Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ελπίζεται ότι θα ξεπεραστεί η κρίση

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ «ΚΑΙΕΙ» ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ!

- Η πανδημία του κορωνοϊού «βύθισε» επιχειρήσεις και προκαλεί έντονη αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα

- Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εφάπαξ και σε όλους μέχρι τέλους 2020 τα αναδρομικά των συντάξεων…

TAMEIO TRAPEZA

Έξι σχεδόν μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού η Ελληνική -όπως και η παγκόσμια- οικονομία κινείται σε αχαρτογράφητα «νερά».
Το πρόβλημα βέβαια είναι πιο έντονο στη χώρα μας, με δεδομένο ότι το 2020 ήταν χρονιά ορόσημο, καθώς άφηνε πίσω της μια σκληρή περίοδο απορρύθμισης της οικονομίας και ξεκινούσε με θετικούς οιωνούς για ανάκαμψη και αναστροφή της φθίνουσας πορείας της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων.
Ήρθε όμως ο κορωνοϊός να φέρει «τα πάνω- κάτω» και να βυθίσει σε βαθύτατη ύφεση την Ελληνική οικονομία, χωρίς κανένας να είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης.
Για άλλη μια φορά εκείνη που πληρώνει και την τρέχουσα «κρίση» είναι η μεσαία τάξη, η οποία δέχεται αλλεπάλληλα κτυπήματα με την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, τη μείωση εισοδημάτων, την αύξηση της ανεργίας. Εκείνοι οι οποίοι προς το παρόν δεν «ανησυχούν» είναι οι μισθωτοί του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι. Για τους δεύτερους μάλιστα η χθεσινή ημέρα, συνοδεύτηκε με μια σημαντική είδηση: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να χορηγήσει εφάπαξ και σε όλους τους συνταξιούχους (ανεξάρτητα αν είχαν προσφύγει ή όχι στο Συμβούλιο της Επικρατείας) τα αναδρομικά των συντάξεων με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του τρέχοντος έτους! Ήδη χθες βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.
Η απόφαση αυτή θα ενισχύσει το εισόδημα και την αγοραστική αξία των συνταξιούχων, μέρος του οφέλους θα μεταφερθεί και στην πραγματική οικονομία. Όπως μόνο αυτό δεν αρκεί για να δοθεί τόνος αισιοδοξίας στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι προσδοκίες ότι την καλοκαιρινή περίοδο, θα σημειωνόταν ως ένα βαθμό ανάκαμψη μέσω του τουρισμού, έχουν «ψαλιδιστεί» καθώς οι αφίξεις τουριστών- μέχρι και σήμερα τουλάχιστον- είναι πολύ μικρότερες των αναμενομένου. Αν δε συνεχιστεί η χαλαρότητα και η αδιαφορία στην τήρηση των προληπτικών μέτρων από τον κόσμο, τότε είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η «χαριστική βολή» θα έχει έλθει πολύ πριν τον Σεπτέμβριο.
Σήμερα είναι πασιφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, που κυρίως δραστηριοποιείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για στήριξη ώστε να μην καταρρεύσει στην Κυβέρνηση και ειδικά στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ιστορική απόφαση
Χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε «ιστορική την απόφαση για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας. Εάν προσθέσουμε και τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (η συμφωνία για την Ελλάδα) μεταφράζεται σε 72 δισ.», τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι όταν πριν 4 μήνες προσυπέγραφε με 8 αρχηγούς κρατών τη σχετική επιστολή, αυτό φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ. Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε δράσεις με αναπτυξιακό και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.
«Στο πού θα πάνε τα λεφτά, θα έχω ευκαιρία στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής να αναφερθώ αναλυτικά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος δε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: «Πράσινη μετάβαση και ψηφιακό κράτος. Πρέπει να είστε ο μόνος Έλληνας που δεν έχει καταλάβει ότι έχει γίνει επανάσταση στην επικοινωνία του κράτους με τους πολίτες». Απαντώντας σε άλλη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση στην Ελλάδα είναι 9%. Υπάρχουν χώρες με χειρότερες προβλέψεις. Η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη χώρα και θα σας παρακαλούσα την επόμενη φορά, όταν μιλάτε για ελληνική οικονομία, να είστε ακριβής».
Ο ρόλος των τραπεζών
Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των τραπεζών στην ανάκαμψη της Οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής, έστειλε χθες αυστηρό μήνυμα προς τους τραπεζίτες, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτό το παιχνίδι, οι κακοί τραπεζίτες, η καλή κοινωνία [είναι] πολυφορεμένο. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα στην εκταμίευση πόρων. Πιέζουμε τις τράπεζες να εκταμιεύσουν πόρους χωρίς να παραβιάζονται ορισμένα βασικά κριτήρια. Δεν φαντάζομαι ότι θεωρείτε ότι η τράπεζα πρέπει να δίνει δάνειο σε όποιον ζητάει δάνειο». Απευθυνόμενος σε προσωπικό επίπεδο στον κ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Μην επιστρέφετε εκεί (στο παρελθόν). Το 2015 η τραγική σας διαπραγμάτευση μας στοίχισε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ ζημιά. Για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση αυτή μέσω του σχεδίου "Ηρακλής", το οποίο έχει δρομολογηθεί, έχει δώσει στις τράπεζες ένα αξιόπιστο εργαλείο».
Για τις συντάξεις
Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα αναδρομικά των συντάξεων, είπε ότι η υποχρέωση της κυβέρνησης ήταν να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση στον βαθμό να καταλαμβάνει μόνον όσους είχαν προσφύγει. «Δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν αναμενόμενο να προσφύγουν και οι υπόλοιποι και θα δικαιωνόντουσαν. Θα υποβάλλαμε συνταξιούχους στον κόπο και στη δαπάνη. Επιλέξαμε να τα δώσουμε όλα μαζί εφάπαξ εντός του 2020 και αυτό είναι πολιτική απόφαση», τόνισε.
800 εκ. ευρώ στους συνταξιούχους του ιδ. τομέα
Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ περίπου θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ενώ σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους του δημοσίου η σχετική διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις εκδοθεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου.
Όπως ξεκαθαρίζεται η τροπολογία αφορά σε δαπάνη 900 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα και καθώς στο ποσό αυτό δεν έχουν υπολογιστεί κρατήσεις και φόροι κάτι που σημαίνει ότι το τελικό ποσό που θα λάβουν ανέρχεται στα 800 περίπου εκατομμύρια.
Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν από την κυβέρνηση τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών.