Όπως αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση της Europol

ΤΩΡΑ «ΚΟΜΒΟΣ» ΚΟΚΑΙΝΗΣ Η ΑΛΒΑΝΙΑ!

Οι εγκληματικές ομάδες της κυριαρχούν στις εισαγωγές από τη Νότια Αμερική Η Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να ελέγξει αυστηρά την Κυβέρνηση Ράμα...

DYRRAXIO LIMANI

Μια ακόμη διεθνής έκθεση, αυτή τη φορά της Europol, αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει για όλη την Ευρώπη από την διακίνηση ναρκωτικών μέσω Αλβανίας. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία) αποτελούν μεν τις κύριες «πύλες» διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη, όμως έχουν πλέον έχουν λάβει ιδιαίτερη θέση οι εγκληματικές ομάδες από την Αλβανία.
Η Έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδος, επικαλείται πηγές από τις Βελγικές και Ολλανδικές αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι αλβανικές ομάδες έχουν διευρύνει το ρόλο τους, εμπορευόμενες κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική. Η έκθεση έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς επικαλείται στοιχεία των ελληνικών αρχών, από τα οποία προκύπτει ότι από το 2017 σημαντικές ποσότητες κοκαϊνης διακινούνται στην Ελλάδα από Αλβανούς διακινητές!
Η δράση των συμμοριών από την Αλβανία στη διακίνηση της κοκαϊνης, έρχεται να συμπληρώσει την «εγχώρια» παραγωγή και εμπόριο ναρκωτικών και ειδικά του χασίς, το οποίο επίσης προωθείται κατά κύριο λόγο προς την Ελλάδα. Η δράση είναι γνωστή, τα νέα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά έχει υποβαθμίσει το μεγάλο αυτό ζήτημα στις διαδικασίες που έχει ξεκινήσει για την ένταξη της Αλβανίας στους κόλπους της.
Κάνουν «στραβά» μάτια!
Άλλωστε η διακίνηση ναρκωτικών, όπως έχει καταγγελθεί και από αλβανικά κόμματα, αλλά και από άλλες χώρες, γίνεται με την κάλυψη του επίσημου Αλβανικού κράτους. Την πρόσφατη προεκλογική περίοδο η Αντιπολίτευση ευθέως και δημόσια υποστήριζε ότι έμποροι ναρκωτικών χρηματοδοτούν τον προεκλογικό αγώνα του Ράμα. Ακόμη όμως και αν αυτό δεν συμβαίνει, το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί εκτεταμένο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στην Αλβανία, επιβεβαιώνει την αδυναμία ή την αδιαφορία της Κυβέρνησης να λάβει μέτρα περιορισμού του εμπορίου ναρκωτικών και τη μετατροπή της χώρας σε «άβατο» για τους ναρκέμπορους.
O εντοπισμός μικροποσοτήτων κοκαϊνης- όπως των 10 κιλών πριν λίγες ημέρες στο λιμάνι Δυρραχίου- μάλλον ως «στάχτη στα μάτια» των διωκτικών αρχών και των διεθνών οργανισμών μπορεί να χαρακτηριστεί, όταν οι ποσότητες που διακινούνται είναι τεράστιες.
Το γεγονός ότι μόλις προχθές οι Αμερικανοί απαίτησαν και πέτυχαν να διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα για «διαφθορά» δεν αποτελεί άλλοθι για την Ε.Ε., καθώς για εκτεταμένη διαφθορά (και μέσω αρπαγής περιουσιών) κατηγορείται και η νυν κυβέρνηση από τους αντιπάλους της.
Είναι παρήγορο πάντως ότι έστω και καθυστερημένα υπήρξε μια αντίδραση, αρκεί βέβαια να συνοδευτεί με πρακτικά μέτρα: Ο εισηγητής της Αλβανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ντέιβιντ Λέγκα με ανάρτησή του στο twitter προέτρεψε την Αλβανία να εντείνει τις προσπάθειές της κατά του οργανωμένου εγκλήματος. «Ορισμένες πηγές επιβιώνουν το ρόλο των βαλκανικών ομάδων στο διεθνές εμπόριο κοκαϊνης και των αρχών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ελλάδα και το Βέλγιο. Οι προσδιορισμένες Αλβανικές ομάδες είναι ιδιαίτερα ενεργές», σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η έκθεση της Europol
Όπως αναφέρει το Himara, gr, σύμφωνα με την EUROPOL κατά την περίοδο 2018 - 2020, οι Αλβανοί αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που συνελήφθησαν στην Ευρώπη σε ενέργειες κατά τις οποίες κατασχέθηκε κοκαΐνη, ενώ συνεχίζουν δεύτεροι οι Βραζιλιάνοι και τρίτοι οι Κολομβιανοί.
Η εν λόγω έκθεση έχει αφιερώσει ένα ειδικό τμήμα στις αλβανικές εγκληματικές ομάδες που τις ξεχωρίζει από άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Μερικά από τα βασικά δεδομένα που παρουσιάζονται είναι:
- Από το 2012, οι αλβανικές ομάδες ανέπτυξαν επιρροή σε μεγάλα λιμάνια τόσο στη Νότια Αμερική όσο και στην Ευρώπη και ασχολήθηκαν επίσης με την διανομή ναρκωτικών στην Γερμανία, την Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και την Αυστραλία.
- Από το 2010, η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο ταυτίζουν σταθερά τους Αλβανούς μεταξύ των δέκα πρώτων εθνικοτήτων που διώκονται για αδικήματα εμπορίας κοκαΐνης.
- Επιπλέον το 2018, η Ιταλία έχει προσδιορίσει τις αλβανικές ομάδες ως τις πιο δραστήριες μεταξύ των ξένων ομάδων στην εμπορία ναρκωτικών.
Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι 29 από τις 31 ομάδες αλβανικής κυριαρχίας που ανακαλύφθηκαν το 2019 εμπλέκονται στην διακίνηση ναρκωτικών. Η Ελλάδα ανέφερε ότι, από το 2017, οι Αλβανοί διακινητές επεκτείνονταν όλο και περισσότερο το παράνομο εμπόριο κοκαΐνης και συνεργάζονταν με διακινητές στη Λατινική Αμερική για την εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων στην ελληνική επικράτεια, με σκοπό την περαιτέρω διανομή του. Μεταξύ των εγκληματικών ομάδων που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών, οι Αλβανοί πολίτες είναι δεύτεροι μετά τους Έλληνες στην ελληνική επικράτεια.