ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ…
Οκτώ νεκρούς μετράει και κλαίει η Ήπειρος από τροχαία σε δύο εβδομάδες. Στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά τα οποία με τον χαμό τους σκόρπισαν την θλίψη πρώτα στις οικογένειες και μετά στην υπόλοιπη κοινωνία η οποία σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση όπως την περίπτωση του κορωνοϊού. Κάποιοι το ρίχνουν στην κακιά ώρα, ενώ οι περισσότεροι τα βάζουν με το… ανάλγητο κράτος που δεν έχει φροντίσει να φτιαχτούν νέοι κι ασφαλείς δρόμοι. Το δράμα όμως εξακολουθεί να κατοικεί στα σπίτια που είχαν την ατυχία να είναι δικά τους παιδιά τα θύματα του Μολώχ!

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;
Ότι και να πεί κι όσα κι αν πει κανείς το δράμα που ζουν οι οικογένειες δεν απαλύνεται. Τι και πόσα λόγια παρηγοριάς να πει κανείς στους γονείς αυτών των τριών νέων παιδιών που έχασαν την ζωή τους στο δρόμο Πάργας – Πρέβεζας; Τι να πει κανείς στους γονείς της 17χρονης από το Θεσπρωτικό που έχασε την ζωή της κοντά στην Γέφυρα Καλογήρου και στους γονείς του άλλου νεαρού που χάθηκε στον περιφερειακό της Άρτας; Το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς αυτή την στιγμή είναι η σιωπή και ν’ αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες μπας και χυθεί λιγότερο αίμα στους ελληνικούς δρόμους. Σωστή και υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά. Κανείς δεν είναι τέλειος και άτρωτος! Ας το έχουμε υπ’ όψη όταν πιάνουμε τιμόνι!

❁ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ!
Άλλη δουλειά δεν είχαμε και βρήκαμε το αμάρτημα του Χαρδαλιά να ασπαστεί την δεξιά του Ιερέα κάπου εκεί στα ορεινά της Καρδίτσας όπου πήγε ν’ απεγκλωβίσει κόσμο που είχε αποκλειστεί από την θεομηνία που έπληξε ολόκληρη την περιοχή. Πω – πω τι κακό μας βρήκε; Θα μας κολλήσει κορωνοϊό ο Χαρδαλιάς που φίλησε χέρι παπά, που ως αποκλεισμένος που ήταν έναν κορωνοϊό θα τον… συνάντησε στον δρόμο του και από τα ορεινά θα τον κατέβασε στα χειμαδιά, ούρλιαζαν οι Αθηναίοι κι όχι μόνο ενημερωτάδες, με πρώτους τους άπιστους γενικά και ιδιαίτερα τους πολέμιους της ιδέας της ύπαρξης κορωνοϊού. Φοβάμαι πως έκανε δύο αμαρτίες ο Χαρδαλιάς. Μία το χειροφίλημα και η άλλη που ήταν ιερέας!

■ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ!..
Είμαστε λαός των άκρων και ενίοτε για δέσιμο. Μας ενόχλησε το χειροφίλημα του Χαρδαλιά και κάνουμε στραβά μάτια στους πάσης φύσεως συνωστισμένους της Αθήνας πρωτίστως και στην υπόλοιπη χώρα. Ο παπάς από την Καρδίτσα όλη νύχτα δεν είχε άλλη δουλειά να κάνει και ξενυχτούσε στα ορθάδικα της ορεινής Καρδίτσας, άρα ήταν επικίνδυνος για μετάδοση του ιού, κάτι που ενόχλησε τους τηλεαστέρες που έκαναν θέμα το χειροφίλημα!

❖ ΤΟ ΜΕΤΡΟ…
Ξέρω – ξέρω! Είναι σημειολογική μία τέτοια πράξη και σαν τέτοια σχολιάστηκε. Δεν μπορεί, λένε, ο άνθρωπος που διατάζει απομάκρυνση από κάθε πηγή μετάδοσης του ιού να έρχεται να καταπατά αυτές τις «διαταγές»! Εκείνη την ώρα όλοι θυμήθηκαν το αμάρτημα του Κουμουτσάκου, ο οποίος «συνελήφθη» μεταλαβών της θείας κοινωνίας και μάλιστα ένα καταχέριασμα το έφαγε από τον ίδιο τον Χαρδαλιά! Όμως, ας έχουμε όλοι ένα μέτρο και στις πράξεις και στις κρίσεις. Δεν περνάμε και τις καλύτερες στιγμές από πάσης φύσεως φαινόμενα, φυσικά και μη.

❁ ΟΙ ΦΟΒΟΙ…
Ήρθε για να μείνει ο κορωνοϊός, λένε οι ειδικοί! Παραμύθια απαντούν οι «ειδικοί» των πλατειών και των ξενυχτάδικων αλλά και από τον χώρο της εκπαίδευσης που κάνουν καταλήψεις στα σχολεία της χώρας και φυσικά και στην Ήπειρο. Ωστόσο, στα νοσοκομεία οι ΜΕΘ γεμίζουν και σε λίγο δεν θα υπάρχουν κρεβάτια για περίθαλψη. Καθημερινά μετράμε αριθμούς σε κρούσματα θετικά αλλά και άτυχους που δεν άντεξαν στην επίθεση του ιού και παίρνουν το δρόμο για το παντοτινό ταξίδι. Όλα τα παρα πάνω διότι όλοι μα ς βγάζουμε τον εαυτό μας από τα κάδρα των επόμενων «αντικαταστατών» τους!

■ ΤΟ… ΧΑΒΑ ΜΑΣ!
Δεν έχουμε μόνο τους ασθενείς από κορωνοϊό να περιθάλψουμε στις ΜΕΘ, λένε οι γιατροί των νοσοκομείων και βαράνε όχι καμπανάκια αλλά σείουν ολόκληρα καμπαναριά! Εκεί εμείς, το χαβά μας. Όταν βρεθούμε στη θέση των διασωληνωμένων, τότε θα είναι αργά για δάκρυα και για μετάνοιες. Ειδικός περί την υγεία δεν είμαι, αλλά μία κοινή λογική την διαθέτω και δεν είμαι από κείνους που πρέπει να διασωληνωθώ για να πειστώ ότι ο κορωνοϊός δεν περνά με ξόρκια και εξυπναδούλες του τύπου «θέλουν να μας μαντρώσουν και να μας ποδηγετούν»!

❖ ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ  ΜΟΥΦΕΣ!
Να μη πήγαινε ο πρωθυπουργός στην βαριά πληγείσα Καρδίτσα, θα του έριχναν ανάθεμα όλοι οι Καρδιτσιώτες. Τώρα που πήγε βρέθηκαν οι «γνωστοί» από παλιότερα αγανακτισμένοι που έβγαζαν άναρθρες κραυγές στήνοντας σκηνικό αγανάκτησης εναντίον του, που εκείνος ευθύνεται για την επέλαση του «Ιανού»! έδωσαν παράσταση την οποία φυσικά ευλόγησε η αντιπολίτευση του Αλέξη, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε περάσει εντελώς απαρατήρητος από την ίδια περιοχή. Πρώτη και καλύτερη αγανακτισμένη της Καρδίτσας η πρώτη ξαδέρφη υποψηφίου βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ! Τυχαιο;

❁ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ…
Το ΠΠΓΝΙ που είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό εσχάτως απόκτησε νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό και για αυτό δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε όλους εκείνους που συνέβαλαν σ’ αυτή την πράξη. Μάλιστα, την είδηση την δίνει ο ίδιος ο νέος διοικητής Νίκος Κατσακιώρης με σχετικό δελτίο τύπου. Ένα ερώτημα: Γιατί πάντα μπαίνει και το όνομα του υποδιοικητή του νοσοκομείου σε κάθε πράξη του διοικητή; Προβλέπεται κάτι τέτοιο από τους κανονισμούς ή λόγοι σαβουάρ βίβρ επιβάλουν την συμμετοχή του υποδιοικητή; Γίνονταν και επί Τσίκαρη κάτι τέτοιο; Απορία εκφράζω! Παλιά δεν θυμάμαι να σημειώνονταν και η παρουσία του μακαρίτη Κλέαρχου Παπαστύλου σε ανάλογες δημοσιεύσεις! Μήπως ο νύν υποδιοικητής προαλείφεται και για αει λόγω της δυστοκίας του υπουργείου Υγείας να ορίσει έναν νέο υποδιοικητή από τους δεκάδες που έχουν καταθέσει βιογραφικά;

■ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!
Επαινετή η πράξη του βουλευτή Γ. Αμυρά να ασχοληθεί με τα «τυφλά» από τηλεοπτική κάλυψη χωριά του Νομού Ιωαννίνων που εν έτη 2020 ήταν ξεχασμένα από digea! Με δικό του ενδιαφέρον κι ύστερα από κατάθεση ερώτησης σε αρμόδιους το θέμα οσονούπω λύνεται για να τυγχάνουν πολλά χωριά της άμεσης τηλοψίας. Γι’ αυτή του την πράξη – επιτυχία ο Γ. Αμυράς εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει ότι 160 χωριά του Νομού – θα τύχουν του ευεργετήματος. Όμως σε μια λίστα του υπουργείου βλέπουμε πως μόνο 22 χωριά θα είναι τα τυχερά, επομένως άλλα 140 πάλι μένουν εκτός! Λάθος νούμερα, λάθος υπολογισμοί; Να σημειωθεί ότι ο Νομός Ιωαννίνων αποτελείται από 360 παλιές κοινότητες και καμιά 150αριά συνοικισμούς! Άραγε σε πόσα χωριά και συνοικισμούς φτάνει τηλεοπτικό σήμα καμπάνα; Και δεν είναι μόνο χωριά των Ιωαννίνων «τυφλά», είναι και στην υπόλοιπη Ήπειρο με πρώτη τη Θεσπρωτία!

❖ Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑ ΤΖΑΚΡΗ!
Όταν εκείνη η Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον Κυριάκο για «άπατρι» και διεθνιστή είναι σίγουρο ότι ήξερε τις εννοιες των λέξεων και τις αμόλυσε η έχει το ακαταλόγιστο; Μάλλον και τα δύο, αν θέλουμε να πέσουμε μέσα στις ιδέες και απόψεις της πολιτικού που κατάφερε να υπογράψει και τα τέσσερα μνημόνια! Μιλάμε για σταθερές θέσεις κι απόψεις της Τζάκρη στις οποίες οι δικοί της σύντροφοι Μπίστης – Παπαδημούλης – Καββαδά την έκαναν με τα κρεμμυδάκια. Άλλο πολιτικός αντίπαλος κι άλλο άπατρις που θυμίζει εποχές παλιές, της επισήμαναν και της έκαναν τα μούτρα κρέας. Ο περήφανος λαός της Πέλλας, η Μακεδονία και ιδιαίτερα οι Γιαννιτσιώτες θα νοιώθουν… υπερήφανοι για το αγλάϊσμα που στέλνουν τόσα χρόνια στην Ελληνική Βουλή! Άπατρις ο Κυριάκος που είπε όχι στις Πρέσπες και πατριώτισσα η Τζάκρη που έβαλε υπογραφή στο ξεπούλημα!

❁ ΤΟ ΦΟΥΝΤΩΜΑ!..
Εν τω μεταξύ, το μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα που περνά όλο και φουντώνει. Ο Τσακαλώτος σηκώνει δικό του μπαϊράκι μετά την αφαίρεση εξουσιών που έκανε ο Αλέξης τον τελευταίο καιρό. Ψάχνει αφορμές ο Τσακαλώτος για να σηκώσει ανάστημα και μία απ’ αυτές του δόθηκε με τον χαρακτηρισμό πολιτικός απατεώνας που έκανε ο Τσίπρας στη Βουλή για τον Πρωθυπουργό. Μην ξεχνάμε ότι ο Τσακαλώτος είναι ο αρχηγός των «53» που, όπως και να το κάνουμε, κάποια δύναμη την έχουν στο εσωτερικό του κόμματος!

■ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ…
Την Ήπειρο διάλεξε για την προετοιμασία της η «Ολυμπιακή ομάδα» της Σουηδίας και θ’ αρχίσει να προετοιμάζεται από τον επόμενο Μάϊο. Πρόκειται για ένα δυνατό τουριστικό βήμα της Ηπείρου και δεν πρέπει ν’ αφήσει ασυγκίνητο κανένα Ηπειρώτη αυτή η επιλογή. Γι’ αυτό το λόγο βρέθηκε στην Ήπειρο ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σουηδίας και σε πρώτη φάση τα είπε με τον Αλ. Καχριμάνη, ενώ μέσα στο πρόγραμμα της προετοιμασίας έχουν βάλει και τα Σύβοτα. Η ομάδα αποτελείται από καμιά 300αριά αθλητές, χώρια οι συνοδοί! Μια καλή αρχή πάει να γίνει…

❖ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ!
Είχαμε κάνει παραστάσεις στην Αποκεντρωμένη το 2018 για την λήψη αντιπλημμυρικών μέτρων λέει ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Ε και; Τι έγινε; Δεν άκουσε ο αποκεντρωμένος σύντροφος Β. Μιχελάκης να φροντίσει κι εκείνος για την ικανοποίηση του αιτήματος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής! Αλήθεια, τι δουλειά κάνει εκείνος ο Μιχελάκης και πόσο ακόμη θα μείνει στην Κοζάνη, στην Β. Ηπείρου ήθελα να πώ;

❁ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ…
Μήπως οι ώρες που χάνονται λόγω καταλήψεων στα σχολεία να αναπληρωθούν τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές των Χριστουγέννων; Μια ιδέα ρίχνω από ενδιαφέρον για το μέλλον της Παιδείας στον τόπο. Έτσι κι αλλιώς σχολεία νέα δεν πρόκειται να κτιστούν. Όπως επίσης έτσι κι αλλιώς τα παιδιά του Αλέξη δεν πρόκειται να πληγούν, διότι τα στέλνει στα ιδιωτικά που δεν κινδυνεύουν από καταλήψεις. Αν έχουν κατά νου να γίνουν Αλέξηδες που άρχισε την καριέρα του με καταλήψεις στη Γκράβα, ας το βγάλουν από το νου τους. Μία φορά στα εκατό χρόνια γίνονται θαύματα και μάλιστα σε άθεους!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.