ΡΑΜΑ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΟΖ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

- Μετά τον παρασκηνιακό δάκτυλο της Τουρκίας, «τα γυρίζει» τώρα ο Αλβανός Πρωθυπουργός…

◗ Οι Αλβανοτσάμηδες θέτουν θέμα αλλαγής συνόρων!

RAMA DENDIAS SEISMOS

• Το κεφάλαιο της οριοθέτησης της θαλάσσιας ζώνης με την Αλβανία άνοιξε προ ημερών ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με την ανακοίνωσή του για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στην περιοχή του Ιονίου στα 12 ναυτικά μίλια.
Η πρώτη θετική αντίδραση του Αλβανού Πρωθυπουργού για την ελληνική απόφαση, αν και καλοδεχούμενη, προβλημάτισε τους έμπειρους πολιτικούς αναλυτές, ειδικά όταν στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας ξέσπασε ένας άτυπος «εμφύλιος» με τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα να κατηγορεί τον Ράμα για «μυστικές συνομιλίες» με την Ελλάδα και μάλιστα να προαναγγέλλει ότι θα μπλοκάρει κάθε συμφωνία που δεν θα είναι στο πλαίσιο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Τελικά απ’ ότι φάνηκε εξαρχής ήταν ένα παιχνίδι εντυπώσεων της γειτονικής χώρας, αφού ο Αλβανός Πρωθυπουργός εγκατέλειψε την θετική αρχικά θέση του και τώρα με δηλώσεις του υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία!
 Τουρκικός δάκτυλος...
Η στάση αυτή του Έντι Ράμα δεν προκαλεί βεβαίως καμιά εντύπωση, αφού είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός αποτελεί τη «μαριονέτα» του Ερντογάν στα Βαλκάνια, την ώρα μάλιστα που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα έχει χτυπήσει «κόκκινο»! 
Και μπορεί ο Ράμα να επιθυμεί την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε., ωστόσο η εξάρτησή του από τον Ανατολίτη σουλτάνο φαίνεται πως είναι πιο ισχυρή, γι’ αυτό και η Αλβανία εμφανίζεται πάντα πρόθυμη να παίξει τα παιχνίδια της Τουρκίας, όπως εξάλλου έκανε και όταν «ναυάγησε» η συμφωνία των Κυβερνήσεων Καραμανλή – Μπερίσα. 
 Κόβει κάθε συζήτηση!
Σε αντιδιαστολή με την πρώτη θετική του αντίδραση όταν ανακοίνωσε η Ελλάδα την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο Έντι Ράμα απαντώντας στους εσωτερικούς «επικριτές» του δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία (για ΑΟΖ ) με την Ελλάδα και δεν μπορεί να υπάρξει καμία χωρίς την έγκριση του Προέδρου».
Όπως μετέδωσε το himara.gr, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Προέδρου της Αλβανίας Μέτα σχετικά με αυτό το ζήτημα, είπε πως «είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι το σπαταλά, γιατί εάν υπήρχε συμφωνία, ο πρόεδρος σίγουρα θα το γνώριζε αυτό». Και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν διακοπεί από την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα.
«Τερματίστηκαν χωρίς συμπεράσματα και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν είναι τόσο νέα όσο ήταν τόσο καιρό, δεν έχουμε ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε απολύτως καμία συμφωνία αυτή τη στιγμή. Η σύγχυση μέσω μιας δήλωσης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει καμία σχέση με την Αλβανία, αλλά έχει να κάνει με την έννοια του δικαιώματος να επεκταθεί στα 12 μίλια, όπου το επιτρέπει το έδαφος. Στην περιοχή μεταξύ μας και της Ελλάδας αυτό δεν είναι δυνατό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράμα.
 Στο παιχνίδι και οι Αλβανοτσάμηδες!
Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι μπαίνει και ο Πρόεδρος των Αλβανοτσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι, θέτοντας ανοιχτά ζήτημα συνόρων με την Ελλάδα! 
Απευθυνόμενος στον Αλβανό Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα χαρακτήρισε παράλογη την ελληνική δήλωση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, εφόσον υπάρχουν σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο (echedoros-a.gr) ο  Ιντρίζι είπε -μετά τη συνάντηση με τον Μέτα - ότι του ζήτησε οι συζητήσεις με την Ελλάδα να ξεκινήσουν με την κατάργηση της εμπολέμου κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών και την περιοχή της «Τσαμουριάς»!
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα τις τελευταίες ημέρες αποστασιοποιήθηκε από τις παράλογες δηλώσεις του, καθώς συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκταθεί χωρίς τη συγκατάθεση της Αλβανίας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει την αλβανική ατζέντα στις συζητήσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.
«Εγώ εξέφρασα την ανησυχία μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι σε αυτήν τη συμφωνία, δύο νησιά έχουν λάβει το δικαίωμα επέκτασης, παραβιάζοντας την οικονομική ζώνη της χώρας μας.
Ο Ράμα τις τελευταίες ημέρες έκανε μια ανάκληση και διάβασε αυτό το σημείο που λέει ότι όπου η γεωγραφία δεν το επιτρέπει, ένα κράτος δεν μπορεί να το δηλώσει μονομερώς. Η αλβανική κυβέρνηση δεν πρέπει πλέον να αποδεχθεί το σύνθημα της Ελλάδας και της Σερβίας ότι αυτό που είναι δικό τους είναι δικό τους και αυτό που είναι δικό μας είναι συζητήσιμο. Τα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα έχουν καθοριστεί από το 1913 και η οριοθέτηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων έγινε από μια διεθνή επιτροπή το 1926. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα ανοίξει το ζήτημα των συνόρων, θα αναζητήσουμε την περιοχή μας…», ανέφερε μεταξύ άλλων. 
 Κρίσιμη συνάντηση…
Ο Ράμα καλείται να επιλέξει Ερντογάν ή Ευρώπη και απ’ ότι όλα δείχνουν η πλάστιγγα γέρνει για μια ακόμη φορά προς Ανατολάς, αποδεικνύοντας ότι η Αλβανία έχει μετατραπεί σε «χώρα – δορυφόρο» της Τουρκίας. Η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στην Αλβανία για συνομιλίες δεν θα είναι καθόλου εύκολη, άρα και σχεδόν αδύνατη η οριστική επίλυση της εκκρεμότητας που υπάρχει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Κι επειδή με την γειτονική χώρα υπάρχουν πολλά ανοικτά «μέτωπα» κυρίως όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, η ελληνική πλευρά οφείλει να απαντά  με τόλμη στις αλβανικές προκλήσεις και στις κατά καιρούς ανιστόρητες απαιτήσεις των ακραίων αλβανικών εθνικιστικών κύκλων. 
Όπως τόνισε και προ ημερών ο «Π.Λ.» μπορεί η επίτευξη συμφωνίας για την ΑΟΖ να έχει επείγοντα χαρακτήρα, όμως σε καμία περίπτωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς όρους και κυρίως χωρίς η Ελληνική Κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει πρώτα το σεβασμό και την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, στο περιουσιακό, στην εκλογική εκπροσώπηση, στη συμμετοχή τους στη δημόσια διοίκηση κ.α.