ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΑΛΛΑΓΗ ΧΕΡΙΩΝ…
Με διαφορά μίας ημέρας άλλαξε «χέρια» το παλιό Πανεπιστήμιο. Την πρώτη μέρα που επισκέφθηκε ο Καχριμάνης τον Πρωθυπουργό ήταν αυτός ο τυχερός ν’ αξιοποιήσει το εν λόγω κτήριο, αφού ο Κυριάκος δεν το αρνήθηκε. Την επόμενη μέρα σκάει μύτη ο δήμαρχος των Ιωαννίνων και μεταξύ άλλων έπεσαν σε κουβέντα για το κτήριο.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ…
Εκεί πάνω στην κουβέντα ο κ. Ελισάφ ζήτησε την εκχώρηση του κτηρίου για λογαριασμό του Δήμου, του οποίου η αξιοποίηση έχει κι ένα συμβολικό χαρακτήρα. Αυτό το αίτημα έγινε αποδεικτό από τον Κυριάκο διότι μεταξύ των άλλων άνοιγε μία καλή πόρτα με το Ισραήλ στα πλαίσια της ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής. Εν τω μεταξύ, μεσολάβησαν κι άλλοι πολιτικοί παράγοντες οι οποίοι συνηγόρησαν υπέρ του πρώτου Εβραίου δημάρχου όχι στην Ελλάδα αλλά και από τους μοναδικούς στο διεθνές στερέωμα! Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια και εντολή Κυριάκου τα σκυλιά δεμένα! Λίγα να γράφω, πολλά να καταλαβαίνετε!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;
Καλή η διεκδίκηση του κτηρίου φαντάσματος, αλλά να δω τι και πότε θα το κάνουν. Από το 1994 ακούμε για αξιοποίηση και αξιοποίηση δεν βλέπουμε. Καλά ο Κυριάκος το παραχωρεί αλλά τα λεφτά που θα βρεθούν για να γίνει αξιοποιήσιμο το κτήριο; Μόνο οι μελέτες θα φτάσουν πάνω από 500.000 ευρώ. Άντε τώρα να δούμε τον Μωυσή να ζητά λεφτά από τον Αλέκο!

ΣΤΙΣ ΣΤΡ. ΦΥΛΑΚΕΣ…
Την δική του θέση καταθέτει ο πρώην δήμαρχος Θ. Μπέγκας για την μεταφορά του δημαρχείου αρνούμενος ν’ αποδεχτεί την θέληση Ελισάφ για το παλιό Πανεπιστήμιο. Ο κ. Μπέγκας θέλει το νέο δημαρχείο στην παραλίμνιο περιοχή, στις πρώην στρατιωτικές φυλακές ή κάπου εκεί κοντά. Μάλιστα, υπάρχει σχετική μελέτη αξιοποίησης της περιοχής, η οποία περιήλθε στο Δήμο τα προηγούμενα χρόνια. Να περάσει ο επόμενος με νέες προτάσεις…

❁ Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ!
Ήταν αναμενόμενο να γίνει γενικό «Lock down» στην Αττική με την εικόνα που παρουσίαζε τον τελευταίο καιρό. Στο εξής όλα «ακορντεόν» στην Αττική και ο φόβος είναι ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην υπόλοιπη χώρα.
 ■ ΜΕ ΜΕΤΡΟ…
Δεν είμαστε λαός του μέτρου τελικά και τις επιλογές μας τις πληρώνουμε πολύ συχνά. Μόλις άφησαν λίγο τα λουριά πιο λάσκα, επανήλθαμε στις αρχές Νοεμβρίου με φόβο να ξαναζήσουμε γεγονότα με χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες νεκρούς και διασωληνωμένους.
 ❖ ΚΑΝΕΙΣ ΑΤΡΩΤΟΣ!
Όλοι είμαστε της λογικής και της τακτικής «έλα μωρέ, εγώ δεν κολλάω, οι άλλοι είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό»! Μόνο που οι άλλοι είμαστε εμείς! Γι’ αυτό σας λέω, δεν έχουμε μέτρο και ο κίνδυνος να φέρουμε πιο νωρίς το τρίτο κύμα της πανδημίας σε όλη τη χώρα δεν είναι πολύ μακριά. 
❁ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ…
Πήγαν, λέει, σε μνημόσυνο και μεταξύ συγγενών και φίλων παρέστησαν δάσκαλοι με μαθητές! Τώρα τι να πεις σε όλους αυτούς που είχαν αυτή την φαεινή ιδέα να βάλουν σε κίνδυνο ολόκληρο το χωριό και το χειρότερο τα σχολεία της περιοχής με τους μαθητές να τρέχουν και να μη σώνουν, χώρια τις οικογένειες των υπόλοιπων μαθητών που καμία άμεση σχέση δεν είχαν με τη συγκεκριμένη τελετή!
 ■ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ!
Είχαμε φτάσει σε μηδενισμούς θετικών κρουσμάτων στην Ήπειρο και τις τελευταίες μέρες από το «πράσινο» όπου είχαμε εδραιωθεί, αρχίζουμε να βαδίζουμε στο πορτοκαλί. Στο χέρι μας είναι να μην περάσουμε σε κόκκινη γραμμή!
 ❖ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ…
Δεν έχουμε πολλά περιθώρια ν’ ακροβατούμε μεταξύ ζωής και θανάτου και όσο δεν το καταλαβαίνουμε, τόσο θα πληρώνουμε με ζωές, με ταλαιπωρίες και οικονομικές καταστροφές. Όλοι μαζί έχουμε υποχρέωση να μοιράσουμε τα δεινά μπας και ξεμπερδέψουμε κι όσο πιο νωρίς γίνει αυτό, τόσο νωρίτερα θα προσεγγίσουμε την κανονικότητα. Λέω εγώ τώρα!
 ❁ ΤΟ ΡΙΣΚΟ…
Αναλαμβάνω το ρίσκο να κολλήσουν και ορισμένοι κορωνοϊό και να μην απαγορευτούν οι κινητοποιήσεις. Το είπε ο Αλέξης σε συνέντευξη και όταν του το θύμισε η υπουργός Παιδείας, εκείνος άρχισε να τα μασάει λέγοντας πως έγινε παράφραση των δηλώσεών του. Καλά η Κεραμέως, δεν κατάλαβε, την ίδια παράκρουση όμως πάθαμε κι’ όλοι εμείς που είδαμε κι΄ακούσαμε ζωντανά όσα ο ίδιος έλεγε στον δημοσιογράφο Σρόϊτερ, τον οποίο οι ίδιοι είχαν δημόσια κατηγορήσει ότι είναι «παπαγαλάκι» της κυβέρνησης;
 ■ ΜΕΡΕΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗ…
Τις μέρες Μιχελάκη, μέλους Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφει ο Γ. Παπαχρήστος στα ΝΕΑ και που ο «Π.Λ.» ανέδειξε κάτι που έκανε να ανοίξουν πολλά στόματα από Ήπειρο και Δ. Μακεδονία. Τα λέγαμε εμείς, αλλά είχαμε ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν ασχολήθηκε με την «Β. Ηπείρου», η οποία όμως έχει μεταφερθεί κάπου στην Κοζάνη!
 ❖ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ…
Είχε δεσμευτεί ο Θεοδωρικάκος ότι θα άλλαζε το καθεστώς στις αποκεντρωμένες και θα τις έδινε προίκα στις αιρετές. Όσο το είδατε εσείς άλλο τόσο το είδαμε κι εμείς. Εκείνο που είδαμε σίγουρα ήταν ότι οι κατά τόπους «Μιχελάκηδες» άλλαξαν τον υπουργό τους και τον αντικατέστησαν με τον Μ. Βορίδη!
 ❁ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ…
Τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους κατέθεσαν και στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και καφέ μπαρ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δυσχέρειες που περνούν εδώ κι ένα σχεδόν χρόνο οι επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό διωγμόν, ένεκεν κορωνοϊού!
 ■ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ!
Αυτή η πράξη τους είναι συμβολική μεν αλλά πράξη απόγνωσης, διότι χιλιάδες οικογένειες σ’ όλη την χώρα περνούν τον δικό τους Γολγοθά φορτωμένοι το Σταυρό του μαρτυρίου, της ανεργίας και της ανέχειας. Δεν μπορεί κανείς να τους αφαιρέσει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, καθώς επίσης κανείς μεγαλοσχήμων δεν μπορεί να τους ζητήσει να του πάνε τα κλειδιά στο γραφείο να δουλέψει εκείνος τα μαγαζιά τους.
 ❖ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΟ  «LAST POINT»!
Μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα είχαμε μέσα από την ιστοσελίδα «Last point» η οποία έχει μία συνεργασία με την εφημερίδα και εδώ κι’ ένα χρόνο φιλοξενεί τα ΤΟΛΜΗΡΑ. Ο Γιώργος Πεντάκης και άλλοι συνεργάτες του κάλεσαν τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Λάμπρο Τζούμη να κάνει ιστορική – στρατιωτική – πολιτική ανάλυση σε όλα όσα συμβαίνουν με την γείτονα Τουρκία και κυρίως για όλα τα γεγονότα που είδαν πρόσφατα το φως της επικαιρότητας.
 ❁ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ…
Φοβερά κατατοπιστικός και φοβερά υπεύθυνος ο στρατηγός, μίλησε με στοιχεία αποκαλύπτοντας πολλά πράγματα που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας και πολλά απ’ αυτά έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας και με την αναλγησία των Τούρκων που επιβουλεύονται τα δίκαια της Ελλάδας που έχουν θεσπιστεί με διεθνείς συνθήκες και που προστατεύονται από αυτές!
 ■ ΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ…
Ο στρατηγός σε κάποια στιγμή επικαλέστηκε την ρήση του Γ. Παπανδρέου όταν η Τουρκική πλευρά επί ημερών του είχε μιλήσει για άνοιγμα του φρενοκομείου που λέγεται Τουρκία. «Είμαστε έτοιμοι κι αποφασισμένοι να εισέλθουμε», είχε πει ο «γέρος» της Δημοκρατίας  με ότι κι αν εσήμαινε τότε αυτό.
 ❖ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ…
Κάποια στιγμή η κουβέντα έφτασε στην στρατιωτική βιομηχανία της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια, κυρίως της κρίσης, περνάει τα δικά της προβλήματα. Τους υπενθύμισα τα δυο εργοστάσια (Κεφαλόβρυσο – Πέτσιος) που δημιουργήθηκαν επί Ε. Αβέρωφ ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, τα οποία όμως χάθηκαν για πολλούς και διάφορους λόγους που το μεν ένα έχει κλείσει, το δε άλλο πουλήθηκε ως παλιοσίδερα και λειτουργεί τώρα με άλλον ιδιοκτήτη και άλλο αντικείμενο.
 ❁ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
Η διαδικτυακή κουβέντα θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και θα είναι εμφανώς μέσα από την σελίδα του «Last point». Ο υπογράφων τη στήλη ευχαριστεί τους ιδιοκτήτες της σελίδας και δηλώνει παρών σε ανάλογες εκδηλώσεις. Το «Last point» είναι μία από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες που έχουν πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο δουλειάς! Ραντεβού με Κων/ντίνο Μανίκα (το μέλλον της ελληνικής οικονομίας) και Σάκη Μουμτζή («Εμφύλιος πόλεμος, όχημα για ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς»)! 
Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.