«Έργα και ημέρες» τοπικών ηγετίσκων...

on .

 ΘΑ επιμείνουμε, όσο κι αν ενοχληθούν ορισμένοι. Έχουμε έλλειμμα ηγεσίας στα Γιάννινα, στην Ήπειρο εν γένει. Τρανταχτή απόδειξη αυτά που θεωρούν οι ολίγιστοι «ασήμαντα», αλλά τόσο σημαντικά για τη ζωή μας. Αλλά δεν ασχολούνται με αυτά. Δίνουν έμφαση σε ό,τι μπορεί να εντυπωσιάσει και να τους φέρει ψήφους. Χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται και την ελάχιστη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Αυτή είναι πραγματικά για κλάματα, που μάλλον θα έπρεπε να είναι γοερές κραυγές απόγνωσης.
ΔΕΙΤΕ τώρα μερικά από τα «τρελά» που συμβαίνουν και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Η Περιφέρεια Ηπείρου

τοδότησε, όπως ειπώθηκε, την κατασκευή του πάρκινγκ του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» (φωτό). Κόστισε αρκετές χιλιάδες ευρώ, έκαναν μεγαλοπρεπή εγκαίνια αλλά... ξέχασαν να βάλουν φωτισμό! Βιάστηκαν, όμως, να πανηγυρίσουν για το ελλιπές έργο, ως να επρόκειτο για κάποια σπουδαία επένδυση, με θέσεις εργασίας! Ας πούμε ότι ήταν απαραίτητο έργο, γιατί δε φρόντισαν να γίνει σωστό;
ΛΙΓΟ πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου για την αυτοδιοίκηση, εγκαινιάστηκε η «λειτουργία» του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων έξω από την πόλη των Ιωαννίνων. Κορδέλες, κομπασμοί, διθυραμβικοί λόγοι. Δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει! Δεν υπάρχει νερό, το οποίο κουβαλούν με βυτία! Το χειρότερο είναι ότι δεν έχει... απορρίμματα! Οι Δήμοι δε συνδράμουν, ως οφείλουν, και όταν αυτό συμβεί και αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία, το κόστος για τους πολίτες θα αυξηθεί κατά 120%!

ΔΗΛΑΔΗ, αντί να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη, θα αυξηθούν, όπως άλλωστε είχαν πει σε ανύποπτο χρόνο ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης και ο απερχόμενος Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μπέγκας. Αντί να έχουν έσοδα οι Δήμοι, όπως παντού στον κόσμο, θα πληρώνουν διά των πολιτών, για να θησαυρίζουν κάποιοι, όπως η εταιρία ΤΕΡΝΑ που διαχειρίζεται το εργοστάσιο. Και βεβαίως θα διερωτάσθε, για το λόγο που η Περιφέρεια Ηπείρου πιέζει τους Δήμους να ανταποκριθούν. Το κάνει διότι υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία, πως αν δεν πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα εκεί, θα πληρώνει ρήτρα αποζημίωσης!

ΠΩΣ, όμως θα λειτουργήσει το εργοστάσιο, αφού δε λειτουργούν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης; Πέραν των άλλων, δεν έχουν, λένε, ηλεκτροδοτηθεί! Γιατί; Βιάστηκαν και στη συγκεκριμένη περίπτωση εν όψει των εκλογών, πέραν της ανικανότητας και της έλλειψης προνοητικότητας, που διακρίνει όσους είχαν αυτή την ευθύνη, την οποία (τότε) εκαυχάτο ότι είχε η Αντιπεριφερειάρχης και αποτυχούσα υποψηφία δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιαννη (και για το εργοστάσιο)- μαζί βεβαίως και ο κ. Καχριμάνης. Βλέπετε τους ενδιέφερε μόνο να δείξουν στους πολίτες ότι παράγουν σπουδαίο έργο, με σκοπό να τους αποσπάσουν την ψήφο!

ΤΑ κωμικοτραγικά ευτράπελα των ηγετίσκων δεν τελειώνουν εδώ. Ανακατασκευάστηκε το κτίριο της ΟΑΣΗΣ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Κόστισε περί τα 2 εκ. ευρώ, αλλά παρά το γεγονός ότι πέρασαν αρκετά χρόνια, δεν έχει παραληφθεί ακόμη από τον Δήμο Ιωαννιτών! Το ενοικίασε, όμως και μάλιστα «αλμυρά», παρά τις πολλές ελλείψεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις! Οι αλλεπάλληλες συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και μάλιστα πριν από λίγες ημέρες που ήταν να συζητηθεί πάλι, αναβλήθηκε διότι οι τεχνικές υπηρεσίες δεν ήταν... έτοιμες!
ΤΙ θα πει δεν ήταν «έτοιμες»; Δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή βαρέθηκαν όσοι αρμόδιοι να ασχοληθούν; Πόσα χρόνια απαιτούνται για να παραληφθεί ένα έργο για το οποίο δαπανήθηκαν τόσα χρήματα; Γιατί ο Δήμος έσπευσε να το ενοικιάσει, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η νομιμότητα της χρήσης; Αλλά υπάρχει κάτι που να το έκανε σωστά η υπό τον κ. Μπέγκα Δημοτική Αρχή; Φαγώθηκε να πάρει τα κτίρια του παλιού Ασύλου Ανιάτων και το Γιαννιώτικο Σαλόνι, αλλά και τα δυό έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού και των βανδάλων, χωρίς κανείς εκ των «αρχόντων» να ντρέπεται!

ΩΣ να μην έφταναν αυτά, τις τελευταίες ημέρες ξέσπασε πόλεμος για την ποσότητα λυματολάσπης στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού. Ο κ. Μπέγκας διέταξε (!) τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ να μη δώσουν στοιχεία στο νέο Δήμαρχο κ. Μωυσή Ελισάφ! Που πηγαίνει η λυματολάσπη; Συγκεντρώνεται από την εταιρία που έχει αναλάβει το έργο, με τη σύμπραξη του κ. Κων. Σταύρου, συζύγου της κ. Τατιάνας Καλογιάννη ή ...ρέει προς τον Καλαμά; Φουλ και στον ποταμό, που ρυπαίνεται συστηματικώς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις! Γνωρίζουν οι «ηγέτες» τις πηγές της ρύπανσης, όπως του Λούρου και Αράχθου, αλλά δυστυχώς ποιούν τη νήσσα.

ΠΟΛΛΑ ακόμη θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε, αλλά θα κάναμε κατάχρηση του χώρου. Θα πούμε μόνο ότι με τέτοια τακτική δεν είναι παράξενο που η Ήπειρος είναι βυθισμένη στην κακομοιριά της. Είναι απολύτως... φυσιολογικό που δεν μπορεί να αποτινάξει το μαρασμό και τους εκμεταλλευτές της ανεκτικότητας των Ηπειρωτών, που πασχίζουν να επιβιώσουν - και όσοι το επιτυγχάνουν είναι θαύμα. Έτσι είναι αδύνατο να ανασάνει ο τόπος και να δει μιά άσπρη ημέρα. Όμως, δε φταίνε αυτοί. Ολόδική μας η ευθύνη με τις επιλογές που κάνουμε. Βοήθειά μας, λοιπόν!