ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΕΜΜΟΝΗ…
Δυστυχώς, έχει καταντήσει εμμονή και στην στήλη η ενασχόληση με την πανδημία, η οποία εδώ και οκτώ μήνες έχει χτυπήσει και την χώρα μας. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα Γιάννενα σταδιακά άρχισαν να σκαρφαλώνουν στις πρώτες θέσεις στα κρούσματα με τις φήμες τις τελευταίες μέρες να πάνε και να μας φέρνουν μεταξύ πορτοκαλί και κόκκινου με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό!

ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ…
Είναι ζήτημα χρόνου να ληφθούν κι άλλα μέτρα πάνω στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον Νομό Ιωαννίνων και που μας φέρνουν πολύ κοντά σ’ ένα lockdown. Κυκλοφορούν περίεργες φήμες που ανεβάζουν τα νούμερα των θετικών κρουσμάτων σε θεόρατα ύψη με τους «ειδικούς» της πιάτσας ν’ αναρωτιούνται τι κάνει ο Χαρδαλιάς και δεν μας κλείνει ενώ στα θύματα της όλης υπόθεσης θα είναι οι επιχειρήσεις, μικρές, μεγάλες, και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές να κάνουν το σταυρό τους μη τυχόν και κλείσουν και ξεχάσουν τις δουλειές και τους κόπους τους.

ΤΟ ΔΡΑΜΑ…
Μπρος γκρεμός και πίσω… βήμα είναι το δράμα που ζει όλη η χώρα και η περιοχή μας. Είμαστε στο 3,5 επίπεδο ακούγεται από υπεύθυνα χείλη. Το αν και πότε θα φτάσουμε στο 4 (κόκκινο) είναι ζήτημα χρόνου αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Πάντως, τα νούμερα των θετικών κρουσμάτων δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά!

ΚΑΘΑΡΙΣΕ!..
Τελικά, το Μέτσοβο φαίνεται να έχει καθαρίσει με τον κορωνοϊό! Τα θετικά κρούσματα μπήκαν σε καραντίνα και σαν τουριστικός προορισμός ξαναμπαίνει στην διεκδίκηση της επισκεψιμότητας. Προς το παρόν, δεν θ’ ασχοληθεί η στήλη με τα όσα έγιναν και ακούστηκαν, διότι κάποιοι ζουν ένα γολγοθά και δεν είναι η ώρα του αλατίσματος των πληγών! Ορισμένοι την είδαν «ομερτά» και έβαλαν σε περιπέτεια μια ολόκληρη περιοχή που δεν χρωστούσε τίποτα!

❁ Η ΜΟΜΦΗ…

Εσείς καταλάβατε κάτι από το «πτωχευτικό» του Σταϊκούρα κατά την τριήμερη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ύστερα από πρόταση μομφής του Τσίπρα; Αλήθεια, είναι στα καλά του ο Τσίπρας που κίνησε μία τέτοια διαδικασία η οποία το μόνο που επέφερε ήταν να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Τσακαλώτο να μπαίνει στο στόχαστρο του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, για να τον σπρώξουν ακόμη πιο νωρίς στην πόρτα της εξόδου.

■ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!..
Τρείς μέρες ντουφεκιές στον αέρα μπας και πετύχουν τον πρώην Τσάρο της οικονομίας επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ Τσακαλώτο. Εκεί στόχευαν οι σύντροφοί του και δεν γνωρίζουμε αν τελικά τον πέτυχαν. Στον Τσακαλώτο οδηγούσαν όλες οι αναφορές σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας την οποία είχε ξεπουλήσει με νόμο ο Τσακαλώτος τον Φεβρουάριο του 2019. Χιλιάδες οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας επί ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσακαλώτο λίγους μήνες πριν την παράδοση της εξουσίας να είναι εκείνος που παρέδωσε τα κλειδιά των πρώτων κατοικιών στα funds, τα οποία είναι εκείνα που βάζουν τις θηλειές στους λαιμούς των ιδιοκτητών.

❖ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ…
Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο Αλέξης. Ισχυροποίησε την θέση του Σταϊκούρα με τον πρωθυπουργό να τον υποστηρίζει από βήματος Βουλής. Και πληρωμένο να τον είχε ο Σταϊκούρας κάτι τέτοιο δε θα το έκανε. Δηλαδή, έκανε πρόταση μομφής κατά υπουργού, κάτι που έγινε για τρίτη φορά στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Έβαλαν κι εκείνον τον άμοιρο τον μετανάστη Ραγκούση να λογοκρίνει τις λέξεις και τις φράσεις των βουλευτών της ΝΔ για να κάνει την διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ. Έτρωγε «σφαλιάρες» και δεν τις καταλάβαινε ή έκανε πως δεν καταλάβαινε ο άνθρωπος, καθ΄ότι «σώγαμπρος» στον ΣΥΡΙΖΑ!

❁ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ…
Θα έχετε και δεν θα έχετε δικό σας σπίτι, λέει ο Σταϊκούρας που έφτιαξε τον νέο πτωχευτικό νόμο. «Αφού τώρα δεν μπορείτε να να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας, θα σας πάρουμε εμείς τα σπίτια για 12 χρόνια, θα μας πληρώνετε ένα ενοίκιο κι αν σε 12 χρόνια μπορέσετε, σας το ξαναδίνουμε πίσω. Όμως δεν θα τραβιούνται οι επόμενες γενιές με κατασχέσεις και όλα τα άλλα δεινά της κληρονομιάς»! Αυτό είναι περίπου το περίγραμμα του νέου νόμου του Σταϊκούρα, αν το καταλάβαμε καλά.

■ ΟΙ… ΕΝΤΑΞΕΙ;
Εντάξει για όσους δεν ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις εξόφλησης των δανείων, αλλά για τους εντάξει στις υποχρεώσεις καμία μέριμνα κύριε Σταϊκούρα μας; Εκείνοι που έκαναν τα σ…το τους παξιμάδι και ξεπλήρωσαν δυο και τρεις φορές το δάνειο προς τις τράπεζες κανένα μπόνους για να τιμούνται έτσι και οι συνεπείς; Κάτι τέτοιο δεν ακούστηκε στα τριήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, διότι πού να φανταστούν ότι υπάρχουν και τέτοιοι στη χώρα μας, οι οποίοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Γι’ αυτούς ισχύει το σκάσε και πλήρωνε!

❖ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ!
Υπήρξαν εποχές που οι μεγαλύτεροι εκμαυλιστές ήταν οι τράπεζες που έδιναν δάνεια αβέρτα χωρίς να λογαριάζουν αν και πότε θα τα πάρουν πίσω, πατώντας πάνω στη δίψα του Έλληνα να βάλει ένα δικό του κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Μάλιστα, πολλοί νεοέλληνες δεν αρκέστηκαν σ’ ένα τριάρι ή τεσσάρι έφτιαχναν κάτι βιλάρες ναααα με κάτι δανειάρες νααα, χωρίς να νοιάζονται για την αποπληρωμή τους! Όταν άλλαξαν τα πράγματα και μπήκαμε στα μνημόνια έψαχναν τις Κατσέλες για να φτιάξουν νόμους προστασίας της πρώτης βιλάρας μπαίνοντας στην κατάσταση του φαμελιάρη που πήρε δάνειο να φτιάξει το τριάρι και, αφού το τριπλοπλήρωσε στις τράπεζες, εν τούτοις τώρα ξεσπιτώνεται!

❁ ΜΕΡΙΜΝΑ;
Επαναλαμβάνω! Για τους καλοπληρωτές θα υπάρξει μέριμνα; Θα γίνει κανένα κουρεματάκι όταν διαπιστωθεί ότι το έχουν τριπλοπληρώσει το δάνειο των 70 – 80.000 ευρώ; Ένας κοινοβουλευτικός πατέρας ή μια αντίστοιχη μητέρα θα νοιαστεί για κάτι τέτοιο; Πάντως στα «τριήμερα» του Αλέξη στη Βουλή κάτι τέτοιο δεν ακούστηκε!

■ Η ΣΚΕΠΗ…
«Εσύ βλέπεις να τελειώνει εφέτος η σκεπή του Δικαστικού Μεγάρου στα Ιωάννινα» μου είπαν με παράπονο εργαζόμενοι (όχι δικαστές) στο Μέγαρο! «Ένας άνθρωπος μπορεί να καταφέρει να αποπερατώσει ένα τέτοιο έργο», πρόσθεσαν και φοβούνται ότι τον χειμώνα θα ξαναεπιστρέψουν οι κουβάδες να πιάνουν τα σταλάματα και ενίοτε τις μπόρες. Τα σημάδια που έχουν αφήσει στους τοίχους και η μούχλα που έχει καταλάβει τους χώρους εργασίας, αποδεικνύουν περίτρανα ότι και τα δικαστικά μέγαρα δεν έχουν ψυχή, ούτε βρίσκουν το δίκιο τους!

❖ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ…
Άλλη ιστορία για αγροίκους αυτή με το τσίρκο MEDRANO που τελικά ήλθε, δεν είδε, δεν έπαιξε και απήλθε άπρακτο. Εν μέσω κορωνοϊού που τα Γιάννινα καίγονται, κάποιοι ιθύνοντες νόες φρόντισαν για την ψυχαγωγία των Γιαννιωτών! Αν δεν μοιάζει με ανέκδοτο είναι ένα κακοστημένο θέατρο ή τσίρκο του παραλόγου που έχει εμπνευστές αιρετούς και διορισμένους. Μετά την κατακραυγή κι όχι μετά από σοβαρή σκέψη, το τσίρκο μάζεψε τα μπογαλάκια του αφήνοντας πίσω τους εμπνευστές να ψάχνουν τους υπεύθυνους που χορήγησαν άδεια σε τέτοιους καιρούς και ο καθένας απ’ αυτούς να δείχνει τον άλλο σαν υπεύθυνο.

❁ ΑΦΑΝΤΟΣ…
Άφαντος ο Χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς μετά την καταδίκη του ως μέλους εγκληματικής οργάνωσης. Αυτός ο σκληρός βουλευτής ΧΑ, Γιαννιώτης στην καταγωγή, προσπαθεί ν’ αποφύγει την φυλάκιση διότι κατ’ αυτόν οι φυλακές δεν είναι για τους λεβέντες. Τον ψάχνει η ΕΛΑΣ και στα Γιάννινα, μας λένε τα Αθηναϊκά ΜΜΕ και οργώνουν τα όρη, τα βουνά και τα ρουμάνια μπας και τον ανακαλύψουν.

■ Η ΨΕΥΤΟΜΑΓΚΙΑ…
Όλη η μαγκιά των Χρυσαυγιτών τελείωσε μετά την απομάκρυνση από την εξουσία και από τα βουλευτικά έδρανα. Άσχημο πράγμα η φυλακή, αλλά όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν, πρέπει να υπηρετείται. Αυτά τα πρώην νταηλίκια πρέπει να ξεπληρώνονται ανάλογα με την δράση του καθενός. Αυτό καθορίζεται από μια πολιτεία που σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας.

❖ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40…
Η 28 Οκτωβρίου δεν είναι σαν τις προηγούμενες από την εποχή Ιταλικής επίθεση του 1940. Δεν θα γιορταστεί όπως ξέρατε και όπως πρέπει λόγω του μεγάλου εχθρού που ακούει στο όνομα κορωνοϊός και που είναι αλύπητος. Δεν θα γιορτάσει εφέτος το Καλπάκι, όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το Καλπάκι που είναι το σημείο Ιστορικής αναφοράς, διότι εκεί ο Κ. Κατσιμήτρος έστησε καρτέρι στους Ιταλούς και έδωσε το μάθημα που έπρεπε στους Αλβανοϊταλοτσάμηδες!

❁ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΟΥΜΕ!
Δεν θα νοιώσουν περιφρόνηση ή εγκατάλειψη οι νεκροί μας επειδή δεν θα γίνουν παρελάσεις και γιορτές δημόσιας μνήμης. Ο καθένας μας έχει εθνικό χρέος, έστω και σιωπηλώς, να κρατήσει καλά στην μνήμη του, τους μαχόμενους Έλληνες που δημιούργησαν το Έπος του ’40. Μια γαλάζια ελληνική σημαία στο μπαλκόνι είναι αρκετή να μας θυμίσει και να μας παραπέμψει σ’ εκείνες τις ώρες και μέρες όλων εκείνων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή δίνοντας ακόμη και την ζωή τους. Χρέος μας είναι να μην τους λησμονήσουμε και όταν όλα ξεκαθαρίσουν από την «επίθεση» του κορωνοϊού, τότε και πάλι θα έχουν την τιμητική τους έτσι όπως τους αξίζει. Είναι όχι μεγαλόθυμοι, αλλά και μεγαλόψυχοι οι Ελληνάρες του 40. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!

 Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.