 21ος αιώνας απαιτεί, πρώτα από όλα, ένα ψηφιακό κράτος, γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη». 
Αυτός ο προσωπικός του στόχος γίνεται πράξη μέσα από το αρμόδιο Υπουργείο  Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας, τρέχουμε και, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια επιτάχυνση όλων των διαδικασιών και λειτουργιών για να φτάσουμε στο στόχο ακόμη πιο γρήγορα. 
Η αρχή έγινε με τη δήλωση των νεογέννητων εντός του μαιευτηρίου. Τα ληξιαρχεία και δημοτολόγια ενημερώνονται ηλεκτρονικά. Το νεογέννητο αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα και κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης.
Η συνέχεια δε, εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα καθώς φαίνεται πως η κρίση στην υγεία δίνει ώθηση στο ψηφιακό κράτος. Αναφέρω χαρακτηριστικά:
- Τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πύλη του κράτους «gov.gr». Σε αυτή την πρώτη φάση ο πολίτης έχει πρόσβαση σε πλέον των 500 υπηρεσιών και πιστοποιητικών που μέχρι σήμερα παρέχονται με φυσική παρουσία στα ΚΕΠ και σε διάφορες υπηρεσίες.
- Για πρώτη φορά έλαβε χώρα η εξ αποστάσεως συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό μέσω του «e:presence.gr». Η πλατφόρμα αυτή που λειτουργούσε μέχρι πρότινος για δικτυακές τηλεδιασκέψεις μελών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, σήμερα αποτελεί εργαλείο συντονισμού του Μαξίμου και φορέων του Δημοσίου. 
- Άυλη συνταγογράφηση (e-syntagografisi). Οι πολίτες μπορούν πλέον  να λαμβάνουν ψηφιακά τις συνταγές φαρμάκων που εκδίδονται από τους ιατρούς με ενημέρωση μέσω SMS ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η εκτέλεση της συνταγής είναι εφικτή από τον φαρμακοποιό είτε μέσω ενός Barcode ή ενός τετραψήφιου κωδικού που λαμβάνουν οι πολίτες. 
- Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η εν λόγω πλατφόρμα λειτουργεί με ασφάλεια, χωρίς να απαιτεί δικαιολογητικά και είναι εύχρηστη. Αναμένεται δε, να αποτελέσει τον μπούσουλα και για άλλες ανάλογες δράσεις των αρμόδιων υπουργείων, καθώς. Στόχος της κυβέρνησης να «διαλύσει» τον συγχρωτισμό σε εκατοντάδες ΟΤΑ από την προσέλευση ιδιοκτήτων ακινήτων. 
- Τηλεκπαίδευση. Κι όμως, παρά τις δυσκολίες, είναι μία πραγματικότητα, με σκοπό να μη χάνουν την επαφή τους τα παιδιά με τη σχολική καθημερινότητα, όσο αυτό είναι εφικτό. Πρόκειται για μια διαδικασία που επικουρικά μπορεί να αξιοποιηθεί στην πραγματική διάσταση της εκπαίδευσης, για την περίοδο που τα σχολεία παραμένουν κλειστά. 
Τελικά, η Ελλάδα κάνει άλματα και σε αυτό το επίπεδο. Ανοίγει μπροστά μας μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει και μετά τον κορονοϊό και να διευκολύνει τη ζωή μας .
Σε αυτή την περίοδο κρίσης καλούμαστε όλοι να μείνουμε στο σπίτι έτσι ώστε να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο αισιόδοξοι και πιο δυνατοί. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.
ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ