ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ!!!
Σχολιάζοντας συνέντευξη του φιλτάτου Προέδρου της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, απένειμε τα «εύσημα» στον πρώην δήμαρχο Φ. Φίλιο για την έναρξη αλλαγής του δικτύου ύδρευσης, να του επισημάνω πως κάτι τέτοιο έγινε επί εποχής Τάσου Παπασταύρου και Νίκου Γκόντα, όπου πάνω από 100 χιλιόμετρα δικτύου από σωλήνες αμιάντου άλλαξαν. Ήταν τότε που έγινε και ο τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός για να μη γίνει τίποτα έκτοτε. Έτσι, απλά, γιατί και γνωρίζουμε και θυμόμαστε, φίλε Άρη!

Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ…
Να μην αδικήσω τον Φ. Φίλιο που στην δική του πρώτη θητεία ξεκίνησε ο πρωτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός Πολωνικής κατασκευής και προέλευσης, για τον οποίο τόσα πολλά είχαν ειπωθεί και γραφτεί. Τότε ήταν που κατασκευάστηκε το πρώτο δίκτυο αποχέτευσης στην τότε πόλη των Ιωαννίνων, χωρίς όμως να καλύπτει όλη την πόλη, κάτι που έγινε επί ημερών Παπασταύρου – Γκόντα από το 1998 έως το 2010. Έκτοτε λόγια, λόγια, λόγια!

Η ΚΑΛΥΨΗ…
Φυσικά το μεγάλο μέρος του παλιού Δήμου καλύπτονταν με υδροδότηση από τις πηγές Κρύας, ενώ ο σημερινός Δήμος καλύπτονταν και από τις πηγές Τούμπας. Μεγάλωσαν όμως οι ανάγκες και σε νερό, αλλά και σε υδροδότηση ολόκληρου του νέου Δήμου, αφού τρείς νέοι Δήμοι προστέθηκαν στον Δήμο Ιωαννιτών!

Η ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ…
Παραίνεση έκανε ο κ. Μπαρτζώκας προς τους κατοίκους να κάνουν λελογισμένη χρήση του νερού και να μη ποτίζουν τους κήπους οι κάτοικοι των καμποχωρίων κυρίως. Πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο όμως όταν ο ΤΟΕΒ έχει σταματήσει προ πολλού να προσφέρει υπηρεσίες; Μάλιστα, ο ΤΟΕΒ στέλνει ραβασάκια στους κατοίκους απαιτώντας εξόφληση λογαριασμών χωρίς εδώ και δεκαετίες να προσφέρει καμιά υπηρεσία!

❁ Η ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ… ΔΑΝΤΗ!
Τα είχαμε χύμα, μας ήλθαν και τσουβαλάτα. Ο λόγος για τα όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα στην Μόρια με τους επιτήδειους να τα κάνουν όλα στάχτη αφήνοντας στο έλεος τους πρόσφυγες και μετανάστες. Παρόντες οι εμπρηστές, άφαντοι οι αλληλέγγυοι με τις ΜΚΟ που, όταν δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση για ελέγχους, πολλοί και πολλές εξαφανίστηκαν!

■ Η ΚΟΛΑΣΗ…
Από το πουθενά 13.000 άνθρωποι κινδύνεψαν να καούν επειδή κάποιοι πίστεψαν ότι με την καταστροφή των καταυλισμών θ’ ανοίξουν δρόμοι προς τον παράδεισο της Ευρώπης. Δυστυχώς, όμως, έζησαν επί δύο βράδια την κόλαση του Δάντη και μόνο ο Θεός ξέρει πως γλύτωσαν και νάτους τώρα να ξημεροβραδιάζουν στους δρόμους της Λέσβου, εντελώς εξαθλιωμένοι.

❖ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ…
Δεν έχει τέλος το μαρτύριο αυτών που πήραν των ομματιών τους κι εκπατρίστηκαν για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Που όμως και πως; Σε μια Ελλάδα που περνούσε το δικό της δράμα με την 10ετή οικονομική κρίση που επέβαλε αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών και των ανθρώπων, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα. Τέσσερα μνημόνια πέρασε η χώρα μας και πάνω που προσπαθούσε ν’ ανοίξει τα μάτια της, ήλθαν όλες οι συμφορές μαζί. Λαθραίοι, κορωνοϊός, Τούρκοι, όλοι μαζί χτυπάνε την χώρα μας κι ένας Θεός ξέρει τι άλλο μπορεί να μας βρει!

❁ ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ!
Κι έρχεται ο άλλος να πεί ότι φταίει ο Μητσοτάκης για όλα και για τις φωτιές στη Μόρια. Μιλάμε για τον άνθρωπο που ήταν μεταξύ Λέσβου και Μυτιλήνης και ήταν του δόγματος «η θάλασσα δεν έχει σύνορα»! Είναι ο άνθρωπος που στην κυβέρνησή του είχε υπουργούς που υποστήριζαν (Ζουράρις) ότι αν χάσουμε και καμιά 15αριά νησιά στο Αιγαίο δεν χάλασε ο κόσμος, ενώ κάποιος άλλος (Αποστόλου) χάριζε Καστελόριζο, Ρόδο στους Τούρκους! Είναι ο Αλέξης!

■ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ…
Προς Ήπειρο μεριά κοιτάζει η κυβέρνηση και ο Μηταράκης να φορτώσει κι άλλο κόσμο από τα νησιά και ας είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Θα πει κάποιος, γιατί όχι; Η απάντηση είναι, γιατί κι άλλους μουσαφιραίους; Έχει φορτωθεί η Ήπειρος με το ποσοστό που έχει προσδιορίσει η κυβέρνηση και μάλιστα με το παραπάνω.

❖ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ…
Επ’ ευκαιρία, να σημειωθεί ότι και στις τοπικές δομές Ιωαννίνων παρουσιάστηκαν θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό και μάλιστα μέχρι προχθές βράδυ έφτασαν στον αριθμό 9! Δεν είναι καθόλου μικρός αυτός ο αριθμός και πρέπει να προβληματίσει πολύ κόσμο. Άντε να γίνουν ιχνηλατήσεις αυτών των ανθρώπων…

❁ ΜΕΣΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ!
Τέλος το διάλειμμα για την Παιδεία. Ύστερα από επτά σχεδόν μήνες από την επόμενη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου επανέρχεται η κανονικότητα στην λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Λέμε κανονικότητα διότι έτσι την θέλει το Υπουργείο και η πολιτεία εν γένει και η πλειοψηφία των εμπλεκομένων σ’ αυτούς τους χώρους.

■ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ…
Παιδιά, γονείς, δάσκαλοι στη μάχη της εκπαίδευσης με πρωταγωνιστές τα παιδιά, τα οποία καλούνται να κινηθούν και να ζήσουν σ’ ένα νέο περιβάλλον που θα είναι πρωτόγνωρο γι’ αυτά. Μάσκες, καθαριότητα, αποστάσεις είναι οι οδηγίες τις οποίες πρέπει να εφαρμόσουν τα παιδιά ακόμη και από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και κοντά στα παιδιά γονείς και δάσκαλοι, οι οποίοι πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες και έτσι όπως τους έχουν θεσπίσει οι ειδικοί.

❖ ΟΙ ΑΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ… ΠΙΣΤΟΙ!
Δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με τους αντιρρησίες μάσκας που κάνουν εσχάτως εμφανίσεις σε δρόμους και πλατείες της χώρας μας αλλά και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την πανδημία. Είναι εκείνοι που άλλοι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη κορωνοϊού και ότι είναι παιχνίδια των κυβερνήσεων για να ποδηγετήσουν τους λαούς κι άλλοι θεωρούν ότι είναι δουλειά του αντίχρηστου που βάλει ενάντια στα θελήματα του Κυρίου!

❁ ΤΑ ΜΕΤΡΑ…
Σημασία έχει αυτή την στιγμή να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας από την προσβολή και την μετάδοση του ιού και δεν είναι άλλα από εκείνα που υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες σ’ όλο τον κόσμο. Τα παιδιά είναι πιο εύκολο να συνεχίσουν στο νέο περιβάλλον σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Καλόν είναι να μην γίνονται όλα τα παραπάνω με αστυνόμευση, διότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Απλή λογική χρειάζεται σε όλους και θ’ αντέξουμε για λίγους μήνες ακόμη αυτή την περιπέτεια όσο πιο αυστηρά τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την περιπέτεια και από αυτό τον εφιάλτη, ευτυχώς σε πιο μικρό βαθμό στη χώρα μας.

■ ΔΙΝΕΣ – ΕΥΘΥΝΕΣ  ΜΕ… ΟΔΥΝΕΣ!
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «ΔΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ» της κ. Λούκας Κατσέλη και κυρίως με τις δηλώσεις που έκανε η ίδια λέγοντας ότι αν θέλουμε ν’ αποφύγουμε οικονομική κρίση στο μέλλον όπως αυτή που περάσαμε από το 2010. Θα πρέπει ν’ αλλάξουμε τον τρόπο σχεδιασμού του μέλλοντος», ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έκανε τον δικό του σχολιασμό και τις δικές του επισημάνσεις, λέγοντας πως «η υλοποίηση» των μεγάλων ολοκληρωμένων σχεδίων θέλει χρόνο και συνεχή διεκδίκηση χρήματος»!

❖ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ…
Ανακάλυψε την… πυρίτιδα ο κ. Μπέγκας μετά τις σκέψεις – απόψεις της κ. Κατσέλη, που κι εκείνη ύστερα από 10 χρόνια κρίσης ανακάλυψε την «φωτιά» και μάλιστα ύστερα από την διαχείριση από την ίδια των οικονομικών της χώρας μας πρώτα ως Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μετά ως μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ!

❁ ΤΟ ΑΡΘΡΟ…
Από το άρθρο που δημοσιεύτηκε, στους «Νέους Αγώνες» ο κ. Μπέγκας δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υιοθετεί τις απόψεις της «συντρόφισσας» Λούκας, η οποία με την στάση της απέδειξε πως η πολιτική συνέπεια είναι είδος εν ανεπαρκεία. Οκτώ ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε στον Δήμο Ιωαννιτών και δεν κατάφερε να πείσει τους Γιαννιώτες ότι υλοποίησε τα μεγάλα έργα που είχε οραματιστεί.

■ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ…
Πάντως, η φωτογραφία του Θωμά Μπέγκα με Κατσέλη, Τζούφη, Οικονόμου φαίνεται να σηματοδοτούσε την νέα εποχή η οποία έρχεται και που μπορούν ν’ αλλάξουν απόψεις και θέσεις. Μια δοκιμή είχε γίνει πριν το 2019, η οποία όμως δεν πήγε τόσο καλά όπως αναμένονταν.

❖ Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ…
Την ενόχλησή του από σχόλια – κριτική της στήλης προς πρωτοκλασσάτους του Δήμου εξέφρασε φίλος αξιωματούχος, ο οποίος διέγνωσε(;) σκοπιμότητα! Καμιά σκοπιμότητα, αλλά δεν μπορεί να μένουμε αδιάφοροι σε όσα κυρίως δεν γίνονται. Φίλοι - φίλοι, όμως φίλτατος ο Δήμος στον οποίο όλοι μαζί ζούμε και πρέπει όταν πληρώνουμε να απολαμβάνουμε των υπηρεσιών του!

❁ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ…
Ο Ηλίας Δημητρίου, ο δάσκαλος, ο φίλος, ο πατριώτης δεν «μένει» πια εδώ! Τα λόγια, που έπρεπε να ακούει εν ζωή, είναι πολύ μικρά για ν’ αποδώσουν το μέγεθος του ανθρώπου και του δασκάλου που μέχρι προχθές κατοικούσε στα Γιάννινα, στην Ελλάδα, αρχαία και σημερινή! Ήταν δικός μου δάσκαλος στην αρχαία ελληνική όταν κι εγώ πήγαινα στο φροντιστήριο του Περικλή Γκούμα και προετοιμαζόμουν για εισαγωγικές το πάλαι ποτέ! Την ίδια τιμή είχε και ο γιός μου και χιλιάδες άλλα παιδιά που πέρασαν από τα «χέρια» του και τα οποία σήμερα διακονούν τις διάφορες επιστήμες. Αυτός ο Ηλίας, ο δικός μας Ηλίας, έφυγε και σ’ αυτόν τον Ηλία μας, τον δάσκαλο, αφιερωμένες ετούτες οι λίγες γραμμές. Δεν είναι φτωχότερος ο τόπος από το φευγιό του Ηλία, αντίθετα, η παρακαταθήκη που άφησε είναι πλούσια και τεράστια. Το έργο του και οι μαθητές του τον κρατούν ολοζώντανο στη μνήμη τους. Η οικογένειά του είναι υπερήφανη από τον Ηλία και από το πέρασμά του στη ζωή. Αντίο δάσκαλε, φίλε Ηλία. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.