ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ!

«Είχαμε καλό κόσμο και κυρίως πολλούς Γερμανούς εφέτος στα μέρη μας στο Ζαγόρι», μου είπε επιχειρηματίας απασχολούμενος στον τουρισμό της περιοχής. «Προσπαθούμε να καλύψουμε τα σπασμένα, αλλά δύο μήνες καλοκαίρι δεν φτάνει», μου είπε και τράβηξε κι ένα μπερντάκι στην Δημοτική Αρχή η οποία δεν δίνει και πολύ σημασία στην τουριστική προβολή.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΑΠΙΟΥ ΤΟΛΗ…

Σαν παράδειγμα αδιαφορίας – αδυναμίας μου έφερε το λαογραφικό μουσείο του Αγάπιου Τόλη στους Κήπους που εδώ και δύο χρόνια είναι θεόκλειστο και σχεδόν εγκαταλειμμένο από όλους όσους έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του. Χορταριασμένος και κλειδαμπαρωμένος ο χώρος που ο Αγάπιος με πολλούς κόπους και πολλά μεράκια είχε δημιουργήσει και το άφησε παρακαταθήκη στο Ζαγόρι!

Η ΑΣΕΒΕΙΑ…

Οι γραφειοκρατίες και οι διενέξεις για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι και στο ποιόν ανήκει το μουσείο αλλά και η πανδημία το έχουν αφήσει παραδομένο στο χρόνο, μακριά από κάθε επισκεψιμότητα, κάτι που, εκτός των άλλων, δείχνει ασέβεια προς τον δημιουργό Αγάπιο Τόλη, ο οποίος έδωσε την ψυχή του και όλη την περιουσία του για την δημιουργία ενός στολιδιού. Εγώ πήγα, είδα και τα γράφω…

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ…

Πρέπει να μπει και μία τάξη στη Χαράδρα του Βίκου, λένε οι Ζαγορίσιοι και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το ξέφραγο αμπέλι που επικρατεί σήμερα, εκτός των άλλων, εγκυμονεί και κινδύνους ζωής όπως το έχουμε ζήσει. Πρέπει να μπουν έλεγχοι στις τρεις εισόδους και να υπάρχουν οι κατάλληλοι συνοδοί – ξεναγοί, οι οποίοι θα καθοδηγούν τους επισκέπτες προστατεύοντάς τους αφ’ ενός και ξεναγώντας τους αφ’ εταίρου.

❁ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ…
Οι μελέτες των μελετών ω μελέτες! Το παιχνίδι εξακολουθεί να παίζεται με τον άξονα Ιωαννίνων – Κακαβιάς και τον άξονα Ιονία – Πρέβεζα με πρώτο τον κόμβο στην Καμπή. Όλα τα παραπάνω έρχονται από το γκουβέρνο που ανάθεμα αν έχει ασχοληθεί εδώ και 15 χρόνια και από τότε που σχεδιάζονταν τα έργα.

■ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ  ΑΠΟ Ε.Ε…
Δεν αφήνει η Ε.Ε. τετράιχνους δρόμους και ως εκ τούτου ξεχάστε αυτά που θέλετε, μας προειδοποιούν και αυτό λένε είναι η αρχή της Ε.Ε.! Δηλαδή, άλλα καμιά 15αριά χρόνια πίσω και βλέπουμε. Για να μην πούμε εμείς εδώ οι ιθαγενείς ότι δεν μας σκέφτονται και δεν μας παίρνουν στα σοβαρά, αποφάσισαν να τραβήξουν μία σύσκεψη από το υπουργείο Υποδομών παρουσία και του Περιφερειάρχη Ηπείρου για συζήτηση μπας και βρεθούν χρήματα ή μπας και πεισθούν οι Ηπειρώτες για δίιχνη Ιόνια μέχρι Κακαβιά.

❖ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ…
Η συνάντηση Καχριμάνη – Καραγιάννη, υφυπουργού υποδομών, θα γίνει σήμερα όπου θα τεθούν επί τάπητος τα μεγάλα έργα στην Ήπειρο όπως τα συγκεκριμένα, τα οποία όμως όλο είναι έτοιμα και ώριμα και όλα απομακρύνονται. Ούτε καν ο υπουργός Καραμανλής ο Γ’ δεν κάνει τη χάρη να δείξει ενδιαφέρον και ν’ αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη να δώσει λύσεις.

❁ ΤΟ… ΑΠΟΠΑΙΔΙ!
Μελέτες επί μελετών και στο τέλος θα μείνουν «αμελέτητα» για την Ήπειρο η οποία φαίνεται να είναι το… αποπαίδι της χώρας, κάτι που φάνηκε στην ΔΕΘ όπου δεν υπήρξε πουθενά στον χάρτη της ανάπτυξης. Δεν βγάζω κακία αλλά αγανάκτηση προς πάσαν κατεύθυνση μπας και ακούσει κανείς.

■ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ…
Εκεί στην ΔΕΘ η υπόσχεση για ανάπτυξη της Ηπείρου υπήρξε από έναν Τζαναμπέτη Ηπειρώτη από το Αθαμάνιο Άρτας απαντώντας σε σχετική ερώτηση Αρτινού δημοσιογράφου. Πρόκειται για τον τεράστιο Αλέξη Τσίπρα πρώην πρωθυπουργό που επί 41/2 χρόνια ούτε καν θυμήθηκε κατά που πέφτει η πατρίδα του η Ήπειρος και δεν σχεδίασε ούτε ένα έργο σ’ αυτή. Το μόνο που έκανε ήταν να κόψει κορδέλα στην Αμπελιά όταν παραδόθηκε η Ιόνια οδός, η οποία όμως είχε αρχίσει να κατασκευάζεται από την εποχή του Καραμανλή του Β΄ του Γ. Σουφλιά του Σαρακατσάνου. Είχαν προηγηθεί εγκαίνια από τον Σπίρτζη κατά μήκος της Ιόνιας Οδού από Κόρινθο και δώθε.

❖ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ…
Μπορεί η Ιόνια Οδός να τραβάει της ψυχής της τον τάραχο, όμως ίσως σφυρίξει τραίνο στην Ήπειρο! Το καλό νέο βγήκε από το πολιτικό γραφείο της Βουλευτού ΝΔ Μαρίας Κεφάλα, η οποία συναντήθηκε με τον νέο υφυπουργό Καραγιάννη, ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι εντός του 2021 θα ξεκινήσουν οι μελέτες (πάλι μελέτες) για σύνδεση της Ηπείρου με σιδηροδρομική γραμμή οι οποίες μέχρι το 2023 θα είναι έτοιμες. Το κόστος θα είναι 15,5 εκ. ευρώ. Το τραίνο στην Ήπειρο θα φτάνει μέσω Καλαμπάκας. Ακούμε Καλαμπάκα και στο μυαλό έρχεται το περιβόητο τραίνο της Καλαμπάκα!

❁ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΠΑΣΟΚ!
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νεκρό ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας ένας πολιτικός Τάκης Ζαχαράτος»! Τα είπε όλα σε λίγες λέξεις ο Πέτρος Ευθυμίου, ένα από τα πιο παλιά και πιο ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Νεκρό ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ και Ζαχαράτος – κλόουν ο Αλέξης, ο οποίος έχει αρχίσει να αμφισβητείται από τα ίδια τα ΣΥΡΙΖΟΠΟΥΛΑ!

■ Ο ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ…
«Επιστρατεύτηκαν όλες οι τεχνικές στην ΔΕΘ για να μοιάσει ο Αλέξης του Αντρέα και το αποτέλεσμα ήταν ο απόλυτος ευτελισμός του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ο σημερινός μοιάζει με το ΠΑΣΟΚ που θα γίνονταν αν το 1996 είχε κερδίσει ο Άκης και είχε γίνει εκείνος αρχηγός». Αυτά και πολλά άλλα είπε Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος χαρακτήρισε «νεκρούς» πολιτικά όλους όσους σήμερα μετανάστευσαν στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκοντας στέγη!

❖ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ!
«Είναι χαρισματικός ο Τάκης Ζαχαράτος όταν μιμείται την Μαρία – Κάλας αλλά δεν τραγουδά σαν την Κάλας» συνέχισε ο Π. Ευθυμίου, ο οποίος έστειλε στο αγύριστο όλο το ΠΑΣΟΚΟμάνι τύπου Σπίρτζη, που έψαξαν τρύπα εξουσίας να τρυπώσουν. Τα πυρά από ένα σύντροφό τους που τους ξέρει από την ορθή και την ανάποδη!

❁ Ο ΜΙΜΟΣ…
Μέχρι και στην φωνή προσπαθεί να μιμηθεί του Αντρέα ο Αλέξης που ξεσχόλισε από την Γκράβα! Άντε να ακουστεί το σύνθημα «εμπρός» Αλέξη για μια Ελλάδα νέα «κατά το εμπρός Αντρέα για μια Ελλάδα νέα»! Γίνεται; Δεν γίνεται! Αυτό πάει να κάνει και δεν του κάθεται και οι δημοσκοπήσεις τον καταδικάζουν να υπολείπεται του Κυριάκου κατά διψήφιο αριθμό.

■ Η ΠΑΡΤΙΔΑ…
Έγινε βιβλική καταστροφή από τις φωτιές τον Αύγουστο και τα ΣΥΡΙΖόπουλα προσπάθησαν να επενδύσουν πάνω σ’ αυτές. Έρχεται η ΔΕΘ και ο Κυριάκος σώζει την παρτίδα και ξαναφέρνει πίσω τον Αλέξη, κάτι που έκανε τον δικό τους Κούλογλου να μιλήσει για ισοπαλία και να ριχτούν τα σκυλιά του δικού τους κοπαδιού να τον ξεσκίσουν!

❖ Ο ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ…
Αυτά και πολλά άλλα έκαναν τον Πέτρο Ευθυμίου να μιλήσει για τραγέλαφο του Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και να τον παρομοιάσει με τον Τάκη Ζαχαράτο που, εδώ που τα λέμε, στην δουλειά που κάνει είναι άριστος!

❁ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ…
Περί «άλλων συμπληρωμάτων» ο λόγος που κόστισαν την αποτυχία να συμπράξει εκείνη με τον Μωυσή ή τον Μπέγκα. Τώρα θυμήθηκε η Τατιάνα ότι εκείνοι που δραπέτευσαν από το μαντρί της και πήγαν στο μαντρί του Ελισάφ, είναι τα συμπληρώματα, προφανώς και με εκείνους που θα πράξουν κάτι ανάλογο στο μέλλον.

■ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ…
Η ίδια και τα δικά της «συμπληρώματα» από τον Ν. Γκόντα ήταν εκείνοι που διαπραγματεύονταν αξιώματα για να μπουν στο γκουβέρνο και επειδή τα ήθελαν όλα δικά τους, έμειναν εκτός εξουσίας παίρνοντας στο λαιμό τους και τον Θωμά Μπέγκα με τον οποίο τώρα συμπορεύονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης στο Δήμο!

❖ Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ…
Αν δεν προσγειωθούν στην κανονικότητα η Τατιάνα και κυρίως τα συμπληρώματα που έχουν μετρηθεί και ζυγιστεί στο παρελθόν ας μην περιμένει να έχει καλύτερη τύχη στο μέλλον. Όχι πως είναι άσχημος ο ρόλος της αντιπολίτευσης που ασκεί τον έλεγχο, αλλά δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο στόχος της. Αν θέλει, λαμβάνει υπ’ όψη της τις παρατηρήσεις και να μην σκέφτονται δυνατά η ίδια και τα συμπληρώματά της!

 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.