ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ
Είπαμε ν’ ανοίξουν τα μαγαζιά για να μπαινοβγαίνουν πελάτες αλλά όχι και ν’ ανοίξουν οι πόρτες στον κορωνοϊό μεταλλαγμένο ή σκέτο! Τα Γιάννινα από τον μηδενισμό που έφτασε τον προηγούμενο καιρό, πάλι σκαρφάλωσαν σε διψήφιο νούμερο και γι’ αυτό ευθύνη έχουμε όλοι μας. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν η αγορά θα είναι ορθάνοιχτη.
 Η ΕΥΘΥΝΗ…
Η ευθύνη της σωτηρίας μας είναι στα χέρια μας. Οι Χαρδαλιάδες έρχονται και παρέρχονται. Εμείς οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας που θα μας κρατούν μακριά από περιπέτειες και κοντά ο ένας στον άλλον κάτι που εδώ κι’ ένα χρόνο είναι ζητούμενο.

❁ Τ’ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Μίλησε για τ’ αυτονόητα ο πρώην Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κι ένας μπουχός σηκώθηκε ένθεν κακείθεν από τους δήθεν εθνικά ευαισθητούληδες, οι οποίοι θεώρησαν να βγάλουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια! Οι άνθρωποι που κυρίως είναι εκείνοι που στα εθνικά θέματα έγιναν εφιάλτες τότε με αν χάσουμε και καμιά δεκαριά νησιά δεν έγινε και τίποτα (Ζουράρις) έχει η θάλασσα σύνορα (Αλ. Τσίπρας).

■ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ…
Δικαίωμα ενός πολιτικού, πόσο μάλλον ενός πρώην πρωθυπουργού να έχει άποψη για όλα τα πολιτικά ζητήματα και να μην το εκφράζει δημόσια. Αν είναι σωστή ή όχι, αυτή κρίνεται την κατάλληλη στιγμή από τον ίδιο τον λαό. Το να αμφισβητείται η ορθότητα της σκέψης είναι δικαίωμα του καθενός. Το δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς, είναι άλλων εποχών, άλλων πολιτικών σχηματισμών.

❖ ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ
Εξέφρασε διαφορετική άποψη όσον αφορά την διερευνητική της χώρας και με την Τουρκία ο Α. Σαμαράς, λέγοντας ότι με πειρατές δεν κάνεις διάλογο! Κι’ αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια και μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται. Επίσης, τάσσεται εναντίον της προσφυγής στη Χάγη «διότι έτσι παραιτούμεθα εξ’ αρχής, μόνοι μας απ’ όλα όσα προβλέπει για μας το διεθνές δίκαιον», επισημαίνει.

❁ Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρα – Κοτζιά, ο πρώην Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι όταν έλθουν τα μνημόνια προς ψήφιση στη Βουλή διότι «κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε και ούτε κανένα καλό δεν είδε η Ελλάδα. Δώσαμε όνομα ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε να κάνω»; Αναρωτήθηκε!

■ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Αυτά τα παραπάνω, είναι κυρίως εκείνα που δήθεν άναψαν φωτιές στο χώρο της ΝΔ και που πόνεσαν τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ κυρίως, οι οποίοι ανέξοδα και όψιμα βγήκαν στην πιάτσα, πουλώντας πατριωτισμό, ξεχνώντας την ντροπή των Πρεσπών που όλα δόθηκαν με δώρο μια γραβάτα. Μάλιστα αυτές οι μέρες ήταν οι μέρες ντροπής για το έθνος από την συμφωνία.

❖ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ
Ποτέ δεν έκρυψε ο Α. Σαμαράς τον αποτροπιασμό του από πράξεις εθνικής προδοσίας. Έχει άποψη και την εκφράζει έστω κι αν αυτή του στέρησε πολιτικά οφίκια. Αντίθετος με συμφωνίες αντιεθνικές διαχρονικά κι’ αυτό τον έκανε να βρεθεί εκτός εξουσίας για 17 χρόνια. Ήταν βαρύ το τίμημα για κείνον η άποψη όχι στο ξεπούλημα της Μακεδονίας!

❁ ΕΝΑΝΤΙΑ…
Από την άλλη μεριά, ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ταχθεί ενάντια στην παράδοση της «Μακεδονίας» στους Σκοπιανούς, επισημαίνοντας τότε ότι όσα υπογράφονται δεν ξεϋπογράφονται. Επομένως, μην βάζετε υπογραφές είχε πει για να μην βρει ανθρώπους με τρύπες στ’ αυτιά στους τότε κυβερνώντες ΤσιπροΓκοτζιάδες.

■ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Έδωσαν το όνομα Μακεδονία και τα έδωσαν όλα τώρα οι Σκοπιανοί διακινούν προϊόντα ως Μακεδονικά και βέβαια οι Μακεδόνες μόνο υπερήφανοι δεν θα αισθάνονται. Γι’ αυτή την πράξη δεν θα μιλήσει κανείς; Και αναφέρομαι στους επικριτές των θέσεων Α. Σαμαρά, οι οποίες απλά επικαιροποιήθηκαν με όσα την περασμένη Κυριακή είπε μέσω της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ».

❖ ΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ
Από τον χώρο της ΝΔ μόνο αφελείς και ανιστόρητοι θα μπορούσαν να στηλιτεύσουν τις θέσεις Α. Σαμαρά, οι οποίες μόνο τυχαίες δεν είναι. Αυτή τη στιγμή και αν δεν υπήρχε ο Α. Σαμαράς θα έπρεπε να εφευρεθεί. Το επιβάλλει η περίσταση. Δεν είναι δυνατόν να… βγάζουν γλώσσα και όχι μόνο οι μπουνταλάδες της απέναντι πλευράς και κάποιοι να είναι του δόγματος σφάζε με αγά μου ν’ αγιάσω.

❁ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ
Όσο και να μη θέλουν να το καταλάβουν κάποιοι βιαστικοί η άποψη και θέση Σαμαρά την δεδομένη στιγμή λειτουργεί υποστηρικτικά στην παρούσα φάση για την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν να έχουν άποψη τα «τσογλάνια» (τουρκική λέξη) της απέναντι όχθης κι’ εμείς να σιωπούμε όταν στην περίπτωση της διένεξης με την Τουρκία έχουμε ισχυρούς φίλους και συμμάχους. Η ΕΕ δεν αποτελείται μόνο από Γερμανία και Ισπανία που έναν φιλοτουρκισμό τον δείχνουν.

■ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Όλα και παραπάνω κι άλλα πολλά είναι αυτά που υποστηρίζει ο Α. Σαμαράς και τα οποία μέσα στην διαχρονικότητα αποκτούν και την ανάλογη επικαιρότητα και που μόνο προς όφελος της πατρίδας μας κινούνται. Όσοι δεν θέλουν να το καταλάβουν, ή ζουν αλλού ή βαθιά μεσάνυχτα έχουν!

❖ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Το επόμενο διάστημα ίσως γίνουμε μάρτυρες δύσκολων καταστάσεων γύρω από εθνικά θέματα. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας κάνει λιπόψυχους, αντιθέτως θα πρέπει ν’ απαντήσουμε κατάλληλα μέσα κι έξω από την χώρα. Η ψευτομαγκιά και ψευτοπαλικαριά των Τούρκων πρέπει να πληρωθεί με το ανάλογο νόμισμα. Δεν περισσεύει ούτε πόντος Ελληνικής γης, αέρα – θάλασσες, διότι σε όλα υπάρχουν σύνορα και προβλέπονται από διεθνείς συμφωνίες. Εξωτερική πολιτική επιβάλλεται να γίνεται για την πατρίδα κι όχι για κομματική πελατεία όπως κάνει ο νεοσουλτάνος Ερντογάν.

❁ ΤΟ ΧΑΣΜΑ
Αν ερμηνεύσουμε σωστά τις κινήσεις που κάνουν Ελλάδα – Τουρκία για να γεφυρώσουν το χάσμα, μάλλον οδηγούνται τα πράγματα στην ίδια αφετηρία. Η Τουρκία εξακολουθεί να κάνει παιχνιδάκια ζητώντας από την Ελλάδα ούτε λίγο ούτε πολύ να στηθεί στα τέσσερα σε ξηρά και θάλασσα και αέρα. Να ‘χαμε να λέγαμε για να βγει μετά στην ΕΕ να λέει εμείς θέλουμε, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει κι’ αφού τότε η Ελλάδα δεν θέλει γιατί μετά εμείς να θέλουμε αφού πρώτα εμείς θέλαμε και πάει λέγοντας θυμίζοντας τον γνωστό πρόεδρο του Εδεσσαϊκού! Κομπογιανιτισμός σε όλο του το μεγαλείο.

■ Η ΧΑΡΑ
Μια χαρά την «πάθαμε» όταν μάθαμε ότι 440 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το υπουργείο Καραμανλή για να ολοκληρωθεί η Ε69 που θα συνδέει την ΠΑΘΕ με την ΕΓΝΑΤΙΑ. Μιλάμε για ένα έργο που ξεκίνησε την δεκαετία του 2000 και για πολλά χρόνια σκάλωσε στα Τρίκαλα και στην Καλαμπάκα.

❖ Η ΣΚΟΥΦΙΑ
Κάποιοι πέταξαν τη σκούφια τους από τη χαρά τους για την ολοκλήρωση του έργου που λένε ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Όμως γυρίζοντας τον χρόνο πίσω να θυμηθούμε ότι το έργο καθυστερούσε διότι υπήρξε διαφωνία για το «κούμπωμα» του δρόμου. Άλλοι θέλαν αυτό το κούμπωμα στο ύψος της Παναγιάς που ήταν κοντά στο νομό Ιωαννίνων κι άλλοι στο ύψος των Γρεβενών. Τελικά έγινε το χατίρι της δεύτερης ομάδας αφήνοντας με το δάχτυλο στο στόμα όλους εμάς τους υποστηρικτές της πρώτης λύσης. Τελικά έγινε του Σπίρτζη το χατίρι και κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν γι’ αυτή την επιλογή! Ας μας ενώνει όλους η μεγάλη εικόνα όπου η Θεσσαλία θα ενώνεται με Μακεδονία και Ήπειρο κάπου στα Γρεβενά. 33 χιλιόμετρα μακρύτερα απ’ ότι προβλέπονταν. 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.