Το χαϊδεμένο παιδί του Ερντογάν εμπαίζει τους Έλληνες μέσα στην Αθήνα

ΜΕ...ΜΑΝΔΥΑ ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΥ Ο ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ!

Την πρέπουσα απάντηση στον Αλβανό Πρωθυπουργό έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου «Πολλά ακόμη τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να περάσει η Αλβανία στο επόμενο στάδιο για την ευρωπαϊκή της προοπτική...»

MHTSOTAKHS RAMA 2 8 1 21

• Μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στην Αθήνα, (την τρίτη από τον περασμένο Σεπτέμβριο) επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά τα «παιχνίδια» του Αλβανού Πρωθυπουργού σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδος- Αλβανίας.
Το γεγονός μάλιστα ότι και τις δύο φορές ο Ράμα που συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια συνάντησε και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, προκαλεί έντονο προβληματισμό για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί και ποιες οδηγίες του τούρκου νεοσουλτάνου επιχειρεί να φέρει σε πέρας.

«Ταραξίας» των Βαλκανίων!
Το βέβαιο είναι ότι ο Ράμα είναι ο τελευταίος πολιτικός των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρώπης, που μπορεί να εμφανίζεται με «μανδύα ειρηνοποιού», όταν ο ίδιος έχει προκαλέσει έντονες και συνεχιζόμενες ταραχές στη χώρα του κι είναι εκείνος που καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας του δρα ως ενορχηστρωτής εθνικιστικών εξάρσεων, στηρίζοντας με κάθε τρόπο και τις ανθελληνικές δυνάμεις εντός της Αλβανίας. Η αρπαγή περιουσιών, η δολοφονία του Κων. Κατσίφα με την πλήρη πολιτική κάλυψη της Αλβανικής Κυβέρνησης, ο νέος εκλογικός νόμος, η νόθα απογραφή, είναι μόνο μερικές από τις πτυχές της πολιτικής του που έχουν στόχο την Ελληνική Μειονότητα και οι οποίες δυστυχώς έχουν μείνει αναπάντητες σε πολιτικό και πρακτικό επίπεδο.

Μένει στις υποσχέσεις
Μετά από τόσες συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα, έχει γίνει αντιληπτό ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός κωλυσιεργεί σε όλα στα ζητήματα που αφορούν τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις. Και αυτό βεβαίως έχει την εξήγησή του: Η μια από τις βασικές αιτίες είναι ο «φίλος» του Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου εμφανίζεται ως το «χαϊδεμένο παιδί του» και του προσφέρει απλόχερα βοήθεια με σκοπό να επανεκλεγεί. Η βοήθεια που του παρέχει σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα. Αυτό μόνο η Ελλάδα το εφαρμόζει και τα αποτελέσματα το βιώνει εδώ και τριάντα χρόνια, από την περίοδο δηλαδή που έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία και εξελέγησαν κυβερνήσεις πότε των Δημοκρατικών και πότε των Σοσιαλιστών.

Εξαρτημένος από Ερντογάν
Ο Ερντογάν απαιτεί και το έχει επιτύχει σε απόλυτο βαθμό με τον Ράμα, να έχει μετατρέψει στην Αλβανία σε τουρκικό προτεκτοράτο και ως μοχλό πίεσης κατά της Ελλάδος. Αυτό έχει καταγγελθεί δημόσια στην Αλβανία και το έχουν ομολογήσει Τούρκοι αξιωματούχοι. Η ίδια τακτική πέρα από το «συναινετικό προφίλ» που εμφανίζει ο Ράμα, ακολουθείται και τώρα, καθώς παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις που είχε εκφράσει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ακόμη δεν άρχισαν οι συζητήσεις για την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ., καθώς κάτι τέτοιο είναι ολοφάνερο ότι δεν το επιθυμεί η Τουρκία.

Χρησιμοποιεί την Ελλάδα
Ο Έντι Ράμα χρειάζεται όμως την Ελλάδα αυτή την περίοδο, τόσο ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., όσο κυρίως ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, καθώς γνωρίζει ότι οι καλές σχέσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσει έναν μεγάλο αριθμό Αλβανών που εργάζονται στην Ελλάδα, αλλά και των Βορειοηπειρωτών, που θεωρεί ότι μπορεί να «διαγράψει» το βίο και την πολιτεία του σε βάρος τους , όλα αυτά τα χρόνια.

Μια από τα ίδια!
Το ότι άλλωστε οι συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, δεν έχουν αποδώσει τίποτε ουσιαστικό μέχρι τώρα, επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη συνάντηση που είχαν και το γεύμα που παρατέθηκε. Σε αυτή επαναλαμβάνονται τα ίδια μονότονα, που χρόνια τώρα λέγονται μετά τις συναντήσεις αυτού του είδους. «Έκαναν ανασκόπηση των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας», «εξέφρασαν ικανοποίηση για την σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων» και «συζήτησαν. ακόμη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για την πανδημία του κορωνοϊού και τους τρόπους αντιμετώπισής της». Τουτέστιν, «μηδέν στο πηλίκο» για την Ελληνική πλευρά.

Μήνυμα Προέδρου Δημοκρατίας
Όσο και αν το περιεχόμενο τέτοιου επιπέδου συναντήσεων, «περιτυλίγεται» με διπλωματική γλώσσα, η πρέπουσα απάντηση δόθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία σε μήνυμά της με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», τονίζει τους αγώνες για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και σημειώνει ότι η γείτονα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό της.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνει όμως και ένα αυστηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες προς την Αλβανία: «Βεβαίως -τονίζει- πολλά ακόμη βήματα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να περάσει στο επόμενο στάδιο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Προς τούτο, η προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, ο ελεύθερος αυτοπροσδιορισμός, η ελεύθερη χρήση της ελληνικής γλώσσας, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και η κατοχύρωση των περιουσιακών δικαιωμάτων αποτελούν προαπαιτούμενα, με βάση τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Η ελληνική Πολιτεία θα βρίσκεται εκεί, όπως πάντα, για να παρακολουθεί τον βαθμό στον οποίο θα εκπληρώνονται αυτοί οι όροι, και να επισημαίνει τυχόν ελλείψεις και υστερήσεις».
Τέλος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνδέει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα με το επετειακό έτος 2021, καλώντας τα μέλη της να επιδεικνύουν «πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας».