Νάτανε το ‘21 νάρθει μια βραδιά!

on .

- Χωρίς να το καταλάβουν οι «προοδευτικοί» και οπαδοί της ιδεολογίας του τέλους της Ιστορίας, και οι θιασώτες του «συνωστισμού της Σμύρνης», αλλά κυρίως οι σουλτανικές εμφανίσεις του Ερντογάν, οι Έλληνες ξαναγυρίζουν στην ιστορική «συντήρηση».
- Η επέτειος των διακοσίων (200) χρόνων από την επανάσταση του 1821, έφερε έναν πληθωρικό Εθνικό «αναστοχασμό», στην καθημερινή επικαιρότητα. Και είναι ο «αναστοχασμός» το κύριο σύνθημα της εορταστικης αυτής Επετείου για την οποία συνεγείρεται το Γένος σε όλο τον κόσμο, όπου οι Έλληνες Οδυσσείς έφθασαν, ακολουθώντας τα «μελτέμια» και τα «μπουρίνια» της Ιστορίας μας.
- Το 1821 λοιπόν, και πιο απλοελληνικά και πατριωτικά και Εθνοφυλετικά το 21, ξαναθερμαίνει την Εθνική μας συνείδηση και αυτογνωσία. Και είναι ο ούριος άνεμος που έστειλε το μήνυμα για τον εορτασμό μέχρι την τελευταία Ελληνική κοινότητα στο Κόσμο.
- Ακόμη, ο φορέας που δημιουργήθηκε δεν έχει ανακοινώσει κάποιο στοιχειώδες πρόγραμμα του εορτασμού, και ίσως το κοινό απληροφόρητο να αισθάνεται ότι αγνοείται. Όμως 14 κορυφαίοι πνευματικοί φορείς και ιδρύματα της χώρας, συμφώνησαν για μια σειρά δράσεων, πριν από 28 μήνες να δουλεύουν και σύστησαν την «Πρωτοβουλία 1821-2021» και θα υποστηρίξουν ένα ευρύ «πολυεπίπεδο πρόγραμμα με συνέδρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκδόσεις, συναυλίες, αφιερώματα και άλλες δράσεις στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις αλλά και στο εξωτερικό».
- Δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν αυτή η «πρωτοβουλία»  είναι μέσα στον φορέα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ορίζοντας και διευθύντρια την κα Γιάννα Αγγελοπούλου. Το σχετικό δημοσίευμα της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου δεν το συσχετίζει. 
- Μέσα στο κείμενο που παρουσιάζει την «πρωτοβουλία» αναφέρεται ότι αυτή η κίνηση ξεκίνησε από την Εθνική Τράπεζα, και στην σχετική ενημέρωση έχει και κάτι που ενδιαφέρει και τα Γιάννενα και γενικότερα την Ήπειρο. Γράφει λοιπόν και τα ακόλουθα:
- «Η Εθνική Τράπεζα λόγω και της ιστορικής της νομιμοποίησης, ως η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε από τον Φιλέλληνα Εϋνάρδο και διοικήθηκε από τον Φιλικό Γεώργιο Σταύρου, έχοντας και το εκδοτικό προνόμιο απευθύνθηκε με σεβασμό σε κοινωφελή και πολιτιστικά ιδρύματα προκειμένου να δημιουργηθεί μια ισότιμη συνεργασία, μια εστία διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων».
- Στα αναφερόμενα 14  Ιδρύματα, τα περισσότερα των οποίων είναι Ιδιωτικά και προσωπικά, δεν περιλαμβάνεται κανένα Ηπειρωτικό, ούτε καν μνημονεύεται ο Γεώργιος Σταύρου ως Ηπειρώτης που λειτούργησε την πρώτη Ελληνική Τράπεζα η οποία στήριξε το νέο Ελληνικό Κράτος. 
- Κανένα από τα Ηπειρωτικά Πολιτιστικά και Πνευματικά ιδρύματα δεν μετέχουν στην «Πρωτοβουλία» αυτή.
- Η αναφορά στον «Φιλικό» Γεώργιο Σταύρου, σημειολογεί ότι η Φιλική Εταιρεία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Εθνεγερσία του 1821, παραλείποντας όμως ότι δύο Ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας ήταν Ηπειρώτες. Και αν δεν είναι έτσι, και η αναφορά εστιάζεται στην συμβολή της Εθνικής Τράπεζας στην οργάνωση των λειτουργιών και υπηρεσιών του νέου Κράτους στα πρώτα χρόνια του, είναι γνωστό πόσα άλλα ιδρύματα χρηματοδότησαν οι Ηπειρώτες ευεργέτες που λάμπρυνας και πρόβαλαν και προβάλλουν ακόμη και σήμερα την πρωτεύουσα Αθήνα. 
- Αλλά για αυτά, άλλοι δικοί μας διοικητικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς και πνευματικά ιδρύματα και το Ηπειρωτικό Πανεπιστήμιο, πρέπει να «περιπλανηθούν», στην Ιστορία και Παράδοση και να δώσουν το δικό τους στίγμα ξεκινώντας τη δική του «Πρωτοβουλία 1821-2021» για να έχει και επετειακή εορταστική και ουσιαστική παράσταση η ΦΗΜΗ «Πρώτα στα άρματα στα γρόσια και στα Γράμματα». Το 2021 είναι χρονιά ορόσημο. Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για μνήμη και τιμή, αλλά και για αναστοχασμό, γέφυρα στο μέλλον. 
- Η ανάδειξη του Σουλίου που υποσχέθηκε η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη είναι ένα πρώτο βήμα ένταξης της Ηπείρου στις εορταστικές επετειακές δράσεις. Η Μεγάλη Ιδέα, που σαν ακοίμητη λύχνος έθρεψε το φρόνημα των αγωνιστών στους απελευθερωτικούς αγώνες του Γένους, παρουσιάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Ηπειρώτη Ιωάννη Κωλλέτη, πρώτον Κοινοβουλευτικό πρωθυπουργό.
- Για τα Γιάννενα και την Ήπειρο, οι Επετειακές αυτές εκδηλώσεις πρέπει να αποτελέσουν μια ευκαιρία να ανατραπεί αυτή η μίζερη αντίληψη ότι η Ήπειρος είναι πάντοτε αδικημένη.
- Τα 14 Ιδρύματα της «πρωτοβουλίας 1821-2021» έχουν 28 μήνες που δουλεύουν και σχεδιάζουν δράσεις. Ας τους μιμηθούν τα δικά μας Ιδρύματα σε όλη την Ήπειρο, οι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί, τα πολιτιστικά Ιδρύματα, ο επιχειρηματικός κόσμος οι απόδημοι σε μια γιγαντιαία προσπάθεια για αναστοχασμό και μία δράση αντάξια της προσφοράς των προγόνων μας και της φήμης της παράδοσης. Να αναδειχθεί η Ελληνική ταυτότητα της Ηπείρου και να προβληθεί το μεγαλείο της φιλογένειας και να δικαιωθούν οι θυσίες των προγόνων μας.
- Και να μη μείνουμε με το σπαθί του Αλή, και χωρίς την ιστορική μνήμη της Παλιγγενεσίας. Το άσμα του 1968 «Νάτανε το 21, να ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα ……» γίνεται επίκαιρο! Κι ας το αποκήρυξαν οι δημιουργοί!
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος