Εάν εμπράκτως δεν σεβαστεί τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών…

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ

Κανένα ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των μαθητών της Ελληνικής Μειονότητας

• Διατηρούνται οι ανιστόρητες αναφορές στα σχολικά βιβλία
- Μητροπολίτης Κονίτσης: Προετοιμάζει το έδαφος για προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου

RAMA MHTSOTAKHS 1 16 9 20

• Η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Αλβανίας μπορεί να κερδίζει καθημερινά έδαφος, αυτή όμως, δεν αλλάζει στο παραμικρό τα σχέδια του Πρωθυπουργού της Έντι Ράμα έναντι της Ελλάδος, της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας καθώς και για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.
Δεν χρειάστηκε, να περάσουν μόνο λίγες ημέρες από την επίσκεψή του στην Αθήνα και την εκ νέου «ανακήρυξη» της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «ως γέφυρας φιλίας» ανάμεσα στις δύο χώρες, για να αποκαλυφθεί για μια ακόμη φορά η ανθελληνική πολιτική του.
Μπορεί το τελευταίο διάστημα η πανδημία του κορωνοϊού να έχει θέσει σε δεύτερη προτεραιότητα ενδιαφέροντος στην Αλβανία (αλλά και στην Ελλάδα) το περιουσιακό ζήτημα των ομογενών, ως επίσης και τα «μαγειρέματα» ενόψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών, υπάρχουν κι άλλα εξίσου σοβαρά θέματα, που αφορούν τόσο την Ελληνική Μειονότητα, όσο και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Φυσικά ούτε λόγος δεν γίνεται για τη σύναψη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, που παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, όλα δείχνουν ότι η επίτευξή της κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι και θα τελεί μέχρι και την τελευταία στιγμή υπό την… εποπτεία της Τουρκίας.

Προβληματική εκπαίδευση
Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, η Ελληνική Εκπαιδευτική Κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα προβλήματα, τα οποία ενόσω δεν επιλύονται από την Αλβανική Κυβέρνηση (η οποία δείχνει συνειδητή αδιαφορία), υποβαθμίζουν περαιτέρω την παρεχόμενη εκπαίδευση στα Βορειοηπειρωτόπουλα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «ΟΜΟΝΟΙΑ», δεν υπάρχει κανένα ειδικό ενδιαφέρον όπως οφείλει η Αλβανία για πρόοδο στην παρεχόμενη στη μητρική γλώσσα παιδεία για την Εθνική Μειονότητα. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε σχολικά βιβλία και διαπιστώνονται δισταγμοί και καχυποψίες στο αίτημα που έχει υποβληθεί να εφοδιαστούν τα ελληνικά σχολεία της Αλβανίας με σχολικά εγχειρίδια από εκδόσεις που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Παράλληλα οι Αλβανικές αρχές -φαίνεται να συζητούν- συνενώσεις τάξεων σε δημοτικά σχολεία χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια.
Η ΟΜΟΝΟΙΑ θέτει και άλλα γενικότερα ζητήματα, όπως είναι η αναδιοργάνωση του θεσμού των φροντιστηρίων για την Ελληνική γλώσσα, σε περιοχές που δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα για τα μέλη της Μειονότητας και ίδρυση εκπαιδευτικού φορέα στην περιοχή των Αγίων Σαράντα.

Υποδαυλίζουν τον ανθελληνισμό
Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι επισημάνσεις της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» για το περιεχόμενο των Αλβανικών σχολικών εγχειριδίων, που συνεχίζουν να εμπεριέχουν ατεκμηρίωτο ιστορικό περιεχόμενο που δηλητηριάζουν τη νέα γενιά και διαδίδουν γνώση που δεν εξυπηρετεί την ειρηνική συνύπαρξη των δύο χωρών και των λαών!
Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει τεθεί στο «τραπέζι» των Ελληνοαλβανικών συζητήσεων εδώ και πολλά χρόνια, αλλά οι Αλβανοί «σφυρίζουν» αδιάφορα, με τον σημερινό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα άλλωστε να δίνει πρώτος το παράδειγμα με τις ανθελληνικές και ανιστόρητες αναφορές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έφτασαν μέχρι του σημείου να υποστηρίζει ότι η Αθήνα ήταν κάποτε «αλβανική πόλη»!

Ελεύθερο πεδίο
Τα «τερτίπια» του Αλβανικού κατεστημένου είναι γνωστά και ίσως έγιναν συνήθεια στην Ελληνική πλευρά, για αυτό και έπαψαν μάλλον να την απασχολούν αφήνοντας το έδαφος ελεύθερο στο Ράμα να κάνει το «παιχνίδι» του, πότε βάζοντας στο στόχαστρο την Ελληνική Μειονότητα, πότε «ερωτοτροπώντας» με τον Ερντογάν και πότε εμφανιζόμενος θερμός θιασώτης της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Κι εδώ φυσικά προκύπτει το ερώτημα για την πολιτική «χαμηλών τόνων» που κρατούν οι Ευρωπαϊοι εταίροι, που ουσιαστικά κλείνουν τα μάτια στις παρεκτροπές της Αλβανικής Κυβέρνησης.

Στα «χνάρια» του Ερντογάν
Εκτός όμως των ζητημάτων που άπτονται άμεσα των Ελληνολβανικών σχέσεων, ο Έντι Ράμα «ζήλωσε» την τακτική και την πολιτική του φίλου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στα Δυτικά Βαλκάνια, αδιαφορώντας για μια ακόμη φορά για τις διεθνείς συνθήκες, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποτελέσουν «μπουρλότο» στην περιοχή. Συγκεκριμένα έμμεσα προανήγγειλε κατάργηση των συνόρων με το Κοσυφοπέδιο, λέγοντας ότι το λιμάνι του Δυρραχίου θα γίνει και λιμάνι του, κάνοντας λόγο και για υπογραφή συμφωνίας!
Η δήλωση του Ράμα, δεν φαίνεται μέχρι τώρα να έχει απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θεσμικά όργανα της οποίας εξακολουθούν να διαπιστώνουν… πρόοδο στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Αλβανία στο πλαίσιο των προενταξιακών της διαδικασιών, αλλά ούτε και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Προειδοποιήσεις Μητροπολίτη Κόνιτσας
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει πως «η απόφαση αυτή του χασισέμπορου Αλβανού Πρωθυπουργού, έχει μεγάλη σπουδαιότητα. Γιατί σύμφωνα μ΄ αυτή, η Αλβανία προχωρεί στην προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν οι Αλβανοί, σε ποσοστό 90%. Κι αυτό δεν είναι κάποια καινούργια επιδίωξη της γείτονος. Ήδη από το 2008, που οι Κοσσοβάροι ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Σερβία, η Αλβανία είχε σαν στόχο της την προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου, αφού το όνειρο της Μεγάλης Αλβανίας παραμένει άσβεστο…»
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη η απόφαση αυτή ελήφθη σε μια στιγμή που η Ελληνοτουρκική κρίση βρίσκεται σε έξαρση. Αν και δεν την συνδέει ευθέως με την πρόσφατη επίσκεψη του Ράμα στον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Ανδρέας, επισημαίνει ότι, εκτός της έντονες τουρκικής παρουσίας στην Αλβανία σε δημόσια έργα, στον στρατιωτικό τομέα και στην ίδρυση δικτύου τζαμιών, ο Ερντογάν παρακολουθεί και τις εκλογικές εξελίξεις στην Αλβανία που τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, προσθέτοντας ότι η Σερβία αδυνατεί να μπλοκάρει τις εξελίξεις.

Σε κλοιό οι Β/Ηπειρώτες
Ο κ. Ανδρέας, μετά ταύτα, εκφράζει την απορία του για την επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποστηρίζει ότι η Αντιπολίτευση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τα Ελληνοαλβανικά ζητήματα. «Έτσι -συνεχίζει- ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, όπως δείχνουν τα πράγματα, μένει για άλλη μια φορά μόνος και αβοήθητος μπροστά στη μεγαλομανία του Έντι Ράμα, που μαζί με τη μεγαλομανία του Ερντογάν σχηματίζει ισχυρό κλοιό, όχι μόνον έναντι των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών, αλλά και της Ελληνικής μας Πατρίδος. Βέβαια δεν παραβλέπουμε ούτε την πανδημία του κορωνοϊού, ούτε την κρισιμότητα της Οικονομίας και της Παιδείας, ούτε και τις κυβερνητικές προσπάθειες να ξεπεραστούν αυτές οι κρίσεις. Όμως, παράλληλα, είναι ανάγκη να κοιτάξει η Πολιτεία και κατά την Βόρειο Ήπειρο να μην έχουμε τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις. Και πάντως, αν δεν εξασφαλιστούν πλήρως τα δίκαια και τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, δεν πρέπει ούτε σκέψις να υπάρχει για τυχόν ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.».