Το Κληροδότημα Φιλίππου…

on .

Με το Σπυρίδωνα Φιλίππου είχα μια απλή γνωριμία. Λόγω γειτνίασης στην οδό Σακελλαρίου, είχαμε συχνές συναντήσεις καθ’ οδόν και ανταλλάσσαμε έναν απλό χαιρετισμό. Ηξερε ότι είμαι ο Σπύρος Εργολάβος και ήξερα ότι είναι ο Σπυρίδων Φιλίππου.
Μια μέρα με επισκέφθηκε στο Δημαρχείο, όταν ήμουν αντιδήμαρχος και είχα αναλάβει και το θέμα των Κληροδοτημάτων, μου είπε ότι παρακολουθεί τις δραστηριότητες στον τομέα αυτό και πρόσθεσε τα ακόλουθα:
Έχουμε ιδρύσει ένα Σύλλογο Αρχαιοφίλων Ηπείρου, που έχει σκοπό την προστασία των αρχαιοτήτων Ηπείρου και γενικότερα την προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτά επιθυμώ να συντάξω τη διαθήκη μου με την οποία σκοπεύω ένα οικόπεδο που έχω απέναντι στο Γηροκομείο να το αφήσω στο Δήμο, ώστε τα έσοδά του να διατίθενται, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχαιοφίλων, για τη συντήρηση των μνημείων και των έργων τέχνης της Ηπείρου. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω, αν εξακολουθήσεις να ασχολείσαι με τα Κληροδοτήματα, να δείξεις ενδιαφέρον και για το δικό μου Κληροδότημα.
Του υποσχέθηκα πως, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, αν κάτι εξαρτηθεί και από μένα, θα κάνω ό,τι πρέπει, σύμφωνα με τη βούλησή του, που είναι άλλωστε συνταγματική και ηθική υποχρέωση για κάθε Έλληνα. Με ευχαρίστησε και από τότε δεν ξανασυναντηθήκαμε.
Τήρησα μετά το θάνατό του το λόγο μου. Βρέθηκα μάλιστα για δεύτερη φορά στο Δήμο ως δημοτικός σύμβουλος και κατά την οχτάχρονη εκεί θητεία μου, μέσα από την επιτροπή Κληροδοτήματος Φιλίππου που λειτούργησε στο Δήμο, σύμφωνα με τη διαθήκη του, κάναμε όλες τις ενέργειες που προβλέπονταν για την αξιοποίηση του οικοπέδου. Η οικονομική όμως κρίση που ενέσκηψε στη χώρα μας δεν ευνοούσε την αξιοποίησή του.
Ανασυγκροτήθηκε, στη συνέχεια, ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων Ηπείρου, μέσα από τον οποίο επαναλήφθηκαν οι προσπάθειες για την αξιοποίηση του οικοπέδου. Το έτος 2016 ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων πληροφορήθηκε από συμπολίτες, αφού η Επιτροπή του Κληροδοτήματος Φιλίππου δεν λειτουργούσε, με ευθύνη του Δήμου, ότι από προσκυρώσεις και απαλλοτριώσεις ο Δήμος οφείλει στο Κληροδότημα ένα σεβαστό ποσόν η τύχη του οποίου αγνοούνταν. Ζητήθηκε να συνέλθει η Επιτροπή του Κληροδοτήματος, αλλά αυτό δεν γινόταν.
Απηύθυνε έτσι ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων δυο συστημένες επιστολές στο Δήμαρχο, απάντηση όμως δεν πήρε. Αναγκαστηκε τότε να στείλει εξώδικη πρόσκληση στο Δήμαρχο, την οποία κοινοποίησε σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, αφού διαχειριστής των Κληροδοτημάτων είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου η οποία ελέγχει -υποτίθεται- την τήρηση των όρων των διαθηκών.
Στην εξώδικη πρόσκληση του Συλλόγου Αρχαιοφίλων απάντησε ο Δήμαρχος ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο Δήμος «σύμφωνα με το από 30-11-2010 φύλλο εκκαθάρισης της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου οφείλει στο Κληροδότημα Σπ. Φιλίππου λόγω ρυμοτομίας το ποσό των 96.968.00 ΕΥΡΩ», ότι το έτος 2016 -δηλαδή ύστερα από 6 χρόνια- οι αρμόδιες επιτροπές του Δήμου εισηγήθηκαν την απόδοση του οφειλόμενου ποσού στο Κληροδότημα, ποσό που «από το έτος 2012 συνέχεια εγγράφεται στους προϋπολογισμούς του Κληροδοτήματος, αλλά ποτέ δεν αποδόθηκε στο Κληροδότημα». Αυτό βέβαια έγινε ύστερα από γραπτή παρέμβαση του Συλλόγου Αρχαιοφίλων και όχι, όπως θα έπρεπε, με πρωτοβουλία του Δήμου.
Και αυτά τα γράφει ο Δήμαρχος σε επίσημη -συστημένη- απάντηση, λες και δεν συμβαίνει τίποτε! Ακολούθησε έγγραφο της ελέγχουσας-υποτίθεται Δ/νσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου στο Δήμαρχο με το οποίο του ζητούσε «άμεσα» να αποδώσει το ποσόν στο Κληροδότημα, γιατί διαφορετικά «θα αναγκαστεί να κινήσει τη διαδικασία περί πειθαρχικών παραβάσεων που προβλέπει ο νόμος».
Αυτά συνέβαιναν το Μάιο του 2018 -δηλαδή ένα χρόνο πριν- και το «άμεσα» της ελέγχουσας αρχής πήγε περίπατο, χωρίς κανένας να συγκινηθεί, ούτε ο ελέγχων ούτε ο ελεγχόμενος.
Έτσι ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων, αφού επί 10 μήνες περίμενε απάντηση, απευθύνθηκε, όχι πια στο Δήμο, αλλά στην ελέγχουσα αρχή, επικαλέστηκε το συνταγματικό δικαίωμά του και επισήμανε πως, αν αυτή η κοροϊδία συνεχιστεί, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα ζητήσει να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου αυτές ανήκουν.
Ακολούθησε νέο έγγραφο της ελέγχουσας αρχής προς το Δήμο με το οποίο ζητάει πάλι «άμεσα» να δοθεί το οφειλόμενο ποσόν και να συγκροτηθεί η Επιτροπή του Κληροδοτήματος «προ κειμένου να το διαχειριστεί σύμφωνα με τη διαθήκη». Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει από δω και πέρα, ρωτάω ως πολίτης τους αναγνώστες αυτού του σημειώματος:
Είναι αυτό Κράτος; Συμβαίνουν τα ίδια και σε άλλες πόλεις της πατρίδας μας; Είναι αυτή αντιμετώπιση των ανθρώπων που άφησαν τις περιουσίες τους για κοινωφελείς σκοπούς γνωρίζοντας ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα και με το σχετικό νόμο, «η πιστή και επακριβής εκπλήρωση της βούλησης των διαθετών αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»; Δε διδάχτηκαν τίποτε στο Δήμο από το «έγκλημα καθοσιώσεως» που διαπράχτηκε σε βάρος των Ευεργετών της πόλης από τις διαχειριστικές επιτροπές της Μητρόπολης, οι οποίες λειτουργούν επί δεκαετίες ολόκληρες με διατάγματα των φασιστικών καθεστώτων και τις οδήγησαν στη χρεοκοπία και στην υπερχρέωση χωρίς να δώσουν λόγο σε κανένα; Δε διάβασαν την επιστολή του Μητροπολίτη με την οποία διεκτραγωδεί την κατάστασή τους, χωρίς όμως να γίνεται καμιά αναφορά στους υπεύθυνους αυτού του ανοσιουργήματος;
Τα αδικήματα που διαπράχτηκαν σε βάρος του Κληροδοτήματος Φιλίππου, τόσο από την ελέγχουσα αρχή, όσο και από το Δήμο είναι πολλά. Υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποιος να τα ερευνήσει και να τα αξιολογήσει; Μήπως πρέπει το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο -ολοκληρωτικά υπεύθυνο γι’ αυτή την ατασθαλία- να ασχοληθεί με το θέμα και να δώσει λύση;
Η μήπως έχει κατά νουν να παραπέμψει και αυτό το θέμα -τόσο απλό, αλλά και τόσο αναγκαίο- στο επόμενο πολυσυλλεκτικό Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έκανε -υποχωρώντας στις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής- με τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων (Ν. Ζωσιμά και Γ. Σταύρου) και τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα χωρίς την επίλυση των οποίων καταπατείται βάναυσα η συνταγματική τάξη και η νομιμότητα στην πόλη μας -και μοναχά σ’ αυτήν από ολόκληρη την Ελλάδα- ο δε Δήμος Ιωαννιτών μετατρέπεται σε απλό εξάρτημα της Μητρόπολης, η οποία με την ανεξέλεγκτη και ανεύθυνη διαχείριση αυτών των Κληροδοτημάτων τα οδήγησε στη χρεοκοπία και στον υπερδανεισμό, σε σημείο να κινδυνεύουν να χαθούν για την πόλη ακόμα και οι Σχολικες Περιουσίες των Ευεργετών μας ,πράγμα που άφησε ασυγκίνητη την απερχόμενη Δημοτική Αρχή;
Ιδού η απορία!
ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ