ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ…
Δεν γνωρίζω πως λειτούργησε ένα χειρουργικό τμήμα στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και παρ’ ολίγο ένα 12χρονο παιδί να χάσει τη ζωή του μετά από εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Δεν είμαστε ειδικοί, αλλά από το αποτέλεσμα και την ταλαιπωρία που τράβηξε ο μικρός και η οικογένειά του φαίνεται πως κάτι δεν πήγε καλά στην αντιμετώπιση του περιστατικού και μεταφέρθηκε επειγόντως το παιδί σε νοσοκομείο της Πάτρας όπου εκεί ευτυχώς υπήρξε η σωστή αντιμετώπιση και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ…
Είναι αδιανόητο την σήμερον ημέρα μια χολή ή μια σκωληκοειδίτιδα να γίνεται τόσο σοβαρή υπόθεση που να φτάνει να κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή. Είναι πολύ σοβαρός ο χώρος της υγείας για να αντιμετωπίζεται ελαφρά τη καρδία και να φτηναίνει η ζωή. Μεγαλύτερη προσοχή και πολύ μεγαλύτερη ευθύνη από εκείνους που έχουν ταχθεί να διακονούν τον χώρο της υγείας για να μην παρατηρούνται τέτοιου είδους παρατράγουδα!

❁ ΤΟ ΔΟΓΜΑ…
«Ανήκομεν στην Δύση» ακούστηκε για δεύτερη φορά εκ χειλέων πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ύστερα από 48 χρόνια, για να υπερθεματιστεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι δεν ανήκουμε μόνον εις τη Δύση, αλλά και σ’ όλα τα άλλα σημεία του ορίζοντα…

■ ΟΙ... ΙΣΑΠΟΣΤΑΚΗΔΕΣ!
Ακούγοντας τον Τσίπρα ο Κυριάκος να αναφέρεται σε Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση του είπε ότι εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Εδώ απειλείται η ανεξαρτησία χωρών και λαών και ο... ισαποστακισμός δεν έχει θέση. Τα ‘πε με απλά λόγια για να τα καταλαβαίνουν όλοι.

❖ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ!
Σημασία έχει ότι ακόμη και ο Δ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ που έχει το μυαλό του στη Μόσχα και το υπόλοιπο σώμα του Περισσού, ακόμη κι εκείνος κάτι ψέλλισε περί καταπατήσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία και καλόν είναι οι Ρώσοι να μαζεύονται. Επιτέλους, κάτι αλλάζει και στο χώρο της Ελληνικής αριστεράς!

❁ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ…
Κάθονται, λέει, στο ίδιο τραπέζι Ρώσοι-Ουκρανοί και συζητούν να βρουν λύση στ’ αδιέξοδα που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, χωρίς βέβαια να έχει σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία, η οποία στο παρελθόν ήταν υπό κατοχή της Σοβιετίας. Τι σόι διάλογος είναι αυτός και ποια λύση ψάχνουν είναι το μεγάλο ερώτημα!

■ Η ΒΑΛΙΤΣΑ…
Απ’ ότι φαίνεται, θα πάει πολύ μακριά... η βαλίτσα στο Ρωσό-Ουκρανικό ζήτημα. Μέχρι να βρουν, αν βρουν, τι θέλουν το αίμα θα χύνεται από τις δύο πλευρές και κυρίως από την πλευρά της Ουκρανίας που την πληρώνει άμαχος πληθυσμός. Το ότι η «Δύση» άργησε και δεν... πρόκανε τον πόλεμο είναι στα μείον της.

❖ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ…
Οι λογαριασμοί μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας είναι πολύ παλιοί και απλά λύνονται πολύ ολίγα. Το ότι προηγήθηκαν γεγονότα το 2014 και δεν έλυσαν τότε τους λογαριασμούς, καθόλου δεν δίνει δικαίωμα επέμβασης της Ρωσίας σε ανεξάρτητη χώρα, που απόκτησε την ανεξαρτησία της όταν διαλύθηκε η Σοβιετία και όταν οι χώρες του κομμουνισμού μπήκαν στον κόσμο της κανονικότητας...

❁ ΟΙ ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ…
Υπάρχουν και στη χώρα μας νοσταλγοί δικτατορικών καθεστώτων και το βλέπουμε αυτό τον καιρό σε συνασπισμό δυνάμεων. Αρνητές των εμβολίων γίνονται αρνητές της νομιμότητας, αγκαλιάζοντας τον Πούτιν πιο πολύ απ’ ότι οι δικοί του οι Ρώσοι. Υπάρχουν και κάποιοι ολίγοι που μια περατζάδα σε πλατείες της χώρας μας την έριξαν αυτές τις μέρες κι αυτό για την «τιμή των όπλων»!

■ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ…
Οι μάσκες πέφτουν από αύριο Σάββατο και ανεβαίνουν οι άλλες μάσκες, αυτές του καρναβαλιού εν όψει αποκριάς. Πέφτουν οι μάσκες σε δημόσιους εξωτερικούς χώρους και ξαναφοριούνται σε χώρους συνωστισμού προβλέπει η απόφαση των ειδικών, με το σκεπτικό ότι μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού.

❖ Ο ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΣ…
Πλάκωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και εξαφανίστηκε σχεδόν η πανδημία! Ποιος ασχολείται τώρα με τον κορωνοϊό όταν έχει να αντιμετωπίσει έναν παρανοϊκό, που σώνει και καλά θέλει να επεκτείνει τα σύνορα της Ρωσίας. Αν δεν είναι παρανοϊκός ο Πούτιν, τότε πώς αλλιώς να τον χαρακτηρίσει κανείς;

❁ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ…
Μέσα σ’ αυτόν τον γενικό χαμό τα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, σε αυτοδιοικητικό και πολιτικό επίπεδο. Κινητικότητα παρατηρείται στο ΠΑΣΟΚ, όπου κλιμάκια εκστρατεύουν και στην περιφέρεια προς άγραν υποψηφίων. Έφτασαν και στην Ήπειρο οι ανιχνευτές υποψηφίων με τα Γιάννινα να μπαίνουν στην οργάνωση της λίστας με Γάτσιο - Μανταλόβα - Ζαρμπαλά να ξαναμπαίνουν στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων. Ακολουθεί η Άρτα με Γκόγκα – Μέγα, η Θεσπρωτία με Αλ. Πάσχο και μένει η Πρέβεζα... στα αζήτητα ακόμη.

■ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ…
Εκτός από τους κομματικούς σχηματισμούς ανοίγει ο δρόμος και της αυτοδιοίκησης. Καθημερινά ακούγονται ονόματα υποψήφιων Περιφερειαρχών, Δημάρχων και γενικώς υποψηφίων για υποψηφιότητα. «Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος», λέει ο Μ. Ελισάφ, δεν ολοκληρώσαμε το έργο μας, λένε οι Δήμαρχοι Άρτας και Πρέβεζας, Τσιρογιάννης – Γεωργάκος αντίστοιχα, ενώ ο Λώλος της Ηγουμενίτσας δηλώνει παρών!

❖ ΠΑΡΩΝ!..
Αυτό το «παρών» του Λώλου φαίνεται να έχει να κάνει με αυτό που ακούγεται περί υποψηφιότητας για Δήμαρχο Ηγουμενίτσας τον Αντώνη Μπέζα, ο οποίος μάλλον σκέφτηκε ν’ αλλάξει επίπεδο ενασχόλησης με τα κοινά. Έτσι ο Αντώνης Μπέζας μπορεί να φανεί περισσότερο χρήσιμος για τον τόπο του από οποιαδήποτε άλλο πόστο!

❁ ΟΙ ΦΗΜΕΣ…
Φήμες θέλουν τον Α. Μπέζα να κάνει κινήσεις προσεκτικές και μάλιστα συναινετικού χαρακτήρα έτσι ώστε ο Δήμος Ηγουμενίτσας να είναι πολυσυλλεκτικός για να αποκτήσει δημοτική αρχή αντάξια των προσδοκιών των Θεσπρωτών, αφήνοντας πίσω τις μικροπολιτικές. Το αν θα περπατήσει ένα τέτοιο σχήμα θα το δούμε όταν έλθει η ώρα. Οι κινήσεις πάντως γίνονται!

■ Ο Θ. ΠΙΤΟΥΛΗΣ…
Στη Θεσπρωτία θ’ αλλάξουν τα πράγματα και σε πολιτικό επίπεδο, αφού ο Θ. Πιτούλης σκέφτεται να προχωρήσει προς κεντρική πολιτική σκηνή. Αν υπολογιστεί η σχέση του Πιτουλέικου με το Μητσοτακέικο, τότε ο δρόμος του Πιτούλη προς Αθήνα μεριά είναι ορθάνοιχτος. Ανοίγει ακόμη περισσότερο ο δρόμος αν ο Α. Μπέζας ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση σ’ επίπεδο Δήμου, οπότε Μπεζαίοι – Πιτουλαίοι ακόμη πιο κοντά!

❖ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…
Ύστερα από 33 χρόνια επέστρεψαν εις χείρας μου βιντεοκασέτες με υλικό της Αλβανίας του Αλία. Οι κασέτες είχαν δανειστεί κάπου από εμένα για αντιγραφή αλλά κάπου λησμονήθηκαν. Τελικά το υλικό έφτασε ξανά στα χέρια μου και θα γίνει η κατάλληλη χρήση.

❁ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ…
Για την ιστορία, ν’ αναφέρω ότι σε επίσκεψη στην Αλβανία την εποχή της σκλαβιάς είχα καταγράψει πρόσωπα και καταστάσεις της εποχής εκείνης μέσα από βιντεοκάμερα και κυρίως την ζωή που ζούσαν στην Ελληνική μειονότητα. Ως έμπορος από την Πάτρα όπως είχα δηλώσει και μέσα από ένα σωρό αντιξοότητες κατάφερα να φέρω πλούσιο υλικό στην χώρα, ένα μέρος του οποίου είχε κάνει χρήση ο ΑΝΤΕΝΝΑ! 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.