ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ!

Από το ακριτικό Πωγώνι έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ως ένοικος για δέκα χρόνια περνώντας από την πολιτική σκηνή στην οποία διεδραμάτισε ύψιστο πολιτικό ρόλο και μάλιστα ήταν από τους πιο έμπιστους του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν ο πολιτικός εκείνος που ως Υπουργός Εξωτερικών έβαλε τη σφραγίδα του σε πολλές πολιτικές πράξεις μεταξύ των οποίων η άρση του ,εμπόλεμου» με την Αλβανία, η οποία αποτέλεσε την απαρχή του ανοίγματος των συνόρων με ό,τι εσήμανε αυτό έκτοτε για τις σχέσεις με Αλβανία…

❁ Η ΘΛΙΨΗ…
Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη και εξυπνακισμούς, τύπου ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαπιστώσαμε από την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ντόπια κομματικά Συριζόπουλα, με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στα Ιωάννινα και στο Ζαγόρι για ολιγοήμερες διακοπές!

■ Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ…
Μια ανακοίνωση με την οποία προσπαθούν ν’ αποδομήσουν την επίσκεψη και ν’ ανυψώσουν το σημαντικό έργο που επιτέλεσε τα χρόνια της εξουσίας του Πολάκη και της Θεανούς, που ο ένας έφτιαχνε ΜΕΘ (από την ανάποδη) και η άλλη γεμιστά για να σώσουν τον χώρο της υγείας και της οικονομίας, χώρια ο Σπίρτζης που έκοβε κορδέλες ανά 10 χιλιόμετρα στην Ιόνια Οδό που κατασκεύασαν προηγούμενες κυβερνήσεις.

❖ Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ…
Ανακάλυψαν την αλλαγή της Ηπείρου τα ντόπια κομματικά στελέχη που έγινε επί ημερών τους και ενοχλούνται από όλα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός πριν από ένα μήνα από τα Ιωάννινα όσον αφορά τον άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, Ιόνια – Πρέβεζα, τα οποία θα έφτιαχναν εκείνοι αλλά δεν πρόκαναν και ήθελαν ακόμη δυο τετραετίες να τα βάλουν μπροστά και άλλες τόσες ν’ αρχίσουν να κόβουν κορδέλες.

❁ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ!
Για γέλια και για κλάματα η ανακοίνωση που εξεδόθη από κρανία κενών εγκεφάλων που την κατάσταση την επιδείνωσε η αύξηση της δύναμης του ΚΙΝΑΛ και οι κίνδυνοι να καταλάβουν την τρίτη θέση σ’ επόμενες εκλογές τους κάνει να παραλογίζονται.

■ ΠΛΗΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ…
Ένα βράδυ εκτός της πόλης των Ιωαννίνων δεν κοιμήθηκε ο εκλεκτός τους Τσίπρας από καταβολής παρουσίας του στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Κατά πού πέφτει το Ζαγόρι, το Πωγώνι, η Λάκκα Σούλι και το Φανάρι ούτε από τον χάρτη δεν γνωρίζει και είναι από κείνους που έχουν κόψει κάθε σχέση με την υπόθεση ανάπτυξης της περιφέρειας. Ακόμη κι εκείνα τα Τζουμέρκα που είναι η καταγωγή του Τσιπρέικου, ακουστά από το γνωστό τραγούδι Τζουμέρκα μου περήφανα το έχει…

❖ ΣΤΟ ΛΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Τουλάχιστον ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά και πολύ περισσότερο από πολλούς άλλους Ηπειρώτες την Ήπειρο, ακόμη από τότε που ήταν απλά γιος του Κων/νου Μητσοτάκη. Μια από αυτές τις πρώτες γνωριμίες τις είχε κάνει στρατιώτης ων επισκεπτόμενος το ακριτικό χωριό Λιά Φιλιατών που είναι το χωριό που μαρτύρησε η Ελένη Γκατζογιάννη! Τι ήταν η Ελένη Γκατζογιάννη το αφήνω για άλλη φορά μην αναστατωθούν τα Συριζόπουλα που η δημοκρατικότητα ρέει στις φλέβες τους.

❁ Η ΟΥΝΕΣΚΟ…
Πρώτη φορά συζήτηση για την ένταξη του Ζαγορίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ έγινε όταν ο Κυριάκος το καλοκαίρι του 2019 επισκέφτηκε την περιοχή και το έταξε στους κατοίκους και όπου νάναι πέφτουν υπογραφές για ένταξη. Και αυτό ενοχλεί τους συντάκτες της ανακοίνωσης και βάζουν το Πάπιγκο στη μέση μπας και φιλοτιμηθούν (;) κάποιοι και κάνουν την απένταξη! Τέτοιος πατριωτισμός που να περισσεύει πρώτη φορά το βλέπει κανείς.

■ ΟΙ ΦΟΒΟΙ…
Από αυτό που φοβούνται δεν θα γλυτώσουν με τις συνταγές αντιπολίτευσης που ακολουθούν εκεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ οι αντιπολιτεύσεις σε όλον τον κόσμο καταβάλουν προσπάθειες να γίνουν συμπολίτευση και κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση αφού τον τελευταίο καιρό νοιώθουν δυνατή την ανάσα του ΚΙΝΑΛ να είναι εκείνο το τυχερό για την δεύτερη θέση.

❖ Η ΣΥΜΦΟΡΑ!
Ο ίδιος ο Τσίπρας έχοντας τέτοιου είδους σαν αυτούς τους Γιαννιώτες Τσιπροφύλακες έχει αντιληφθεί την συμφορά που έρχεται και βάζει το κεφάλι στην λαιμητόμο και δοκιμάζει αν λειτουργεί σωστά. Αντιλαμβάνεται ότι το τέλος του φτάνει και αφήνει αν δεν βάζει ο ίδιος τα στελέχη του να λοιδωρούν έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος επέλεξε την Ήπειρο σαν τόπο ανάπαυσης ολίγων ημερών. Να δείτε που τελικά αυτή η δοκιμή θα είναι η μοιραία. Μπορεί να συνεχίζει να ζητά εκλογές για να ζήσει από κοντά το «τέλος» του και έτσι όπως οι σύντροφοί του του το ετοιμάζουν.

❁ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ
Ωστόσο ο Κυριάκος θα βρίσκεται στην Ήπειρο και στο Ζαγόρι για λίγες ημέρες όπως γίνεται και με άλλους κανονικούς ανθρώπους σ’ αυτή τη χώρα. Δεν πήγε στα KOSTA NAVARINO όπως το ζεύγος Τζανακόπουλου – Αχτσιόγλου που θα είναι το επόμενο ζεύγος στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ. Πήγε σ’ ένα απλό ξενοδοχείο της Αρίστης ως κανονικός άνθρωπος δίνοντας το σύνθημα ότι η Ήπειρος μπορεί να έχει καλύτερη τύχη στο τουριστικό γίγνεσθαι.

■ ΜΟΝΙΜΟ ΣΤΕΚΙ
Θέλω να δω τι θα πουν και τι θα γράψουν τα Συριζόπουλα αν τυχόν και θελήσει ο Κυριάκος να αποκτήσει μόνιμο στέκι στο Ζαγόρι και μάλιστα κοντά στην Αρίστη! Θα εξακολουθούν να τον λοιδωρούν ή θα κάνουν γαργάρες και η θλίψη που λέγαμε στην αρχή θα τους στείλει όλους στον ψυχίατρο που είχαμε άλλοτε και βουλευτή στο Νομό;

❖ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο Κάρολος Παπούλιας έφυγε πλήρης ημερών στα 92, απολαμβάνοντας όλες τις χαρές της ζωής και όλα τα αξιώματα φτάνοντας στο ύψιστο αξίωμα, αυτό του πρώτου πολίτη της χώρας και μάλιστα δύο φορές.

■ ΜΠΟΕΜ…
Από τους πρωταγωνιστές του ΠΑΣΟΚισμού στη χώρα μετά το 1974 και πιστός φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα, ο ίδιος μποέμ στη ζωή του, κατάφερε να συνδυάζει το τερπνόν μετά του οφελίμου και τον χαρακτήριζε η αφοσίωση στη φιλία και κυρίως στους «πιστούς» του σοσιαλισμού.

❖ ΑΡΕΣΤΟΣ ΚΑΙ  ΩΦΕΛΙΜΟΣ
Ως αρμόδιος επί των Εξωτερικών φόρτωσε ένα σωρό Πρεσβείες με Ηπειρωτόπουλα, πολλά από τα οποία έκαναν «καριέρα» και άλλα το αναγνώριζαν, άλλα όχι. Ο ίδιος φρόντιζε να γίνεται και αρεστός και ωφέλιμος και γι’ αυτό επί 25 χρόνια τιμούνταν από τους Γιαννιώτες μέχρι που αποφάσισε να αποδεχτεί την τιμητική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας που του προσέφερε ο Κων/νος Καραμανλής ο Β’…

❁ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Τότε στις 12 Δεκεμβρίου του 2004 ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ξεπερνώντας κομματικές γραμμές πρότεινε τον Κάρολο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι εκείνος με τη σειρά του ξεπέρασε τα σύνορα του ΠΑΣΟΚισμού και επί μία 10ετία υπηρέτησε το γενικό καλό της πατρίδας. Πιο σοφός, πιο υπεύθυνος, υπηρέτησε τον θεσμό με το παραπάνω. Στις εκλογές, τότε ήταν επιλογή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ενώ ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Στις 3 Φεβρουαρίου του 2010 επανεξελέγη με 266 ψήφους από Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, ενώ ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ πάλι «παρών» δήλωσαν…

■ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ!
Με τον Κάρολο Παπούλια ως στέλεχος ΠΑΣΟΚ διαφωνούσαμε σε πολλά ζητήματα, αλλά δεν αμφισβητήσαμε πολλές πράξεις εκτός από εκείνη της άρσης του «εμπόλεμου» με την Αλβανία χωρίς να υπολογιστούν οι συνέπειες για την τύχη της Ελληνικής μειονότητας, η οποία βρίσκονταν υπό την δυνάστευση του Χοτζικού καθεστώτος για 5 δεκαετίες περίπου!

❖ ΧΩΡΙΣ ΣΚΙΕΣ!
Στην πολιτική διαδρομή δεν άφησε «σκιές» κι αυτό ήταν που αργότερα εκτιμήθηκε από την «δεξιά» του Καραμανλή και τον πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως Πρόεδρος ήταν από κείνους που καταξίωσαν τον θεσμό κι αυτό κρατούμε.

❁ Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΑΣ
Θα είχαμε πολλά να γράψουμε για τον «Κάρολό μας» αλλά θα αφήσουμε τον ιστορικό του μέλλοντος να μιλήσει γι’ αυτόν. Εμείς κρατούμε την τιμή της γνωριμίας έστω κι αν του ασκήσαμε κριτική κατά τα χρόνια της ηγεμονίας του σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Θα μας δοθεί ευκαιρία να περιγράψουμε περιστατικά στα οποία πρωτοστάτησε κυρίως ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ…

■ Η ΕΠΙΛΟΓΗ…
Κλείνοντας να πούμε ότι η επιλογή του Καρόλου για το αξίωμα του Προέδρου από τον Καραμανλή έγινε με την μεσολάβηση δύο προσώπων από τον χώρο της Ν.Δ. και αυτοί ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Μάλιστα η πρώτη «μυστική» γνωστοποίηση της επιλογής έγινε στα Γιάννενα, όταν σε γιορτασμό της πόλης εθεάθησαν δίπλα – δίπλα Κάρολος – Μολυβιάτης, όντας ο πρώτος εκτός πολιτικής αφού δεν είχε εκλεγεί βουλευτής. Ρωτήθηκε τότε ο Μολυβιάτης και άφησε να εννοηθεί ότι ο Κάρολος ετοιμάζεται για νέο ρόλο, κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες μετά.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.