ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ας λείπουν οι αυτοέπαινοι…
 Μια καλή ιδέα και προσπάθεια του Μητροπολίτη Μάξιμου, άρχισε να αντιμετωπίζεται με αρνητικά σχόλια εξαιτίας «αστοχιών»: Πρόκειται για την ανέγερση Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Παϊσιο, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Ιωαννιτών. Μαζί με τον κυρίως ναό, θα ανεγερθούν δύο παρεκκλήσια, ένα για την Άγια Τριάδα και το άλλο για τον Απόστολο Θωμά. Η αφιέρωση του Απόστολου Θωμά, είναι όπως αντιλαμβάνεστε, εκείνη που προκαλεί συνειρμούς και προκαλεί τα σχόλια.
Η δεύτερη «αστοχία» προέρχεται από τον χαρακτηρισμό του Μητροπολίτη στην εγκύκλιο για τον έρανο ανέγερσης του Ιερού Ναού, ως «αγγέλου της εν Ιωαννίνοις Εκκλησίας… υπό Αγίου Πνεύματος φερόμενος»! Εγκύκλιος που υπογράφεται μάλιστα την «ευλογία και την εντολή του» από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο. Θεάρεστη απόφαση, θεάρεστο έργο, αλλά ας λείπουν οι αυτοέπαινοι, γιατί προκαλούν αντίθετα αισθήματα.
Α.
Σιγά να μη το έβρισκε παράτυπο…
Η κ. Θάνου θα γίνει σήμα κατατεθέν του βολέματος! Ως Πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου έκανε ό,τι μπόρεσε για να επιμηκύνει τα όρια ηλικίας και να παραμείνει στην ενεργό υπηρεσία! Δεν τα κατάφερε, συνταξιοδοτήθηκε και προσκολλήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού για να τον… συμβουλεύει. Και τον συμβούλεψε να την κάνει πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής, με υψηλότατο μισθό. Μη νομίσετε ότι είναι κομματική η επιλογή. Η κ. Θάνου είναι «ανεξάρτητη». Τελικά αποδείχθηκε υπερβολικά φιλόδοξη… Πάντως και τον εαυτό της εξέθεσε και την κυβέρνηση παρέσυρε που δεν όρισε ανεξάρτητες και με ειδικά προσόντα προσωπικότητες, όπως αρμόζει στις Ανεξάρτητες Αρχές…
Θ.
Συμφωνούμε διαφωνώντας!
Υπεραμύνθηκε ο κ. Κουτσούμπας την ελευθερία του λαού να εκφράζει ελεύθερα τη βούλησή του, να κάνει συλλαλητήρια, να απεργεί κλπ. Αναφέρθηκε και στα άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν τέτοιες ελευθερίες. Κι εμείς συμφωνούμε μαζί του. Αλλά όταν η δική του ιδεολογία επικράτησε στη Σοβιετική Ένωση, πόσες τέτοιες ελευθερίες απολάμβανε ο λαός; Υπήρχε ελευθερία του Τύπου; Μπορούσε ένας πολίτης να εκφράσει δημόσια διαφορετική από την κυρίαρχη άποψη; Οι καλλιτέχνες εξέθεταν ελεύθερα τα έργα τους; Γινόταν εκπομπές και ακούγονταν διαφορετικές απόψεις; Μήπως και αυτός ψάχνει σε λάθος δρόμο και εμείς επαναπαυθήκαμε σ’ αυτά που μας επέβαλαν οι κυβερνήσεις μας; Μήπως ήρθε η ώρα να ψάξουμε όλοι μαζί για το πραγματικά καλύτερο;
ΜΑΤ
Λογοτεχνικό ταλέντο…
Μια 18χρονη μαθήτρια από την Παραμυθιά, εντυπωσιάζει με το λογοτεχνικό της ταλέντο, που είναι και άφθονο και άφθαρτο. Πρόκειται για την Τάνια Δημάκα, που από τις εκδόσεις «Oasis» κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, το μυθιστόρημα με τίτλο «Να βρίσκεις τρόπους να πετάς», το οποίο παρουσιάστηκε στην Ηγουμενίτσα. Και πραγματικά η ίδια, χρησιμοποιώντας το μυαλό της, ανακάλυψε διεξόδους απογείωσης. Και δείχνει ότι η συναισθηματική της φύση δεν την περιορίζει, αντίθετα της επεκτείνει τις δυνατότητες. Για το βιβλίο της νεαρής Τάνιας Δημάκα, μίλησαν, πολύ επαινετικά, η Αντιγόνη Φίλη-Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας Περιφέρειας Ηπείρου, η Δήμητρα Χαντάρα-φιλόλογος και ο Θωμάς Λιόλιος, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Η ίδια η συγγραφέας στην παρέμβασή της, έδειξε πόσο προσγειωμένη είναι και πόσο ανοιχτή στις κοινωνικές αντιλήψεις.
Η. Μ.

Φωτό σε ιστοσελίδες…
Δίπλα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης, βρέθηκε πριν λίγες μέρες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, με αφορμή τις εορτές των Χριστουγέννων. Όπως συνηθίζεται τελευταία, την επίσκεψή του αυτή ανήρτησε και στην προσωπική του ιστοσελίδα με φωτογραφίες, κάποιες από τις οποίες φαίνεται ενόχλησαν συμπολίτη μας, καθώς όπως ανέφερε στη στήλη, εκεί κοντά βρίσκονταν και συγγενικό του πρόσωπο. Κι αυτό, γιατί θεώρησε ότι έτσι γίνεται εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου!
Η στήλη μεταφέρει την επισήμανσή του αυτή, σημειώνοντας όμως ότι δεν πιστεύει πως ο Δήμαρχος είχε τέτοια πρόθεση, αφού το μήνυμά του στην εν λόγω ανάρτηση ήταν ότι τις γιορτές «όλοι μας να βοηθήσουμε όπως μπορεί ο καθένας, ώστε κανείς συνάνθρωπός μας να μην νοιώσει μόνος»!
Είναι μια προτροπή που θα πρέπει όλοι μας να έχουμε κατά νου, όχι βέβαια μόνο τις γιορτές, αλλά και όλο το χρόνο. Πάντως πρόκειται για πολύ ευαίσθητα ζητήματα, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί όσοι αναρτούν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Ε.

Ο Αβέρωφ και ο Τασούλας…

 Το… αλιεύσαμε από το Αθηναιϊό Βήμα της Κυριακής στα σχόλια του «βηματοδότη» και το μεταφέρουμε αυτούσιο:
«Με έναν δερμάτινο φάκελο με ιδιαίτερη ιστορική αξία κυκλοφορεί ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Στον φάκελο υπάρχουν χαραγμένα τα επίχρυσα γράμματα «Ε.Α.Τ.» που αναφέρονται στο όνομα Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, του οποίου ιδιαίτερος γραμματέας υπήρξε ο κ. Τασούλας. Αυτό όμως που τράβηξε την προσοχή περισσότερο σε αυτούς που βρέθηκαν στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, με προσκεκλημένο τον Κύπριο ευρωπαίο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρ. Στυλιανίδη, ήταν ενα φυλλάδιο του 1961 υπό τον τίτλο «Το Κυπριακόν εις τον Οργανισμόν Ηνωμένων Εθνών. Η τελευταία μάχη», στο οποίο περιγράφονται οι μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου η Ελλάδα, με την προσφυγή που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 1958, με υπουργό Εξωτερικών τον Αβέρωφ, να αποτρέψει το ολέθριο και διχοτομικό σχέδιο Μακμίλαν.»

Αυτό φταίει;
 Όταν αναδεικνύουμε μια νέα κυβέρνηση, περιμένουμε να δούμε αυτό το διαφορετικό που είτε εκείνη υπόσχονταν και περιέγραφε πριν από τις εκλογές, είτε εμείς ελπίζαμε να εφαρμόσει όταν της δίναμε την εμπιστοσύνη μας. Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα και όλα στραβώνουν μετά τις εκλογές; Είναι τόσες οι αντικρουόμενες δυνάμεις, τα συμφέροντα, οι αδυναμίες των πολιτικών, που τελικά γι’ αλλού εμείς κινήσαμε κι αλλού αυτοί μας πάνε; Με το που αναλαμβάνουν να κυβερνήσουν τη χώρα ,αρχίζουν τις εκπτώσεις. Ένας στρατός «ημετέρων» σπεύδει να καταλάβει τις καρέκλες. Είναι οι λεγόμενοι κρατικοδίαιτοι, που απολαμβάνουν προνόμια και μπορεί αυτοί να βάζουν και τα εμπόδια σε κάθε προσπάθεια ανατροπής των κατεστημένων αντιλήψεων.

Οι βδέλλες!
 Οι λεγόμενοι κρατικοδίαιτοι συνήθως σπεύδουν να στηρίξουν τον αρχηγό προκειμένου να μοιραστούν μαζί του τα οφέλη της εξουσίας και να διατηρήσουν τα προνόμια που απέκτησαν. Κι όταν στα λόγια χαρακτηρίζονται ως εκσυγχρονιστές στην πράξη υπονομεύουν κάθε προσπάθεια αλλαγής πορείας, εάν πρόκειται να τους ξεβολέψει. Έτσι, τίποτε δεν προχωράει και τίποτε δεν γίνεται καλύτερο. Θυμάστε τότε με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Αρσένη; Οι ίδιοι οι συνδικαλιστές του πολιτικού τους χώρου την υπονόμευσαν και τον ανάγκασαν να παραιτηθεί. Πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτές μεταρρυθμίσεις, που τις έχουμε ανάγκη και που χωρίς αυτές θα βράζουμε στο ζουμί μας και θα απολαμβάνουμε την υπανάπτυξη.

Οι δημοκρατικοί θεσμοί...
 Τα κόμματα και όταν αυτά γίνονται κυβέρνηση, πάσχουν από υστέρηση στη λειτουργία των θεσμών κομματικών ή και κρατικών. Νιώθουν περισσότερο ασφαλείς οι πολιτικοί όταν ελέγχουν τους θεσμούς κι ας υπολειτουργούν προκαλώντας μεγάλη ζημία. Τόση ανασφάλεια δεν δικαιολογείται, αλλά δυστυχώς υπάρχει. Έτσι στον περίγυρο του αρχηγού, είτε του κόμματος, είτε της κυβέρνησης ,θα δεις την ομάδα των «κολλητών» που προστατεύουν τον αρχηγό από κάθε ξένη παρέμβαση και πάντα με το αζημίωτο. Φοβούνται το άνοιγμα στην κοινωνία, γιατί δεν ξέρουν πού θα τους οδηγήσει και δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνέψουν αυτά που με τόσο κόπο απέκτησαν. Έτσι όλα βαλτώνουν, τίποτε δεν προχωράει προς το καλύτερο και τίποτε δεν αλλάζει…

Ο στενός περίγυρος...
 Όσο πιο στενός είναι ο περίγυρος γύρω από τον αρχηγό, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να μην αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο. Εκείνοι που έχουν αξιόλογες ιδέες και μπορούν να βάλουν πλάτη για να εφαρμοστούν στην πράξη διαβάλλονται από το στενό περίγυρο του αρχηγού και απομονώνονται. Έτσι έχουμε πάλι μία από τα ίδια, και συνεχίζουμε να ζούμε μέσα στην κακομοιριά, η αξιοκρατία εμποδίζεται να επικρατήσει και οι μετριότητες συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τις όποιες μεταρρυθμίσεις που κατά γενική ομολογία τις χρειάζεται και το τόπος και ο λαός. Οι ικανοί κηρύσσονται σε αφάνεια και οι μετριότητες αλλά και οι σκάρτοι έχουν το πάνω χέρι. Έτσι όλα είναι πάντα χειρότερα…
Θεανώ Βλάχου