ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΧΡΕΟΣ ΤΙΜΗΣ…
Χρέος τιμής θεώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και είπε να συμβάλει μέσω της Βουλής στην οικονομική ενίσχυση αποκατάστασης της οικίας του αειμνήστου Κώστα Φρόντζου, ο οποίος είναι από εκείνους που έβαλαν την σφραγίδα τους σε πολλούς τομείς στην πόλη μας.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ…
Με την διάθεση ικανού ποσού η Βουλή ενισχύει αυτό το έργο της αποκατάστασης της οικίας, η οποία προορίζεται ν’ αποτελέσει ένα χώρο διαπολιτισμικού διαλόγου τον οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού χώρου (ΙΜΙΑΧ), του οποίου πρόεδρος είναι ο πασίγνωστος για την πολυσχιδή του δράση καθηγητής του Πανεπιστημίου μας Κώστας Πέτσιος. Με την ανακαίνιση της οικίας Φρόντζου αυτή θα μετατραπεί σε «πολιτισμικό χώρο ιστορικής αυτοσυνειδησίας και συλλογικής μνήμης», κάτι που ήταν η βούληση του ίδιου του Κώστα Φρόντζου, ο οποίος έζησε στην πόλη από το 1906 μέχρι το 1986 που έφυγε από την ζωή αφήνοντας πίσω του τεράστια παρακαταθήκη.

ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ!
Σ’ αυτό τον ανακαινισμένο χώρο μαθητές θα έχουν επιμόρφωση μέσω πνευματικών εκδηλώσεων και φυσικά θα έχουν άμεση συνεργασία με το Ίδρυμα Κώστα Φρόντζου που εδώ και πολλές δεκαετίες προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην πόλη των γραμμάτων. Μακάρι να βρεθούν κι άλλοι μιμητές του Προέδρου της Βουλής να βάλουν πλάτη σ’ αυτή την προσπάθεια!

❁ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ…
Άτυπη συμμαχία ανεξαρτήτου ιδεολογικής προέλευσης στην μειοψηφία στον Δήμο Ιωαννιτών. Μπέγκας – Καλογιάννη -Νάτσης και λοιπές αριστερές και αριστερότερες δυνάμεις κινούνται στον ίδιο δρόμο που οδηγεί στην κατηφόρα! Αν μεν γίνονται γιατί έτσι διεκδικούν καλύτερα την λύση των πολλών προβλημάτων που έχει ο Δήμος, τότε καλώς καμωμένα. Το να συνασπίζονται όμως σε μόνιμη βάση εδώ και τρία χρόνια για να μην γίνει κάτι στην πόλη, αυτό είναι ειδικής επιστήμης υπόθεση, η οποία θα πρέπει να ασχοληθεί όσο είναι νωρίς.

■ ΧΩΡΙΣ ΘΕΣΕΙΣ!
Ο προϋπολογισμός ήταν το θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και είναι από τις κορυφαίες πράξεις σ’ ένα τέτοιο όργανο και σ’ αυτή δίνεται η ευκαιρία σε όλα τα μέλη του να ξεδιπλώσουν απόψεις, θέσεις έτσι ώστε η πόλη να πάει βήματα μπροστά κι όχι να μένει δεμένη σ’ ένα παρελθόν της μηδενικής προσπάθειας και προσφοράς.

❖ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΟ!..
Δώδεκα χρόνια βολοδέρνει η πόλη μας ζητώντας έξοδο από τα αδιέξοδα! Δώδεκα χρόνια έχει να δει ένα σημαντικό έργο με τις δημοτικές αρχές που πέρασαν να μην δίνουν λύσεις ούτε στα μικρά ούτε στα μεγάλα. Αρκεί να θυμηθεί κανείς το περιβόητο έργο της επέκτασης του Βιολογικού της πόλης, που, ενώ το είχε αφήσει έτοιμο η δημοτική αρχή Γκόντα και η παρέμβαση ήταν προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, εν τούτοις πέρασαν 11 χρόνια για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ο οποίος ξεκίνησε το 2013 και να καταλήξει κοντά στα 17 εκατ. Ευρώ, χωρίς βέβαια να έχει ακόμη ξεκινήσει η κατασκευή του διότι χρειάζομαι κάτι «πανοπροίκια».

❁ Η ΟΜΑΔΑ…
Ομάδα αντιπολίτευσης στο Δήμο οι παραπάνω ενάμιση χρόνο προτού γίνουν οι επόμενες εκλογές με την σκέψη και την απαίτηση να είναι εκείνοι οι εκλεκτοί των Γιαννιωτών το 2023 για να κυβερνήσουν τα Γιάννινα. Μεταξύ αυτών ο Θ. Μπέγκας που ανάθεμα αν θυμάται ο ίδιος τι έκανε τα 4 χρόνια της δημαρχιακής του θητείας, χώρια την περίοδο που ήταν πρωτοπαλίκαρο του Φ. Φίλιου. Καλές οι προθέσεις και περίσσιο το φιλότιμο του Θωμά για να βάλει την σφραγίδα του στην πόλη όπως έκανε ο Νίκος Γκόντας, αλλά τίποτα δεν γίνεται με αυτά τα «προσόντα»!

■ ΤΟΝ ΝΟΥ ΤΗΣ…
Από την άλλη μεριά, έχεις την Τατιάνα η οποία έχει τον νου στην Πειραιώς και τα πόδια της τα βρέχει στην λίμνη των στεναγμών και των αναστεναγμών συμπράττουσα με τις δυνάμεις της αριστεράς για να φανεί χρήσιμη (;), αρεστή (;) δεν ξέρω. Χτυπά πόρτες η Τατιάνα κυβερνητικές και προς το παρόν από μέσα φωνή δεν ακούγεται. Αυτή ίσως η απόγνωση την οδηγεί στην σύμπραξη με τις άλλες αντιπολιτευτικές δυνάμεις στο Δήμο Ιωαννιτών.

❖ ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ…
Επ’ ευκαιρία κι άλλοι επίδοξοι μνηστήρες «απειλούν» να σώσουν τα Γιάννινα αρχίζοντας από την σωτηρία της λίμνης! Μάλιστα, ποστάρουν πρότυπα ανάπτυξης από άλλες παραλίμνιες πόλεις της Ευρώπης και αλλαχού! Έτσι ονειρευόμαστε την λίμνη μας, μας λένε και ξεχνούν τις επιχώσεις που έκαναν στο παρελθόν που λίγο έλειψε να ενωθεί η ξηρά με το νησί! Αλλά γι’ αυτό στο μέλλον περισσότερα. Ξέχασε ένας ότι… έσωσε την λίμνη από προηγούμενα αυτοδιοικητικά αξιώματα!

❁ Η ΚΑΜΟΡΑ…
Αποκάλεσε τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΙ καμόρα και η Διοίκηση της επιχείρησης τον τίμησε με το αξίωμα μέλους του πειθαρχικού της! Μετά ψάχνεται ο δήμαρχος Ελισάφ τι έχουν και ψοφούν τα έρμα! Ακούς εκεί! Πρόεδρο του πειθαρχικού για να επιφέρει την τάξη στην «καμόρα» που ο ίδιος την ανακάλυψε μετά την ευθύνη διοίκησης από τον ίδιο! Αυτά τα προσόντα εκτίμησε ο Άρης και είπε να βάλει φωτιά στα τόπια όπως έλεγαν παλιά οι Σουλιώτες.

■ ΜΗΝ ΧΤΥΠΑΤΕ ΑΛΛΟ!
Ήταν 19 χρονών κι αγαπούσε τον Άρη! Αυτό έφτανε για να του αφαιρέσουν την ζωή οπαδοί, όχι φίλαθλοι, αλλά βρώμικα όντα που ακολουθούν ομάδα για να βγάζουν απωθημένα βάφοντας τα χέρια τους με αίμα. «Μην με χτυπάτε άλλο» τους θερμοπαρακαλούσε λίγο πριν ξεψυχήσει κι εκείνοι, οι δολοφόνοι, τυφλωμένοι από μίσος τον αποτελείωσαν!

❖ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ…
Τέτοια κοινωνία φτιάχνουμε όλοι μας και δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Αυτή την φορά δεν είχαμε γυναικοκτονία αλλά ανδροκτονία από άτομα που έκαναν το οπαδιλίκι επάγγελμα και γι’ αυτούς η ζωή είναι πολύ φτηνή. Οικογένεια – εκπαίδευση, περιβάλλον έχουν την δική τους συμμετοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές που φτάνουν στο έγκλημα.

❁ Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ…
Να δείτε που με τις συλλήψεις η δικαιολογία θα είναι η κακιά στιγμή αν δεν έχει πέσει το θύμα με την καρωτίδα πέντε φορές πάνω στην λεπίδα του δρεπανιού που αυτή την φορά το κρατούσε οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας κι όχι ο γνωστός χάρος που έτσι κι αλλιώς την «δουλειά» του κάνει. Η λέξη «κρίμα» είναι το λιγότερο. Η λέξη «ευθύνη» είναι η κυριότερη που πρέπει όλοι ν’ αναλαμβάνουμε όταν μεγαλώνουμε παιδιά!

■ Η ΒΙΑ…
Όταν καθημερινά με τις συμπεριφορές μας και με το παράδειγμά τους διδάσκουμε τη βία να μην περιμένουμε να έχουμε αποτελέσματα αγιοσύνης. Όταν μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο διδάσκεται ο τσαμπουκάς και τα νταηλίκια, τότε να μην πέφτουμε από τον ουρανό όταν έχουμε τέτοιου είδους καταλήξεις. Κάθε φορά ευχόμαστε να είναι το τελευταίο θύμα της βίας και κάθε φορά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων δραμάτων.

❖ ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ!..
«Στη Δημοκρατία δεν χωράει αντίσταση παρά μόνο αντιπολίτευση. Η σύγχρονη απειλή κατά της Δημοκρατίας δεν είναι πια τα τανκς με τα όποια προσχήματα, αλλά η εξώθηση μέρους του εκλογικού σώματος σε στάση δεινής εχθρότητας κατά του κοινοβουλίου»! Τα είπε όλα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με αφορμή το επεισόδιο που έκανε ο Π. Πολάκης. Τι άλλο να πει κανείς;

❁ ΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΙ;
Κοντή μνήμη, περίεργη άποψη, κάτι άλλο είχε στο νου του… ο λόγος για την άποψη που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος οικονομικών Φώτης Βάββας λέγοντας πως το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου έγινε το 2012! Είχε δίκιο ο Φώτης! Ήταν τότε που έγινε το πλιάτσικο στα οικονομικά του Δήμου και είχαμε τρεις θανάτους, δύο στο Πέραμα και την αυτοκτονία του Νίκου Μάντη όταν από τα ταμεία έλειψαν 1,5 εκατ. Ευρώ περίπου.

■ Η ΕΞΙΣΩΣΗ…
Καημένε Φώτη, δύσκολη εξίσωση η πολιτική με τα οικονομικά σε συνάρτηση με την υπεύθυνη θέση σε καίριο πόστο όπως είναι η Αντιδημαρχία οικονομικών του Δήμου. Όμως σ’ αυτή τη θέση του πληρωμένη απάντηση πήρε από τον Στέφανο Μάντζιο, ο οποίος του θύμισε ότι το νοικοκύρεμα είχε γίνει πριν από αυτή την ημερομηνία που ήταν η μαύρη σελίδα στα οικονομικά του Δήμου. Η αναδίπλωση του Φώτη δεν κάλυψε την γκάφα. Χαιρετίσματα στον Ελισάφ!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.