Τα μεγάλα εθνικά θέματα δεν κλείνουν, επιλύονται!

on .

Η κυβέρνηση ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα για την ονομασία των Σκοπίων. Χωρίς προετοιμασία. Χωρίς πλάνο. Χωρίς σχέδιο. Χωρίς κανείς να της το ζητήσει ή να την πιέσει!
Προφανώς, γιατί κάποιοι έπεισαν το σημερινό πρωθυπουργό ότι με το ζήτημα αυτό θα φέρουν σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία.
Κάποιοι, περισσότερο ευφάνταστοι και αιθεροβάμονες, πίστευαν ότι όχι απλά θα έρθει σε δύσκολη θέση η Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά τελικά θα διασπαστεί... Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα, που αγγίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων. Που δεν δέχονται να προσβάλλεται η εθνική τους αξιοπρέπεια. Που δεν αντέχουν εθνικές ταπεινώσεις...
Το θέμα των Σκοπίων, δυστυχώς έχει γίνει υποχείριο στις μικροκομματικές σκοπιμότητες μίας επικίνδυνης κυβέρνησης, που βάζει πρώτα το κομματικό και μετά το εθνικό συμφέρον.
Η κυβέρνηση Τσίπρα αυτοεγκλωβίστηκε στις σκοπιμότητες και τις ιδεοληψίες της. Αντί να ενημερώσει –ως όφειλε- τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για τις όποιες διαπραγματεύσεις διεξήγαγε με την άλλη πλευρά (τα Σκόπια εδώ και 6 μήνες αποτελούν τη μοναδική πηγή πληροφόρησης για την πορεία του εθνικού αυτού θέματος), κατέφυγε σε ανοίκειους χαρακτηρισμούς κατά των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που συμμετείχαν δυναμικά στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα.
Τους ονόμασε συλλήβδην «ετερόκλητο όχλο»! Τους αποκάλεσε τρομαγμένη ακροδεξιά, φασίστες, εθνικιστές.
Ξεκίνησε μια πρωτοφανή επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, διαρκή, κλιμακούμενη, αλλά προπαντός επικίνδυνη για τη χώρα.
Σε πρώτο χρόνο, μας δήλωσε με την ανιστόρητη αφέλεια που την χαρακτηρίζει ότι, «προσπαθεί να κλείσει ένα θέμα που εκκρεμεί επί 25 χρόνια, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας»!
Θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζει τα παρακάτω:
Ότι τα μεγάλα εθνικά θέματα δεν κλείνουν. Επιλύονται!
T T T
Η επαρχία Βαρντάσκα  ψευτοβαφτίστηκε «Μακεδονία» από τον τότε ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Τίτο το 1945. Που είχε προφανείς στόχους. Την κάθοδο στο Αιγαίο και τη Γιουγκοσλαβία να συνορεύει με τη Θεσσαλία!
Σε δεύτερο χρόνο, πληροφορηθήκαμε από τα Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να ονομαστούν τα Σκόπια, «Μακεδονία του Ίλιντεν». Μία ιστορικά επικίνδυνη ονομασία που αποτελεί την επιτομή του σκοπιανού αλυτρωτισμού. Και ως τέτοια απορρίφθηκε από όλη την αντιπολίτευση.
Ευτυχώς, η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το ανιστόρητο λάθος της να αποδεχθεί τέτοια ονομασία και μπροστά στην καθολική άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την απέρριψε εκ των υστέρων! Αφού πρώτα, όμως, λοιδόρησε σύσσωμη την αντιπολίτευση. Σας θυμίζω το άρθρο της «Αυγής», του κομματικού έντυπου του ΣΥΡΙΖΑ που εκθείαζε την τρομερή ιδέα της «Μακεδονίας του Ίλιντεν». Ένα δημοσίευμα που απεσύρθη εκ των υστέρων «μετά πολλών επαίνων»...
Σε τρίτο χρόνο, ενημερωθήκαμε -από το Σκοπιανό πρωθυπουργό αυτή τη φορά- ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία! «Βόρεια Μακεδονία», με ελληνική αποδοχή «μακεδονικού» έθνους και «μακεδονικής» ταυτότητας(!!!) Δηλώσεις που ουδέποτε διαψεύστηκαν από την ελληνική πλευρά.
T T T
Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Πάντα ήταν. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων με αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου. Μία ονομασία για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Καμία εκχώρηση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας». Γιατί για εμάς η όποια εκχώρηση, δεν είναι απλά μη αποδεκτή. Είναι απαράδεκτη.
Κάπου εδώ ήρθε η κορύφωση του δράματος της κυβερνητικής προπαγάνδας. Πριν λίγες μέρες ο υπουργός των Εξωτερικών, στην "πλουραλιστική" ΕΡΤ μας "κατακεραύνωσε" όλους. Με ύφος παντογνώστη, μας δήλωσε με στόμφο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1977 στον ΟΗΕ εκχώρησε στους Σκοπιανούς τη «μακεδονική γλώσσα»!
Ποια είναι, η αλήθεια; Εντελώς διαφορετική, για την ακρίβεια αντίθετη.
Όπως διευκρίνισε, ο πρώην Πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Γεώργιος Μπαμπινιώτης, το 1977 δεν τέθηκε θέμα αναγνώρισης «μακεδονικής γλώσσας» από την Ελλάδα. Επρόκειτο για μία τεχνική επιτροπή του ΟΗΕ, που θα εξέταζε πως θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε λατινικό αλφάβητο, οι μη λατινογενείς γλώσσες. Η τότε Γιουγκοσλαβία του Τίτο υπέβαλλε τις δύο διαφορετικές γλώσσες της που γράφονταν με κυριλλικό αλφάβητο, τη σερβοκροατική και τη υποτιθέμενη «μακεδονική» -μία ουσιαστικά βουλγαρική διάλεκτο- και ζήτησε η «μετατροπή»   να γίνει με ενιαίο τρόπο από τα κυριλλικά στα λατινικά, αφού ήταν αμφότερες σλαβικές γλώσσες.
Ουσιαστικά δηλαδή ομολογήθηκε από τους ίδιους ότι το βουλγαρικό ιδίωμα που χρησιμοποιούσαν στα Σκόπια, είναι σλαβική γλώσσα.
Συνέχισε δε, την παραπληροφόρηση και την ψευδολογία, με δήθεν αποκαλύψεις περί διαβαθμισμένων εγγράφων που αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποδεχθεί το όνομα «Μακεδονία». Επιχείρημα που δεν χρησιμοποιούν ούτε καν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί.
Και τέλος μας παρουσίασε και το κορυφαίο επιχείρημα. Μας είπε ο υπουργός των Εξωτερικών με υπέρμετρη αλαζονεία: Ε, τι φωνάζετε, 150 χώρες του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Η απάντηση είναι απλή: Γιατί τότε ακόμη συζητούν με την Ελλάδα –και μόνο με την Ελλάδα- το όνομα οι Σκοπιανοί;
Γιατί μόνο η Ελλάδα θα τους δώσει διεθνές διαβατήριο νομιμότητας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ;
Γιατί πολύ απλά, η Ελλάδα κατάφερε το 1993, λόγω της σθεναρής αντίστασης των Ελλήνων και του συνόλου σχεδόν του πολιτικού κόσμου τότε, να κερδίσει κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Να μπουν τα Σκόπια στον ΟΗΕ με προσωρινό όνομα! Και με την υποχρέωση τους να διαπραγματευθούν το οριστικό τους όνομα με την Ελλάδα.
Δηλαδή, η Ελλάδα απέκτησε το δικαίωμα να εγκρίνει το τελικό όνομα των Σκοπίων. Πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Και δεν πρέπει να το απεμπολήσει η σημερινή κυβέρνηση με τις συνεχείς αστοχίες της. Που οφείλει να μην ζημιώσει τα εθνικά συμφέροντα δεσμεύοντας τη χώρα.
Αλλά οφείλει και κάτι ακόμη. Την όποια συμφωνία διαπραγματεύεται να την φέρει άμεσα στη Βουλή προς κύρωση. Χωρίς τεχνητές καθυστερήσεις και κυρίως με την ξεκάθαρη υπογραφή όλων των κυβερνητικών εταίρων.
Αλλιώς, δεν υπάρχει ούτε ενιαία κυβερνητική πρόταση. Ούτε ασφαλώς συνοχή στην κυβέρνηση.
* * *
Επαναλαμβάνω. Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Που αγγίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Την εθνική τους ευαισθησία.
Και δυστυχώς, για το σημερινό πρωθυπουργό όλοι θυμόμαστε ποιανού κόμματος η νεολαία συμμετείχε μαζί με τη νεολαία του εθνικιστικού VMRO του Γκρουέφσκι σε διαδήλωση στα Σκόπια υπέρ του ονόματος «Μακεδονία». Όλοι γνωρίζουμε ποιανού κόμματος τα στελέχη –σημερινοί υπουργοί- υπέγραφαν δημόσιες εκκλήσεις να ονομαστούν τα Σκόπια νέτα-σκέτα «Μακεδονία»!..

* Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι επικεφαλής Κ.Ο. Ευρωβουλευτών Ν.Δ. και Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.