ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΝΕΑ ΗΘΗ...
Στην ΔΕΘ ο Κυριάκος «εγκαινίασε» μια άλλη πολιτική τακτική σε σχέση με ανάλογες του παρελθόντος. Ασχολήθηκε με την δική του κυβέρνηση και με το τι θα κάνει εκείνη και όχι με το τι έκαναν οι προηγούμενοι. Ούτε στην ομιλία, ούτε στην συνέντευξη μπήκε στη σύγκριση ή στην κριτική με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άφησε πίσω το πρόσφατο παρελθόν και ασχολήθηκε με το εγγύς και απότερο μέλλον της χώρας. Νέα ήθη, νέοι καιροί ένα πράγμα!

ΧΩΡΙΣ «ΘΕΑΤΕΣ»!
Όπως συνηθίζει ο Κυριάκος, στις συνεντεύξεις του δεν θέλει θεατές Βουλευτές – Υπουργούς. Μόνο δημοσιογράφους και μάλιστα πολύ αυστηρά. Όμως στον προθάλαμο του Βελίδιου υπήρξαν Βουλευτές και Υπουργοί που έστηναν πηγαδάκια δίνοντας εξηγήσεις σε πολλά ζητήματα στους δημοσιογράφους. Μεταξύ των πολλών συνάντηση είχα με τον φίλο μου τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δεν με «ξεχνά» όπως μου είπε!

ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ...
Με αυτά τα ολίγα, κλείνουμε το κεφάλαιο 84η ΔΕΘ και πάμε στην 85η του χρόνου. Εκεί, στον ίσο χώρο, θα είμαστε να κάνουμε τον έλεγχο και τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου έτσι όπως το προσδιόρισε ο ίδιος ο Πρωθυποργός. Θα είμαστε εκεί να ξαναρωτήσουμε για την λύση προβλημάτων που αφορούν πρωτίστως την Ήπειρο που ερημώνει, της οποίας οι προσδοκίες διαψεύδονται. Αυτή την Ήπειρο θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες ο Κυριάκος ως Πρωθυπουργός και θα έχουμε την ευκαιρία ν’ ακούσουμε από πρώτο χέρι το ενδιαφέρον του.

❁ ΟΛΑ ΚΑΛΑ!..
Όλα έγιναν καθώς έπρεπε στην 84η ΔΕΘ στην οποία έκανε πρεμιέρα, ως Πρωθυπουργός αυτή τη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έκανε και είπε εκείνα που έπρεπε κι εκείνα που είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει προεκλογικά. Το μέτρο και η λογική ήταν τα στοιχεία που επικράτησαν κι αυτά προφανώς έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τα όσα είχαν γίνει στο περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του Αλέξη Τσίπρα που τελικά θα τον στοιχειώνει και στον ύπνο του και στον ξύπνιο του.

■ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...
Φορολογικές ελαφρύνσεις με το βλέμμα σε επενδύσεις ήταν το κύριο στοιχείο που επικράτησε και στην ομιλία του και στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάνω απ’ όλα ζήτησε την κατανόηση και την ανοχή των Ελλήνων. Εκείνο που τον χαρακτήρησε ήταν αυτοσυγκράτηση και το «πάρτε διαβόλοι βάγια» δεν έπαιξε κι’ αυτό φαίνεται να εκτιμάται από τους Έλληνες οι οποίοι φαίνεται να τον εμπιστεύονται όλο και πιο πολύ, κάτι που το δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις οποίες του δίνουν μία διαφορά 18 μονάδων!

❖ ΜΙΚΡΟ...
Αποδείχτηκε πολύ μικρό το Βελλίδιο για να χωρέσει τον κόσμο που ήθελε ν’ ακούσει τον Πρωθυπουργό στην πρωτη του ομιλία! Κάτι ανάλογο είχαμε να δούμε από εποχή Κώστα Καραμανλή. Έμεινε πολύς κόσμος απ’ έξω κι αυτό προβλημάτισε τους διοργανωτές της εκδήλωσης οι οποίοι σκέφτονται να βρουν άλλη λύση τα επόμενα χρόνια!

❁ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ – ΑΝΑΛΟΓΙΣΜΟΣ!
Σ’ αυτή την ΔΕΘ βάζουμε στοχοθεσία και σε 12 μήνες θα κάνουμε απολογισμό έργου. Θα κάνουμε «ταμείο» και θα κάνουμε τις διορθώσεις εκείνες που επιβάλλονται, είπε ο Κυριάκος, ο οποίος φαίνεται να θέλει να τρέξει για την εφαρμογή του προγράμματος που είχε εκπονήσει ως αντιπολίτευση.

■ Η ΔΙΑΦΟΡΑ...
Θα πει κανείς οτι τα ίδια υποστήριζαν κι άλλοι Πρωθυπουργοί πριν τον Κυριάκο και δεν κράτησαν τον λόγο τους. Η διαφορά είναι ότι ο Κυριάκος μέσα σε δύο μήνες από την ανάληψη της εξουσίας έδειξε πολύ καλά δείγματα δουλειάς κι αυτό είναι που κάνει τους Έλληνες να ελπίζουν πως κάτι καλύτερο τους περιμένει.

❖ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ...
Σε ότι μας αφορά ως εφημαρίδα και ως στήλη, να πούμε πως είχαμε την τιμητική μας. Και την Παρασκευή το βράδυ στο HLEKTRA PALLAS συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς και στην συνέντευξη τύπου ο υπογράφων είχε την ευκαιρία να κουβεντιάσει και ν’ ανταλλάξει απόψεις. Την Ήπειρο την έχει στην καρδιά του και θα την επισκεφτεί σύντομα, μας είπε, δεσμευομένος κάποια στιγμή να βρεθεί στο χωριό Λιά Θεσπρωτίας στα ΕλληνοΑλβανικά σύνορα!

❁ Η ΕΡΩΤΗΣΗ...
Στη συνέντευξη ο Πρωθυπουργός μου απάντησε σε μια ερώτηση που είχε τρία σκέλη και που ήταν: α) η καταπολέμηση της Ελληνοποίησης του εισαγόμενου γάλακτος με την δημιουργία της ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ που θα είναι το κατ’ εξοχήν όργανο που μπορεί να χτυπήσει αυτό το κύκλωμα. Β) οι οδικοί άξονες στην Ήπειρο, η επέκταση της Ιόνιας μέχρι τα Αλβανικά σύνορα. Γ) Η λύση του «ΑΛΑΒΝΙΚΟΥ» έτσι όπως το είχε αφήσει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοτζιάς που είχε υποσχεθεί να το λύσει μετά τη «λύση» που έδωσε στο Σκοπιανό!

■ Η ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ...
Και στα τρία ζητήματα πήρα απαντήσεις, οι οποίες όμως θέλουν πολύ τρέξιμο για να υλοποιηθούν. Θα χτυπήσει την Ελληνοποίηση του γάλακτος από το οποίο παράγονται προϊόντα ΠΟΠ. Και τα οποία λανσάρονται στην αγορά ως Ελληνικά προϊόντα. Θα το χτυπήσουμε το κύκλωμα με νέες επιστημονικές μεθόδους όπως γίνεται σε άλλες χώρες είπε ο Κυριάκος έχοντας στο νου του τον νέο επιστημονικό εργαστηριακό έλεγχο με την ανίχνευση ιχνοστοιχείων που αποδεικνύουν την πρόελευση του γάλακτος. Τέτοια μέθοδος εφαρμόζεται στην Ιταλία με την προστασία της παρμεζάνας.

❖ Η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ...
Για την επέκταση της Ιόνιας οδού από Ιωάννινα μέχρι Κακαβιά και την σύνδεση Ιονίας με Πρέβεζα στο ύψος της Φιλιππιάδας ο Κυριάκος δεσμεύτηκε να τα βάλει σ’ εννιαίο πρόγραμμα με όλους τους άλλους οδικούς άξονες που εκκρεμούν σε άλλες περιοχές όπως η Αμβρακία Οδός και οι άξονες στην Πελοπόνησο.

❁ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ...
Εκεί που βγήκε η μεγάλη είδηση στην ερώτησή μου ήταν στο «Αλβανικό» ζήτημα. Ήταν η προειδοποίηση που έκανε προς την γειτονική Αλβανία και στον Πρωθυπουργό της Έντι Ράμα που αν δεν βάλει μυαλό, να μη σκέφτεται συζητήσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήκωσε το γάντι ο Μητσοτάκης και έστειλε και μήνυμα λέγοντας: «Δεν πρόκειται η χώρα μας να συναινέσει σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία αν δεν αρούν οι διακρίσεις που γίνονται σε βάρος της Ελληνικής μειονότητας. Έχω ήδη ενημερώσει την Μέρκελ, τον Μακρόν και τον Ρούτε» είπε ο Κυριάκος και φάνηκε να είναι πολύ αποφασισμένος για κάτι τέτοιο.

■ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ...
Τέτοιο μήνυμα προς Αλβανία είχε στείλει ένας άλλος Μητσοτάκης το 1990 – 91 όταν άνοιξαν τα σύνορα, όχι γιατί τους κάλεσε ο Σαμαράς, αλλά διότι τότε έπεφταν όλα τα σύνορα του υπαρκτού σοσιαλισμού και όλοι οι λαοί έσπαγαν τα δεσμά των τότε παραδείσων και μεταξύ αυτών και ο παράδεισος των Χότζα – Αλία. Ήταν τότε που ο Κων/νος Μητσοτάκης άρχισε να τους στέλνει πεσκέσι στον Μπερίσα που δεν εννοούσε να παραδεχτεί ότι στην χώρα του υπήρχε ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού που έμεινε σκλαβωμένο από το 1945 όταν έγινε η «μοιρασιά» του τότε κόσμου!

❖ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ...
Εκεί στην ΔΕΘ δίνεται η ευκαιρία για κοσμαντάμωση και ανταλλαγή θέσεων και απόψεων, όχι μόνο με τον Πρωθυπουργό που είναι το πρόσωπο των ημερών, αλλά και με άλλα στελέχη κυβερνητικά τώρα που στο «ημίφως» μπορείς να σταυρώσεις δυό κουβέντες παραπάνω ή να διασταυρώσεις και ξίφη εννίοτε. Ο υπογράφων έκανε και από τα δύο!

❁ Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ...
Είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και διέκρινα έναν άνθρωπο του μέτρου με γνώσεις, σοβαρότητα και προπάντων, αποφασιμένο να κάνει πολύ καλά μέχρι άριστα αυτό που του εμπιστεύτηκε ο Κυριάκος. Είναι άνθρωπος προσγειωμένος γνωρίζοντας που πατάει και δεν έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα.

■ ΓΝΩΣΤΗΣ!..
Ο κ. Πέτσας έδειξε να γνωρίζει πρόσωπα πράγματα ακόμη και με λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά και την δική μας περιοχή. Σε κάποια πράγματα έπρεπε να είναι πιο προσεχτικοί, μου είπε και «δεσμεύτηκε» να βάλει πλάτη σε ζητήματα που αφορούν και την δική μας περιοχή.

❖ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ...
Ιδιαίτερη «κουβέντα» είχα με τον γνωστό τοις πάσι Θανάση Νέζη, ο οποίος μπορεί να κινείται στο παρασκήνιο λόγω του ρόλου του, αποφύγαμε όμως αυτή τη φορά την ένταση σεβόμενοι αμφότεροι τον χώρο και τον χρόνο. Η κουβέντα περιεστράφη δι’ ολίγον με τους «εκλεκτούς» που είχαν για δημάρχους στα Γιάννινα και ανέφερε την Τατιάνα και τον Ελισάφ! Τελικά πέτυχε να εκλέξει δήμαρχο τον Ελισάφ, όχι πάντως μέσω της εκλεκτής του και της εκλεκτής του Κακλαμάνη, αλλά μέσω άλλης οδού!
❁ Ο... ΓΙΓΑΝΤΑΣ!
Είπα Κακλαμάνη και μου ήλθε στο νου αυτό που κυκλοφόρησε τις μέρες της εκλογής Προέδρου της Βουλής. Αυτός ο γίγαντας της πολιτικής είχε βάλει με το νου του να καταλάβει το τρίτο πολιτειακό αξίωμα για να γίνουμε... σουργούνι και να γελάει το κάθε παρδαλό κατσίκι!

■ Η ΛΟΓΙΚΗ...
Επικράτησε όμως η λογική, η σύνεση και προπάντων η σοβαρότητα και η επιλογή του Κυριάκου ήταν ο Κώστας Τασούλας που, όπως και να το κάνουμε, τιμά το αξίωμα του Προέδρου με το παραπάνω. Μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση μεταξύ Τασούλα – Κακλαμάνη οι οποίοι εκπέμπουν και εκφράζουν δύο διαφορετικούς κόσμους; Δύο κόσμους που ο ένας έχει να κάνει με την γνώση, και την υπευθυνότητα κι’ ο άλλος με την ελαφρότητα κι αυτό όσοι γνωρίζουν από πολιτική το γνωρίζουν και το ξεχωρίζουν.

❖ Ο ΛΗΘΑΡΓΟΣ...
Μη ξεχάσω να αναφερθώ και στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία ξυπνά κάπου – κάπου από τον λήθαργο και πετροβολά τον Μητσοτάκη, γιατί μέσα στους δύο μήνες δεν έφερε την άνοιξη μετά την 41/2 χρονη βαρυχειμωνιά που είχαν βυθίσει τη χώρα οι Πολλάκηδες! Παράπονο και επίθεση προς τον Κυριάκο έκανε η μοναδική βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζούφη που ο Μητσοτάκης δεν είπε κάτι για τα ερευνητικά προγράμματα και την χρηματοδότηση της Παιδείας! Μα όλα αυτά θα τα συνεχίσει η κυβέρνηση από κει ακριβώς που τα είχε δρομολογήσει η ίδια σαν υφυπουργός με τον περιβόητο προϊστάμενό της κ. Γαβρόγλου και αυτό είναι αυτονόητο!

❁ ΝΑ ΜΗ ΒΙΑΖΕΤΑΙ!
Προς το παρόν η κυβέρνηση ασχολείται με το ξεβρώμισμα των Πανεπιστημίων γενικώς και ειδικώς! Ας πει κάποιος στην κ. Τζούφη να μη βιάζεται. Έχει καιρό ν’ ασκήσει το αντιπολιτευτικό της έργο κι αφού περάσει καιρός από το κυβερνητικό της.

 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.