ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΔΩΡΟ…
Της Αγ. Κυριακής η προχθεσινή Κυριακή και ο ελληνικός λαός δώρισε μία ολόκληρη Πρωθυπουργία στον Κυριάκο! Ένα δώρο που θα του το πάρει πίσω αν δεν ακολουθήσει σεμνά και ταπεινά όσα υποσχέθηκε τα χρόνια της αριστερής παρένθεσης που δεν μπορούμε να την λέμε και παρένθεση!

ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ… ΣΑΡΑΝΤΑ!
Παρά ένα τσίκ θα μιλησουμε για σαράντα τοις εκατό για τη ΝΔ με τον Αλέξη να κρατά ένα ποσοστό ικανό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη την συντριβή όπως υπολογίζονταν μετά το αποτέλεσμα των ευροεκλογών.

ΕΥΤΥΧΩΣ…
Ευτυχώς δεν ήταν στρατηγική συντριβή, παρηγορούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Περιστέρα έτσι κι αλλιώς τον σκουσμό θα τον βάλει. Απόκτησε δεύτερη συνήθεια λύπης η Περιστέρα μετά την πρώτη που ήρθε 5 Ιούλη και ένα πένθος το τραβάει. Τώρα θα επαναλαναμβανεται το πένθος και κάθε 7 Ιούλη και θα θυμάται ότι ήταν δώρο στη γιορτη του πρώην Κούλη, νύν Κυριάκου!

ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!
Χωρίς εκπλήξεις η εκλογή της περασμένης Κυριακής 7 Ιουλίου, αφού είχαν προηγηθεί οι Ευρωεκλογές που έδειξαν τον δρόμο. Μπορεί να μην ήταν το ίδιο ποσοστό η διαφορά, αλλά το παιχνίδι δεν γύρισε στο β’ ημίχρονο όπως λογάριαζε ο Αλέξης και η παρέα του. Μία μικρή έκπληξη το 31% που κράτησε ο Αλέξης, που του δίνει το δικαίωμα να είναι κυρίαρχος του κόμματός του το οποίο θα βρεθεί εκ των πραγμάτων στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

ΚΑΤΣΕ ΚΑΤΩ!
Εικόνες από το μέλλον έρχονται στο νου του υπογράφοντος σαν εκείνες που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. «Κάτσε κάτω κύριε Τσίπρα, τώρα μιλάει ο Πρωθυπουργός», να λέει ο Κυριάκος στον Αλέξη που θα χτυπιέται στα έδρανα του κάτι ανάλογο θα γίνει με τον Άδωνι και Πολάκη αλλάζοντας απλά θέσεις και ρόλους…

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ… ΑΠΟΣΤΑΤΗ!
Έπρεπε να φάει τέτοια κατραπακιά από τον «γιο του αποστάτη» ο Αλέξης για να μάθει πολιτικό πολιτισμό και να πει όσα είπε την Κυριακή το βράδυ μετά το κλείδωμα της ήττας του. Εκεί, εκεί στη Β’ Εθνική και θα ξανανέβει, αν ξανανέβει, με χρόνια με καιρούς, όπως έλεγε ο ίδιος για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ όταν κατέβηκε στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων πριν από την 26η Μαΐου.

Η ΑΠΟΔΟΧΗ…
Ο Αλέξης αποδέχτηκε την ήττα ή την νίκη του Κυριάκου και είπε όσα είπε μετά το αποτέλεσμα. Όμως τον είδα πολύ ανακουφισμένο διότι πρώτη φορά αριστερά και 4½ χρόνια Πρωθυπουργός το φορτίο του έπεσε αρκετά βαρύ. Έφυγε για να ξαναρθεί προφανώς κάποτε στο εγγύς ή απότερο μέλλον, αφού θα μαθητεύσει για κάμποσα χρόνια στα «θρανία» της αντιπολίτευσης!

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ!
Μετά την κανονική ορκομωσία του Πρωθυπουργού με παπάδες και Αρχιεπίσκοπο και με όρκο θρησκευτικό, ήλθε η ώρα της παράδοσης των κλειδιών του Μαξίμου και ο νέος ένοικος ονόματι Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τυπικά και ουσιαστικά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού με βάθος χρόνου τετραετίας. Εμείς βλέποντας αυτή την εικόνα επιστρεψαμε στον Γενάρη του 2015 όπου ο απερχόμενος Αλέξης δεν είχε την τύχη να γίνει παραλήπτης κλειδιών. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν τήρησε το τυπικό της παράδοσης…

ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ…
Και ήλθε η ώρα του διορισμού του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ζωή να ‘χει, είναι ευέλικτο και ολιγομελές! 51 υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές ζωή να ‘χουν. Απ’ αυτούς 21 είναι εξωκοινοβουλευτικοί τεχνοκράτες και κάποιοι είναι εξωκομματικοί στα πλαίσια της πλατιάς συνεργασίας με ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη το πρόγραμμα της Ν.Δ..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!
Η Ήπειρος θα εκπροσωπείται στα αξιώματα και μάλιστα στο ύψιστο αξίωμα που είναι ο Πρόεδρος της Βουλής. Γι’ αυτό προτάθηκε ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος και είναι βέβαιο ότι θα αντικαταστήσει τον Νίκο Βούτση. Η μακρόχρονη θητεία στα έδρανα της Βουλής, από το 2000, και η γνώση στα κοινοβουλευτικά πράγματα οδήγησαν τον Κυριάκο να αναθέσει στον Κώστα Τασούλα τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής που είναι το τρίτο πολιτειακό αξίωμα μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό!

ΠΛΗΝ ΤΑΣΟΥΛΑ…
Με την πρόταση του Κυριάκου για τον Τασούλα έκλεισε η πόρτα σε αξιώματα σε άλλους βουλευτές της Ηπείρου. Δεν εκρίθη κανείς τόσο ικανός που ν’ αναλάβει έστω και ένα υφυπουργειάκι τόσο δα; Όλα στο κράτος των Αθηνών, ακόμη κι αυτό το υπουργείο Γεωργίας που ανατέθηκε στον μεγάλο αγρότη Μάκη Βορίδη, ο οποίος εκλέγεται στο υπόλοιπο Αττικής που έχει τα αμπέλια των Μεσογείων;

ΟΡΘΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ!
Η επιλογή των υπουργών είναι καθαρή επιλογή του Πρωθυπουργού κι εκείνος θα κριθεί και θα δώσει λόγο αν το κυβερνητικό έργο δεν πάει έτσι όπως το έχει φανταστεί και το θέλει ο Κυριάκος. Προς το παρόν, φαίνεται να κινήθηκε προς την ορθή κατεύθυνση με τον ορισμό των υπουργών.

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ…
Άνοιγμα του Κυριάκου και προς άλλους πολιτικούς χώρους, κυρίως προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ, κάτι που ξένισε αρκετό κόσμο ένθεν κακείθεν. Η τοποθέτηση του Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα και η Αθήνα ιδιαίτερα έχει παραδοθεί στον μπαχαλακισμό. Έβαλε κι έναν υφυπουργό Ηπειρώτη δίπλα του, τον Λευτέρη Οικονόμου και μαζί θα δώσουν εξετάσεις στην πράξη!

ΟΥΤΕ… ΚΙΧ!
Μαζί με τον Χρυσοχοΐδη έδωσε αξίωμα και στην Μενδώνη, άλλη πράσινης προέλευσης υπουργός. Το είδαν αυτό οι «ένοικοι» της Χαρ. Τρικούπη και τους τράβηξαν μία διαγραφή προτού κάνουν κιχ! Όχι θα τους άφηναν να πάνε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κιχ όμως δεν έκαναν και από ΝΔ μεριά για την αξιοποίηση «αλλόθρησκων» στο νέο κυβερνητικό σχήμα!

ΟΙ ΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ…
Τέσσερις βουλευτές εκλέγονται με την ΝΔ στο Νομό Ιωαννίνων επτά σε όλη την Ήπειρο. Είχαμε γράψει για οκτώ, αλλά εκείνη η Άρτα παραδόθηκε στην αριστερά της Όλγας και τα μοίρασε όλα εξίσου. Τασούλας, Καλογιάννης, Κεφάλα, Αμυράς οι εκλεκτοί των Νεοδημοκρατών στα Ιωάννινα και Στύλιος, Άρτα, Γιαννάκης, Πρέβεζα, Γιόγιακας Θεσπρωτία. Αλλαγές σε νέα πρόσωπα είχαμε μόνο στα Γιάννινα με Κεφάλα και Αμυρά. Η έκπληξη ήταν η εκλογή της Μαρίας Κεφάλα που με την πρώτη της εμπλοκή σε εκλογές εθνικές παρ’ ολίγο να κατακτήσει την δεύτερη θέση στην προτίμηση των Γιαννιωτών! Η στήλη εύχεται καλή σταδιοδρομία στο εθνικό κοινοβούλιο στην κ. Κεφάλα και καλή δύναμη στους άλλους τρεις εκλεγέντες που είναι γνώριμοι στα έδρανα!

Η ΔΙΑΦΟΡΑ…
Κοντά στην μία μονάδα η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων, ενώ στην Άρτα έγινε η διαφορά. Πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά που; Στην Άρτα, την άλλοτε Νεοδημοκρατούμενη περιοχή! Η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία κρατησαν τα προσχήματα…

Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ…
Κάποια στιγμή θα πρέπει να εκτιμηθεί η κατάντια της ΝΔ στο Νομό Ιωαννίνων. Στις τρείς μονάδες η διαφορά υπέρ Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές και στην μία μονάδα στις εθνικές, ενώ στους Δήμους Ιωαννιτών, Βορ. Τζουμέρκων και Ζίτσας ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε κεφάλι, αυτό δεν πρέπει να μένει απαρατήρητο, αν το συνδέσει κανείς αυτό με το 57% που πήρε ο Καχριμάνης σ’ όλη την Ήπειρο. Ή ο Καχριμάνης είναι ο ικανότερος όλων ή όλοι οι άλλοι περί την Ν.Δ. είναι άχρηστοι!

Η ΕΠΙΛΟΓΗ…
Επιλογή της Ν.Δ. ο Αλέκος Καχριμάνης για την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία βάφτηκε μπλε από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα με το υψηλό ποσοστό του 57%, κάτι που έκανε την Ν.Δ. να επαίρεται και ν’ ανοίξει σαμπάνιες σε Πειραιώς και Ν. Ζέρβα. Τώρα τι ακριβώς έγινε χάθηκε η Άρτα και παρ’ ολίγο τα Γιάννινα; Τι μυστικά υπάρχουν που εμείς δεν καταλαβαίνουμε;

ΠΑΙΔΙ ΧΑΡΑ ΓΕΜΑΤΟ!
Περιχαρής ο δικός μας Τζαρούχης στο Νομό Ιωαννίνων που στο τσάκ δεν πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά! Για το Δήμο Ιωαννιτών να μη γίνεται λόγος. Εκεί τα κατάφερε να τα κάνει μπάχαλο, κάτι που δεν αποκλείεται να είχε επίπτωση και στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Μάλιστα, ο κ. Τζαρούχης απειλεί με παραίτηση επειδή έχασε το στοίχημα που είχε βάλει ότι η Ν.Δ. θα ξεπερνούσε το 43%. Αυτό το 40% δεν μπορεί να το χωνέψει και του κάθεται πόλύ άσχημα, ενώ η μία μονάδα στο Νομό και ο καταποντισμός στους τρεις Δήμους ούτε που τον στεναχώρησαν!

Η ΤΥΧΕΡΗ…
Από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ τυχερή η κυρία Τζούφη που το υφυπουργιλίκι της ξαναέδωσε έδρα, ενώ ο Χρήστος Μαντάς ήταν ο μεγάλος χαμένος. Από ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Γάτσιος χτύπησε πρωτιά αφήνοντας πίσω Μανταλόβα – Κασσή! Αν έβγαζε έδρα το ΚΙΝΑΛ τυχερός θα ήταν ο κ. Γάτσιος, ο οποίος, εδώ που τα λέμε, το δούλεψε το ζήτημα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η ΑΚΡΙΒΗ ΜΑΣ ΣΟΦΙΑ…
Στους υπουργοποιήσιμους μία καλή φίλη, η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τράβηξε πολύ κουπί όλα τα προηγούμενα χρόνια στο πλάι του Κυριάκου. Τελευταία είχε οριστεί εκρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και τα είχε πάει περίφημα, κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως και από τον ίδιο τον Κυριάκο και αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας ως υφυπουργός. Προφανώς σε εκείνη θα παραδώσει η Μερόπη Τζούφη.

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.