Ενώ η Αλβανία ζητά τη στήριξη της Ελλάδος για ένταξη στην Ε.Ε…

ΡΑΜΑ, ΥΜΝΕΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Και ο Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ)… τον Αλβανό Πρωθυπουργό!

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν βοηθάνε τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις οι παρεμβάσεις της Τουρκίας

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η εμπιστοσύνη χτίζεται μέσω των Δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας

RAMA MHTSOTAKHS 1 16 9 20

• Από τις τριπλές Ελληνοαλβανικές συναντήσεις του τελευταίου διημέρου, εκείνο που προέκυψε για μια ακόμη φορά είναι οι διαβεβαιώσεις των Αλβανών αξιωματούχων -και δη του Πρωθυπουργού- περί… των καλών προθέσεών τους, το… πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα για τα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και η δημόσια τοποθέτηση υπέρ της Τουρκίας από τον Έντι Ράμα.
Βέβαια μετά τις «οδηγίες» που είχε λάβει ο Αλβανός Πρωθυπουργός από τον Ταγίπ Ερντογάν στο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στην Μαρμαρίδα πριν την άφιξή του στην Ελλάδα, είχε προϊδεάσει για τη στάση του την Ελληνική πλευρά, ωστόσο προκάλεσε έκπληξη ο «ύμνος» του προς την Τουρκία και μάλιστα από την Αθήνα, αποδίδοντάς της «κρίσιμο ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης».
Η δημόσια τοποθέτηση του Έντι Ράμα, επιβεβαιώνει απόλυτα και την προχθεσινή επισήμανση του «Πρωινού Λόγου», ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να του έχει καμία εμπιστοσύνη στις κατά καιρούς τοποθετήσεις και διαβεβαιώσεις που δίνει προς τις Ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς δεν έχει «μπέσα» και είναι βαθιά ταυτισμένος με την Τουρκία και «βουτηγμένος» στον ανθελληνισμό.
Η διγλωσσία – κοροϊδία των Αλβανών αξιωματούχων σε σχέση με την Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε και από τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Ε.Ε., ο οποίος επίσης χθες δήλωσε στην Αθήνα ότι «η υποστήριξη της Ελλάδας εκτιμάται πάρα πολύ από την αλβανική κυβέρνηση και τον αλβανικό λαό», όταν ο ανθελληνισμός υποδαυλίζεται συνεχώς στη γειτονική χώρα και από κυβερνητικούς παράγοντες.

Η «γέφυρα»…
Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις τρεις συναντήσεις- εκδηλώσεις που έγιναν (Δείπνο Μητσοτάκη - Ράμα), συνάντηση στο ΥΠΕΞ με την διαπραγματευτική ομάδα της Αλβανίας για την ένταξη στην Ε.Ε. και συνέδριο του Economist (με τη συμμετοχή Ντ. Μπακογιάννη - Ράμα), κυριάρχησαν και πάλι οι αναφορές για την «Ελληνική Μειονότητα ως γέφυρας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», για την οποία βεβαίως η Αλβανία στην πράξη κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την «εκμηδενίσει» και να της στερήσει το ζωτικό της χώρο.
Δίπλα από αυτή τη «γέφυρα» στο δημόσιο λόγο προστέθηκε τώρα και μια δεύτερη, των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, οι οποίοι βεβαίως χαίρουν όλων των δικαιωμάτων, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας, χωρίς όμως να αναγνωρίζεται έμπρακτα ο ρόλος της χώρας μας από τους γείτονες που εξακολουθούν να παίζουν το «Δούρειο Ίππο» έχοντας μετατραπεί στους πιο φανατισμένους φίλους της Τουρκίας στα Βαλκάνια.
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ράμα δεν προέκυψαν ειδήσεις. Από τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη απέναντι στον Ράμα, δόθηκε το στίγμα μεν της Ελληνικής πολιτικής, ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώθηκε και η παρελκυστική τακτική της Αλβανίας, που εκφράστηκε τόσο από τον Αλβανό Πρωθυπουργό, όσο και από τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Αλβανίας για την ένταξη στην Ε.Ε.

Παραφωνία Κατρούγκαλου
Υπήρξε όμως και μια παραφωνία, που προήλθε από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα στην Κυβέρνηση των Τιράνων «για τις δημιουργικές διαπραγματεύσεις» που είχε, προσθέτοντας ότι «είχαν φτάσει πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Α.Ο.Ζ.».
Κάτι τέτοιο όμως δεν προέκυψε από την τοποθέτηση του Έντι Ράμα στο συνέδριο του Εconomist, o οποίος απαντώντας στην Ντόρα Μπακογιάννη, πρότεινε είτε τη μεσολάβηση τρίτων χωρών, είτε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο!

Η Ντόρα Μπακογιάννη
Στην τοποθέτησή της στο συνέδριο του Economist η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, υπήρξε καταπέλτης κατά του σημερινού Αλβανού Πρωθυπουργού, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την προ δεκαετίας απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου μετά από προσφυγή του Ράμα, με την οποία ακυρώθηκε η ελληνο-αλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, που είχε υπογραφεί στα Τίρανα. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για το ότι δεν έχουμε συμφωνία μετά από 12 χρόνια», υπογράμμισε και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία: «Θα είναι σημαντική και για τις δυο χώρες», επέμεινε χαρακτηριστικά με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «η Ελλάδα υπέγραψε δύο σημαντικές συμφωνίες, με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ελπίζουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία και με την Αλβανία». Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα όμως ότι «η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν βοηθάει, ξέρουμε ότι η Τουρκία ήταν κατά της συμφωνίας».

Ράμα υπέρ Ερντογάν!
Ο Έντι Ράμα επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο εξαιτίας της έντασης που υπήρχε τότε μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν ισχύουν τα περί τουρκικής ανάμειξης, όταν Τούρκοι αξιωματούχοι πρόσφατα δημόσια παραδέχτηκαν ότι με δικό τους «δάκτυλο» έγινε η προσφυγή.
Στο συνέδριο ο Έντι Ράμα, δεν έχασε την ευκαιρία να πει και την καλή του «κουβέντα» για την Τουρκία, η πολιτική της οποίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποδοκιμάζεται από την Ε.Ε., στην οποία επιδιώκει να εντάξει την Αλβανία, αλλά και για τον Ερντογάν, που μόνο φίλο της Ελλάδος δεν τον χαρακτήρισε: «Βρισκόμαστε -υποστήριξε- σε στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, δεν αισθάνομαι ότι η Αλβανία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η Τουρκία παίζει κρίσιμο ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης, ομοίως η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο για τα σύνορα της Ευρώπης. Αναμφίβολα ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι κατά των Ελλήνων»!

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης
Στην επίσημη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του επικεφαλής της Αλβανικής διαπραγματευτικής ομάδας Ζεφ Μάζι, ο Έλληνας υπουργός, έθεσε στο επίκεντρο τα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Μειονότητα.
Ειδικότερα ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες, αναφερόμενος στη γεωγραφία, την ιστορία, την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας και τους Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και ανέδειξε τα βασικά βήματα στα οποία θα πρέπει να χτιστεί η στρατηγική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών. «Η αναγνώριση της ελληνικής εθνικής μειονότητας και του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, η αναγνώριση των δικαιωμάτων στην περιουσία των Ελλήνων της Αλβανίας και η άρση των οποιοδήποτε αμφισβητήσεων στα διμερή μας θέματα είναι ένα βασικό βήμα πάνω στο οποίο θα πρέπει να χτίσουμε τη στρατηγική εμπιστοσύνης, η οποία θα αποκτήσει από μόνη της μια δυναμική, όπως ακριβώς είπε και ο πρωθυπουργός χθες (σ.σ. προχθές), μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αλβανός αξιωματούχος εκδήλωσε ότι έχει… «αίσθηση μεγάλου θαυμασμού για τις διμερείς ιστορικές σχέσεις», τις οποίες χαρακτήρισε εξαιρετικές, ενώ για τα επιμέρους θέματα που τέθηκαν περιορίστηκε να πει ότι «συμφωνήθηκαν ορισμένες πτυχές που συνδέονται με την έγκριση ορισμένων κανονισμών για την εφαρμογή του νόμου για τις εθνικές μειονότητες στην Αλβανία»!.. Δηλαδή επί της ουσίας «μηδέν στο πηλίκο».