ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ…
Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα υποκαταστήματά τους οι τράπεζες και στην Ήπειρο διότι κρίνεται ασύμφορη η λειτουργία τους. Ούτε που νοιάζονται για το πως θα εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του Πωγωνίου και του Θεσπρωτικού που είναι τα τελευταία θύματα αυτής της τακτικής που ακολουθεί η τράπεζα Πειραιώς βαδίζοντας στα χνάρια της Εθνικής Τράπεζας η οποία έχει πράξει ανάλογα προ ολίγου καιρού!

ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ!..
Πρέπει να ξενιτεύονται στις πρωτεύουσες των νομών οι κάτοικοι πελάτες των τραπεζών για να εξυπηρετηθούν είτε κάνοντας πληρωμές, είτε κάνοντας αναλήψεις από τις συντάξεις τους που ο ασφαλιστικός τους φορέας καταθέτει. Το κέρδος είναι η πεμπτουσία για τις τράπεζες κι άσε το πόπολο να κουρεύεται.

ΟΙ ΟΥΡΕΣ…
Καθημερινά βλέπουμε πελώριες ουρές έξω από τα καταστήματα τραπεζών και μηχανήματα ΑΤΜ. Άτομα πάσης ηλικίας καρτερικά να περιμένουν την σειρά τους να πάρουν ή να δώσουν χρήματα. Από κοντά κι εκείνοι που θέλουν να ενημερώσουν τα βιβλιάριά τους για τις κινήσεις των λογαριασμών. Αυτό το τελευταίο ποτέ δεν το κατάλαβα, ούτε για ποιο λόγο ξεροσταλιάζουν αφού δεν πρόκειται να κάνουν κίνηση λογαριασμού τους. Στην ουρά όσοι έχουν ανάγκη τακτοποίησης υποθέσεων, στην ουρά κι εκείνοι που ενημερώνουν τα βιβλιάριά τους. Αποτέλεσμα, οι ουρές να κάνουν δίπλες και η γκρίνια με την αγανάκτηση να γίνονται τα αγαπημένα σπορ τους.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ…
Θα αποσύρουμε τις καταθέσεις, λέει ο δήμαρχος Ζηρού Ν. Καλαντζής για το κατάστημα Πειραιώς που κλείνει στο Θεσπρωτικό. Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς, απειλεί ο Κ. Καψάλης, δήμαρχος Πωγωνίου που βλέπει το υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στον Παρακάλαμο να βάζει λουκέτο χωρίς βέβαια να ιδρώνει το αυτί κανενός. Πάνω απ’ όλα η συσσώρευση πλούτου των τραπεζιτών με την μείωση λειτουργικού κόστους. Ρίχνουν και κάποια ψίχουλα σε εργαζομένους για εθελούσια έξοδο κι’ από δω πάνε οι άλλοι.

❁ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ…
Ένα απέραντο τείχος συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο ΠΓΝΙ και πρέπει να μετάνιωσε γι’ αυτή του την επίσκεψη στην Ήπειρο αυτή την δύσκολη εποχή, ούτε έναν είτε από διοίκηση είτε από εργαζόμενους δεν βρήκε να συνταχθεί με την θέση του και τις θέσεις εκείνων που τον κάλεσαν για να κάνει σόου έξω από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου.

■ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ…
Δεν μπόρεσε να στήσει σκηνικό με αλαλάζοντες εργαζόμενους ή ασθενείς στο ΠΓΝΙ όπως προφανώς του είχαν πει ότι θα συμβεί. Έκανε 1000 χιλιόμετρα πήγαινε – έλα για να φτιάξει σκηνικό με φόντο το ΠΓΝΙ για να καταγγείλει την κυβέρνηση η οποία δεν προσέλαβε γιατρούς, νοσηλευτές, ενώ την ίδια στιγμή προσέλαβε οπλίτες στο στρατό! Ο άνθρωπος αν δεν είναι εκτός τόπου και χρόνου ας μας πει η κ. Τζούφη αν ξέρει τι πίνει ή αν παίρνει… ληγμένα!

❖ Η ΠΡΕΜΟΥΡΑ…
Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η πρεμούρα πολιτικού που επι 41/2 χρόνια έλυνε τα προβλήματα της χώρας με ένα άρθρο και ένα νόμο, ο άνθρωπος που θα «έσφαζε» στο γόνατο τα μνημόνια του Σαμαρά και του Γιωργάκη και θα έλεγε «go home madam Merkel». Αυτός ο πολιτικός που δεν πάτησε το πόδι του ποτέ σε μονάδες υγείας στην Ήπειρο νόμισε πως βρήκε την ευκαιρία να έλθει να πουλήσει… φέτα και γαλοτύρια στους Ηπειρώτες!

❁ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ…
Μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης μασκωμένος και δίπλα του Τζούφη και Ξανθός να μη μπορούν να κοιτάξουν κατευθείαν τις κάμερες, απ’ όσα έλεγε στην εξώπορτα, λίγα λεπτά μετά τα όσα με ένα στόμα του είχαν πει διοίκηση και γιατροί κι άλλοι εργαζόμενοι μέσα, οι οποίοι μίλησαν για την σωστή αντιμετώπιση στην επίθεση της πανδημίας. Ο ένας στήριξε τον άλλο και όλοι μαζί το δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους. Ξεχώρισε μία κυρία του ΠΓΝΙ που ζήτησε να δημιουργήσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη! Αλήθεια, αυτά τα ΤΟΜΥ ποιος τα δημιούργησε, τα οποία αν δεν λειτούργησαν καθόλου, μόνο σε υπολειτουργία μπήκαν;

■ ΤΟ ΣΟΟΥ…
Γι’ αυτό σας λέω και όσοι θέλετε πάρτε τα στα σοβαρά: Ήρθε για σόου αλλά δεν βρήκε συμπρωταγωνιστές. Το ύφος του πρώην υπουργού Υγείας Αν. Ξανθού έδειχνε του λόγου το αληθές. Ο άνθρωπος γνώριζε από πρώτο χέρι τι βρήκε και τι άφησε. Βρήκε 580 ΜΕΘ το 2015 και παρέδωσε 540! Το ότι οι ΜΕΘ έγιναν 1.100 ούτε που το πήρε χαμπάρι ο πρώην πρωθυπουργός. Φυσικά και δεν φτάνουν εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα λόγω της πανδημίας η οποία ευτυχώς δεν εμφανίστηκε επί υπουργίας Πολάκη!

❖ ΤΟΝ ΜΠΕΛΑ ΤΟΥΣ!
Έκαναν αυτό που ο νόμος προστάζει και βρήκαν το μπελά τους οι υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ, οι οποίοι έκαναν τους ελέγχους στην διακίνηση ακτινιδίων προς το εξωτερικό. Έκαναν τα αυτονόητα οι ελεγκτές, ελέγχοντας την τήρηση των κανόνων στην συγκομιδή και γενικά στην ποιότητα του εξαγώγιμου προϊόντος το οποίο αυτόν τον καιρό είναι στην επικαιρότητα. Επειδή δεν επέτρεψαν την επιβίβαση φορτηγού με πολλούς τόνους ακτινιδίων σε πλοίο που θα το πήγαινε στην Ιταλία, επειδή δεν τηρούνταν οι κανόνες κυρίως υγιεινής, και επειδή το επέστρεψαν στην Άρτα, αυτή ήταν η αφορμή «επίθεσης» από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Άρτας, ο οποίος, ακούσατε – ακούσατε, ζήτησε λιγότερους ελέγχους του προϊόντος λόγω της κατάστασης που επικρατεί!

❁ Η ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ…
Ούτε που του πέρασε από τον νου ότι με τέτοιου είδους απόψεις εκείνο που πετυχαίνει ο Πρόεδρος είναι να δυσφημίζει ο ίδιος το προϊόν, διότι οι καταναλωτές στο εξωτερικό ούτε φύλλα θα φάνε, ούτε λασπωμένα ακτινίδια θα προτιμήσουν. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και οι ελεγκτές να κάνουν καλά τη δική τους. Αν παίζοντας άλλα παιχνίδια που ξεκινούν από τη συλλογή περνούν ή όχι και πως από συσκευαστήρια και μεταφέρονται όπως – όπως για τις διεθνείς αγορές μόνο κορόϊδα καταναλωτές δεν υπάρχουν, ενώ η Άρτα κι άλλες περιοχές είναι εκείνες που στιγματίζονται αν το προϊόν δεν είναι ότι καλύτερο!

■ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ…
Στην προκειμένη περίπτωση εκείνο που επιβάλλεται είναι η συνεργασία όλων! Είναι ανεπίτρεπτη η μεταφορά προϊόντων όπως – όπως ενώ υποτίθεται ότι όλα περνούν κι ελέγχονται στο συσκευαστήριο, οπότε η δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών περιορίζεται. Εκτός κι αν τα προϊόντα παράγονται στη χώρα μας κι αλλάζουν ταυτότητα όταν αλλάζουν λιμάνι!

❖ ΟΙ «ΕΠΩΝΥΜΟΙ»…
26 επώνυμοι Γιαννιώτες, λες και υπάρχουν και ανώνυμοι, κάνουν συστάσεις σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Δήμου Ιωαννιτών να συνταχθούν σ’ ένα κοινό σκοπό για το καλό της πόλης και των πολιτών της. Όλοι αυτοί οι «επώνυμοι» καλούν τη Δημοτική Αρχή και όλες τις άλλες παρατάξεις να κινηθούν χωρίς αντιπαλότητες προς το συμφέρον της πόλης έτσι ώστε να γίνει καθαρή και δημιουργική. Σαν πράξη σωστή που επιτέλους υπήρξε μία αφύπνιση σε καιρούς χαλεπούς κορωνοϊσιους. Όμως, μην φωνάζουν και πολύ δυνατά και ταράξουν ύδατα που λιμνάζουν εδώ και πολλά χρόνια!

❁ ΟΙ… ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ!
Αυτό το «26 επώνυμοι» μας παραπέμπει σε διαφήμιση του παλιού καιρού που 29 κατασκευαστές συνιστούν ένα συγκεκριμένο τύπο πλυντηρίου που όλα τα έκανε αόρατα!
΄Ετσι αόρατα είναι τα πράγματα στη άλλοτε μικρή μας πόλη που έχει μεγαλώσει και έχει γίνει πελώρια κι εδώ είναι τα προβλήματα. Καθημερινά ακούμε για έργα και έργα στο ορίζοντα δεν βλέπουμε. Οι κόντρες των εργολάβων αφήνουν την πόλη μας αλυσοδεμένη στα συμφέροντα που δεν γνωρίζουν χρώμα και κόμμα!

■ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ…
Καθαριότητα, νερό, αποχέτευση, φωτισμός τα βασικά ζητήματα που θέλουν άμεσες λύσεις κι όχι παιχνίδια εργολαβικού ενδιαφέροντος. Κι’ όμως, η πόλη μας την τελευταία 10ετία ταλανίζεται και από τις τέσσερις αυτές προτεραιότητες. Επτά ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στις καλένδες η κατασκευή του έργου επέκτασης βιολογικού, διότι οι εργολάβοι έκαναν τα δικά τους παιχνίδια. Ενστάσεις επι ενστάσεων από το 2013 και μόλις προχθές μάθαμε ότι κάτι μπορεί να γίνει και πως το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε πράσινο φως. Στο ΣΤΕ οδηγείται από Μπέγκα – Νάτση ο οδοφωτισμός έτσι για να ‘χαμε να λέγαμε. Την ίδια στιγμή άρχισε φυλλοροή στην Δημοτική Αρχή, αρχής γενομένης από τον Γ. Λυκογιώργο.

❖ ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ…
Καλές οι συστάσεις από τους 26 «επώνυμους», αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που ασχολήθηκαν ενεργά όλα αυτά τα χρόνια στα του Δήμου για να κάνουν εκείνοι όλα όσα δεν κάνουν οι σημερινοί και ήταν αυτό που προκάλεσε την δική τους παρέμβαση. Στις εκλογές οι περισσότεροι είναι θεατές και περιορίζονται στην ιδιότητα του θεατή και του απλού ψηφοφόρου!

❁ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ…
Όμως από την πλευρά του Δήμου έχουν υποχρέωση να λάβουν σοβαρά τις θέσεις των «26» αν θέλουν ν’ αφήσουν «αποτύπωμα» στην πόλη με το διάβα τους. Προς το παρόν οι Γιαννιώτες έχουν να θυμούνται την δημαρχία Γκόντα στην χρυσή 8ετία και δίκαιος ο χαρακτηρισμός των έργων ως «έργα Γκόντα»!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.