ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΚΑΣΚΑΒΑΛΙ...
Περί... κασκαβαλιού ο λόγος το τελευταίο διάστημα και μάλιστα έχει αρχίσει να μπαίνει στην καθημερινότητα των Ηπειρωτών. Άγνωστο προϊόν για την πλειοψηφία των Ηπειρωτών ή μη μόνο στο βλάχικο στοιχείο που το γνώριζε στην πράξη, αφού ήταν και δικό τους κτηνοτροφικό προϊόν.

ΤΥΡΙ... ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΛΟΓΟΥ!
KASHKAVALI PINDOY είναι η ονομασία και στα βλάχικα σημαίνει «τυρί καβάλας αλόγου», τυρί που φτιάχνονταν από τους βλάχους νομάδες και φορτώνονταν στα άλογα μουλάρια και μεταφερόταν όπως μετακινούνταν τα κοπάδια. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο, σκληρό, υπόλευκο ως υποκίτρινο τυρί σχήματος κυλινδρικού με βάση τα γραπτά που υπάρχουν πριν από 100 – 200 χρόνια. Μάλιστα, την μοναδικότητα του «Κασκαβάλι» την διεκδικούν οι βλάχοι της Πίνδου και γι’ αυτό παρατηρείται η αναβίωσή του να γίνεται από βλάχικους κύκλους, με πρώτο και καλύτερο τον Αλέκο Καχριμάνη που γι’ αυτό το λόγο έχει φροντίσει να επιδοτηθούν δύο Ηπειρώτικες μονάδες γάλακτος.

ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΠ!..
Καταβάλλεται προσπάθεια το τελευταίο διάστημα το Κασκαβάλι να γίνει προϊόν ΠΟΠ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ηπειρώτικη κτηνοτροφία. Όμως, να σημειωθεί ότι στην αγορά ήδη κυκλοφορεί ένα τέτοιο προϊόν και μάλιστα στα ράφια κάποιων σούπερ μάρκετ είδαμε κασκαβάλι... Λήμνου! Τώρα πως ένα προϊόν που προέρχεται από την οροσειρά της Πίνδου και από συγκεκριμένες κτηνοτροφικές ομάδες, έφτασε να παρασκευάζεται στην Λήμνο και όχι μόνο, είναι ερευνηταίο!

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΒΕΡΩΦ...
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι η οικογένεια Αβέρωφ από τον 19ο αιώνα είχε άμεση σχέση με το συγκεκριμένο προϊόν κι αυτό μας το γνωρίζει μέσα από το βιβλίο της η Michelle Averof, η οποία φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις της νομαδικής ζωής των προγόνων της. Η Michelle γεννήθηκε το 1839 και πέθανε το 1892.

❁ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ «ΑΣΩΤΗΣ»!
Τετάρτη της Άσωτης η Γιάννα ξαναγύρισε σε γνώριμα λημέρια! Τον μόσχο τον σητευτό έσφαξε ο Κυριάκος και της αναθέτει την οργάνωση του γιορτασμού για τα 200χρόνια από την Απελευθέρωση της χώρας από τον Τουρκικό ζυγό. Χαρά ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, η Μπουμπουλίνα. Ιδιαίτερα ο Καραϊσκάκης με το βρωμόστομα που είχε, ποιος ξέρει τι έχει να κατεβάσει!

■ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Η ΓΙΑΝΝΑ!
Είναι γεγονός φίλοι μου. Η Γιάννα Αγγελοπούλου επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έλαβε την εντολή της αγωνίστριας του γιορτασμού της μνήμης του ’21 και καλά έκανε, αφού τοχει το άθλημα η συντρόφισσα – συγνώμη, η κυρία ήθελα να πω! Συντρόφισσα έγινε για μία μόνο θητεία της αριστεράς στο πλάϊ του συντρόφου του Κάστρο Αλέξη.

❖ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ...
Είναι η μόνη που έχει δείξει δείγματα σωστής οργάνωσης επετείων όπως αυτή των Ολυμπιακών αγώνων που έγιναν στην Ελλάδα το 2004. Αν αυτούς τους αγώνες θα τους βρίσκουμε μπροστά μας για δεκαετίες να μη το κάνουμε και μεγάλο ζήτημα. Άλλωστε, το καλό πράγμα πάντοτε το πληρώνουμε!

❁ ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΗ...
Με υποσχετική ήταν η Γιάννα στον ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ 2015, η οποία την λυποθυμία την έπαθε στις 25 Γενάρη το βράδυ του 2015 και την βρήκε στον 72ο όροφο κτηρίου στο Μανχάταν. Εκεί την βρήκε η αρχή της εγκαθίδρυσης αριστεράς στην χώρα της και το διασκέδασε δεόντως για την τεράστια αλλαγή που έγινε στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας της. Είχε πέσει το «βρώμικο» καθεστώς της δεξιάς και είχε έλθει η Εθνοσωτήριος αριστερά, η οποία θα έσωζε τη χώρα απο τα βρώμικα μνημόνια!

■ ΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΙΑ...
Μόλις έμαθε ότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και ότι η επάρατος αριστερά είχε πάει στα τσακίδια, νάτην τώρα να αναλαμβάνει τα γιορτάσια των 200 ετών από την απελευθέρωση. Νάτον και τον Κυριάκο να μη κρατάει μούτρα σε εχθρούς και αντιπάλους της παράταξης που τον έκανε Πρωθυπουργό. Μια παράταξη η οποία έχει μια τεράστια αγκαλιά και σ’ αυτή χωράνε όλοι...

❖ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ!
Χαρές και πανηγύρια στην κυβέρνηση για την επιστροφή της Γιάννας, θλίψη και κατήφεια στον ΣΥΡΙΖΑ που έχασε ένα από τα μεγάλα στηρίγματα και μάλιστα η στήριξη είχε να κάνει με πολλά πεδία. Να θυμηθούμε ότι ακόμη και ο γιος της Γιάννας ήταν αγωνιζόμενο νειάτο στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κι έκανε την επανάστασή του! Που την πάτε αυτή και τι θα κάνετε με αυτή που έριξε στα τάρταρα την οικονομία της χώρας με την ανάληψη της οργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα το 2004, μας λένε και εξορκίζουν την ίδια και τον Κυριάκο για το κονέ! Όσο ήταν δικιά τους ήταν η άριστη, η χρήσιμη, η σπουδαία. Τώρα που κούνησε μαντήλι είναι η άχρηστη, η επικίνδυνη και ένα σωρό άλλες στραβομάρες της χρεώνουν. Ούτε που τους πάει στο μυαλό ότι ποτέ κανένας καλός δεν χάνεται!

❁ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΝΤΑ...
Ετούτοι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ είναι παράξενα όντα και δεν λένε να βάλουν μυαλό ακόμη και τώρα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση κι εκεί που τους έταξαν οι Έλληνες πριν ένα μήνα περίπου. Και θύτες και θύματα οι ίδιοι άνθρωποι που κυβέρνησαν 41/2 χρόνια. Τώρα μας θυμίζουν εκείνο τον πατροκτόνο που γι’ αυτή του την πράξη διαμαρτύρονταν λέγοντας «λυπηθείτε με τον ορφανό»!

■ ΦΥΛΑΚΗ...
Οι ίδιοι άνθρωποι που δέκα μέρες πριν τις εκλογές έφτιαξαν το νέο ποινικό νόμο βάσει του οποίου «αποσυμφορούνται» οι φυλακές από τους ποινικούς, τώρα διαμαρτύρονται γιατί οι ποινικοί κάνουν χρήση του νόμου τους! Αφορμή για γκρίνια η αποφυλάκιση του Κορκονέα ο οποίος είδε φως και βγήκε αφού έκατσε 11 χρόνια στη μπουζού. Δεν έπρεπε να βγει ο Κορκονέας διότι είχε δολοφονήσει ένα 15χρονο παιδί, διαμαρτύρονται οι άνθρωποι που έφτιαξαν τον νόμο για να κάνουν χρήση οι απανταχού Κορκονέϊδες!

❖ ΘΛΙΒΕΡΟ...
Η δολοφονία Γρηγορόπουλου από το χέρι του αστυνομικού Κορκονέα ήταν ένα θλιβερό περιστατικό πάνω στο οποίο πάτησαν οι τότε ευαίσθητοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και τα έκαναν γης Μαδιάμ στην Αθήνα. Ήταν το γεγονός που σ’ ένα μεγάλο βαθμό θέριψε τον επαναστατικό ΣΥΡΙΖΑ και τον έβαλε σε τροχιά εξουσίας και που έδωσε την ευκαιρία για μια κυβερνητική θητεία.

❁ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ...
ζωών. Επανάσταση και ξεσκωμός για την δολοφονία Γρηγορόπουλου, μούγγα όμως για τις δολοφονίες των εργαζομένων στην MARFIN που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν από τον συρφετό που θεωρούσε ότι έπαιρνε το αίμα του Γρηγορόπουλου πίσω.

■ Ο ΝΟΜΟΣ...
Αλήθεια, όταν έφτιαχναν τον νέο ποινικό κώδικα οι «νομικοί» της πρώην κυβέρνησης δεν ήξεραν ότι ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες σε παντός είδους ποινικούς, ακόμη και σε όσους φυλακίστηκαν για βαρειά εγκλήματα όπως είναι η αφαίρεση ζωής; Δεν γνώριζαν ότι θα άνοιγαν οι πόρτες ακόμη και για τους Κουφοντίνες οι οποίοι βαρύνονται με 11 δολοφονίες και οι οποίοι έπαιρναν άδειες να κόβουν βόλτες στους τόπους των δολοφονιών που έκαναν;

❖ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ...
Προσέξτε τώρα κάποιες λεπτομέρειες. Δύο μανάδες έχασαν τα παιδιά τους σ’ ένα ακύρηχτο πόλεμο τα τελευταία μετά την μεταπολίτευση χρόνια. Ήταν η μάνα του Γρηγορόπουλου και του Φύσσα, οι οποίες δικαίως έκλαιγαν και κλαίνε τα παιδιά τους. Για τη μάνα του Αζαρλιάν και για τις μανάδες των καμμένων στην MARFIN ούτε που νοιάστηκε κανείς για τον πόνο τους. Ούτε για τις μανάδες, τους πατεράδες, τις γυναίκες, τα παιδιά όλων όσων δολοφονήθηκαν από τους Κουφοντίνες, τους Ξηρούς και τους Σερίφηδες. Προφανώς τα κλάματα και τα δάκρυα είναι δύο κατηγοριών και άμα δεν προέρχονται από αριστερά μάτια, ούτε που νοιάζεται κανείς!

❁ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ...
Έχει υποχρέωση η σημερινή κυβέρνηση ν’ αποκαταστήσει την τάξη και να βάλει ένα τέλος σ’ όλον αυτό το συρφετό που επιβάλλει με το «έτσι θέλω» τα δικά του θέλω. Δεν μπορεί να συνεχτιστεί το καθεστώς της ανομίας και του εξαρχισμού κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σχεδιασμό και αποφασιστηκότητα. Στην πράξη θ’ αποδείξει ο Χρυσοχοΐδης αν μπορεί να δικαιώσει την επιλογή που έκανε στο πρόσωπό του ο Κυριάκος. Επ’ ευκαιρία να καλωσορίσουμε τον νέο Αστυνομικό Διοικητή ΕΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Ταξίαρχο κ. Δούβαλη, ο οποίος τυγχάνει να κατάγεται από το Τσεπέλοβο κι έρχεται από Θεσσαλονίκη με περγαμηνές.

■ Η ΣΥΝΑΞΗ...
Η... κοσμοπλημμύρα της συνάντησης ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ που έγινε πρόσφατα στην πόλη δεν ξεπερνούσε τα 70 άτομα, μου έλεγε «σύντροφος» ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ που προσπαθεί να διασκεδάσει το απότέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Και να βρεθούμε τι να πούμε; Το μόνο που κάνουμε σε τέτοιες συνάξεις είναι να μοιρολογάμε την μοίρα μας που απο τα ψηλά πέσαμε στα τάρταρα σε μια νύκτα, μου έλεγε ο «σύντροφος», ο οποίος είναι ο μόνος που τόχει ρίξει στην πλάκα το ζήτημα. Είχαμε τέσσερις βουλευτές και μείναμε με την Μερόπη! Ποιός το περίμενε τέτοιο κάζο κατέληξε. Στις δημοκρατίες γίνονται αυτά φίλε μου. Το «φύγε εσύ, έλα εσύ» είναι αυτό που... παίζει κυρίως!

❖ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ!
Αποχαιρετηστήρια ήταν η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι τουλάχιστον την είδε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. «Κάναμε το καλύτερο και παραδίνουμε την πόλη σε καλή κατάσταση και έτοιμη για έργα» ακούστηκε να λέει κι’ ευχαρίστησε όλες τις παρατάξεις για τον πολιτισμό που επέδειξαν τα 5 χρόνια της θητείας του στο Δήμο! Στο ίδιο περίπου κλίμα κινήθηκαν και οι άλλοι επικεφαλής των παρατάξεων κι έδειξαν το δικό τους πολιτικό πολιτισμό. Από Σεπτέμβριο όλα θα είναι διαφορετικά αφού η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι διαφορετική!

❁ Ο ΝΕΟΣ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ...
Εν τω μεταξύ, ο νέος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ετοιμάζεται να στείλει επιστολή προγραμματικών συνεργασιών προς όλες τις παρατάξεις οι οποίες, αφού τις αξιολογήσουν, θα πρέπει να πάρουν απόφαση για το μέλλον του Δήμου και για το μέλλον των ίδιων των παρατάξεων τις οποίες ο εκλογικός νόμος του Θεοδωρικάκου βάζει σε άλλη βάση. Ο νέος Κλεισθένης θωρακίζει τους μειοψηφούντες δημάρχους σε τέτοιο επίπεδο, που οι συνεργασίες ίσως να μη χρειαστούν!

 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.