Το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης συσκευασιών…

on .

Ο Δήμος μας, προσπαθεί να κινητοποιήσει τους πολίτες των Ιωαννίνων να συμβάλλουν κι αυτοί από την πλευρά τους στην ανταποδοτική ανακύκλωση των συσκευασιών. Έτσι, πριν μερικές ημέρες, παραβρέθηκε σε δυο εγκεκριμένα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) που επισκέφτηκαν την πόλη μας. Το «ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.», στα Λιθαρίτσια και το «Ανακύκλωση», της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης - ΕΕΑΑ Α.Ε στο ΕΑΝΚΙ. Πρόσφατα πληροφορήθηκα από τα Μ.Μ.Ε. ότι παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση, ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο ονόμασε «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης», σε συνεργασία με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.». Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν προς το παρόν πέντε Δήμοι, της Άνδρου, Καλλιθέας, Ναυπλίου, Νέας Σμύρνης και ο Δήμος μας, των Ιωαννίνων. Και θα εγκατασταθούν στους Δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα αρχικώς 45 «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης», δηλαδή εάν διαιρέσουμε τους πέντε Δήμους, από πέντε «σπιτάκια» σε κάθε έναν.
Τέτοια «σπιτάκια» ανταποδοτικής ανακύκλωσης προϋπήρχαν βέβαια στην πόλη, στην Κεντρική Πλατεία και στην Σκάλα, σε συνεργασία του Δήμου μας, επί άλλης δημοτικής αρχής, με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.». και ίσως την συνεργασία τέως τοπικής επιχείρησης, που ασχολούνταν με την ανακύκλωση συσκευασιών. Επίσης, η Μητρόπολη μας, έχει συνεργασία με το ίδιο Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης και έχει δημιουργήσει ένα κέντρο ανακύκλωσης στην παραλίμνιο και ένα πράσινο σημείο έξω από την Περίβλεπτο.
Η επισήμανσή μου είναι ότι θα πρέπει να μην υποβαθμιστεί η αισθητική και η ποιότητα ζωής στην πόλη μας και να επιτευχθούν οι ελάχιστοι εθνικοί στόχοι και το ποσοστό των αποβλήτων συσκευασίας που θα ανακτάται, που θα ανακυκλώνεται, έστω καθυστερημένα το 2020, ώστε να μην αυξηθούν σημαντικά τα δημοτικά τέλη μας. Συζητήσεις και διαμάχες υπήρξαν πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αντιαισθητική εικόνα με σακούλες συσκευασιών (πλαστικά – μπουκάλια - τενεκεδάκια κ.λπ. ) και ίσως αντικείμενα, που εγκαταλείπουν ορισμένοι συμπολίτες μας, έξω από τους μπλε και καφέ κάδους, δεν θα πρέπει να επαναληφθεί και έξω από τα «σπιτάκια». Μπορεί πανεύκολα να αποφευχθεί καθώς για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης θα χρησιμοποιηθεί το «οικονομικό εργαλείο» του ανταποδοτικού αντιτίμου.
Συμπερασματικά, για να πετύχει το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, θα πρέπει ο Δήμος μας «να πάρει την υπόθεση στα χέρια του». Θα πρέπει, να κάνει το πρόγραμμά του και να αναλογιστεί εάν οι υπηρεσίες του θα τα καταφέρουν και δεν θα επικαλεστεί ελλείψεις σε προσωπικό ή υποχρεώσεις των συνεργατών του.

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.