Απ’ όσους «φιλοξενεί» η Αλβανία και δεν θα τους δεχθούν οι ΗΠΑ...

ΑΦΓΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ...ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ

Φόβοι ότι χιλιάδες πρόσφυγες -μεταξύ των οποίων ίσως και τρομοκράτες- παρακινούμενοι από την Τουρκία ενδέχεται να περάσουν τα ελληνικά σύνορα γύρω στα Χριστούγεννα και θα εισέλθουν μαζικά στη χώρα

AFGANISTAN METANASTES PROSFYGES

Φιλοξενία σε τουλάχιστον 4.000 Αφγανούς πρόσφυγες προσφέρθηκε να παρέχει η Αλβανία, με τον Πρωθυπουργό της Έντι Ράμα επίσημα να κάνει λόγο για προσωρινή κατάσταση.

Όμως, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και ειδικά σε ζητήματα που αφορούν τη γειτονική χώρα, υπεισέρχεται και ο «ξένος δάκτυλος» που η προσωρινότητα καθίσταται σε κανονικότητα με φόντο και την Ελλάδα.
Μέρα με την ημέρα ενισχύονται οι αρχικές εκτιμήσεις ότι το Αφγανικό ζήτημα θα «εργαλειοποιηθεί» από ορισμένες χώρες με προεξάρχουσα την Τουρκία και τους πρόθυμους συμμάχους της όπως είναι η Αλβανία, το Κοσυφοπέδιο και τα Σκόπια. Ήδη εκφράζονται ανοικτά φόβοι για χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες που θα αρχίσουν να συρρέουν προς την Τουρκία, η οποία με τη σειρά της προετοιμάζει το έδαφος για την προώθησή τους προς την Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα.

«Δεκανίκια» της Τουρκίας
Στην «επιχείρηση» αυτή ήδη έχει βρει συμμάχους βαλκανικές χώρες με προεξάρχουσα την Αλβανία. Μπορεί ο Έντι Ράμα να δηλώνει ότι προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει Αφγανούς πρόσφυγες, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια και η οποία δεν απαντά στην απορία γιατί άλλες χώρες δεν έσπευσαν να κάνουν το ίδιο. Η άλλη μισή -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- βρίσκεται στην προτροπή του Τούρκου Πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν που θέλει να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη και ειδικά προς την Ελλάδα και από Δυτικά. Άλλωστε μόλις προχθές δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει αποθήκη ψυχών»!
Παρά την... προσφορά Ράμα, η Αλβανία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά και τις υποδομές να φιλοξενήσει επί μακρό χιλιάδες Αλβανούς. Οι οικονομικές της δυνατότητες είναι περιορισμένες, οι υποδομές φιλοξενίας ελάχιστες. Το ενδεχόμενο να μετακινηθούν όλοι αυτοί προς τις ΗΠΑ συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, καθώς αν ήταν στελέχη «πρώτης γραμμής» θα είχαν ήδη γίνει δεκτοί στην Αμερική.

Μόνιμη εγκατάσταση
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιδιωχθεί η μόνιμη εγκατάσταση των περισσότερων Αφγανών που είτε έφτασαν, είτε θα φτάσουν στην Αλβανία μέσω επίσημων, αλλά και ανεπίσημων «διαδρομών».
Η ενσωμάτωσή τους είναι ένα σχέδιο που επεξεργάζεται ήδη η Αλβανική Κυβέρνηση του Ράμα, με ορατό το ενδεχόμενο ορισμένοι από αυτούς να προωθηθούν και προς τις περιοχές στις οποίες παραδοσιακά ζει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, με το επόμενο βήμα να είναι η μετακίνησή τους προς την Ελλάδα.
Ο σκεπτικισμός που υπάρχει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκφράζεται και μέσα από την ερώτηση που κατέθεσε η Γιαννιώτισσα Ευρωβουλευτής Άννα Ασημακοπούλου (σχετικό ρεπορτάζ «Π.Λ.» στο φύλλο του Σαββάτου), η οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να ενημερωθεί για το πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και τι εγγυήσεις υπάρχουν από τις αλβανικές αρχές ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή», καθώς και το «πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων».

«Πίεση» προς Ελλάδα
Αν μεν για την εγκατάσταση προσφύγων στις περιοχές της Ελληνικής Μειονότητας απαιτείται επίσημο κυβερνητικό σχέδιο, για την μετακίνησή τους προς την Ελλάδα αρκεί η «υπόγεια» καθοδήγησή τους από ανθελληνικούς κύκλους της Αλβανίας με την προτροπή και της Τουρκίας.
Το γεγονός άλλωστε ότι οι πρώτοι Αφγανοί πρόσφυγες παραμένουν φρουρούμενοι σε ξενοδοχεία στο Δυρράχιο, αποτελεί από μόνο του ερέθισμα για να αναζητήσουν άλλους προορισμούς και κυρίως άλλες χώρες με καλύτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Και η ευκολότερα προσβάσιμη είναι η Ελλάδα, η οποία θα βρεθεί «κυκλωμένη» από Δυτικά, Βόρεια και Ανατολικά.

Ρεύμα προσφύγων
Όπως προαναφέρθηκε ο μεγάλος όγκος Αφγανών προσφύγων αναμένεται από ανατολικά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» -που υπογράφει ο Βασίλης Κανέλλης- το μεγάλο κύμα προβλέπεται να ξεσπάσει μόλις οι Ταλιμπάν εγκατασταθούν για τα καλά στην εξουσία και αρχίσουν να επιβάλλουν τους νόμους τους.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1 με 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι υπολογίζονται να φθάσουν στην Τουρκία κοντά στα Χριστούγεννα.
Το ανησυχητικό -σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων προς τον Πρωθυπουργό- είναι ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες είναι πολύ πιθανό να εισχωρήσουν και επικίνδυνοι τζιχαντιστές, εν δυνάμει τρομοκράτες δηλαδή που θα θελήσουν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, τόσο από το Αιγαίο, όσο και από τον Έβρο.

Μηνύματα Κ. Μητσοτάκη
Η Ελλάδα βέβαια δεν έχει αρνηθεί να φιλοξενήσει Αφγανούς πρόσφυγες, οργανωμένα όμως και όχι περισσότερους από 10.000 άτομα. Σε καμία περίπτωση όμως -όπως διαμήνυσε η Ελληνική Κυβέρνηση- δεν πρόκειται να δεχθεί σκηνικό ανάλογο με εκείνο του 2020 και ούτε φυσικά να ανεχθεί φαινόμενα σαν και αυτά που έλαβαν χώρα το 2015 με τις αθρόες εισόδους μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι πρέπει να στηριχθούν οι πρόσφυγες κοντά στο Αφγανιστάν. «Στέλνουμε -συνέχισε- ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια». Το ζήτημα είναι αν τα μηνύματα αυτά, εκτός των λαθρομεταφορέων και των Τούρκων αξιωματούχων, φτάνουν και μέχρι τα Τίρανα...