Πρόσθετα μέτρα από σήμερα για αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας…

«ΟΜΗΡΟΣ» ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟIΟΥ ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

Η ανευθυνότητα των λίγων προκαλεί αύξηση κρουσμάτων και φέρνει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ενώπιον νέων απαγορεύσεων
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε: καταστήματα τροφίμων, ΔΕΚΟ, τράπεζες, Δήμους, φαρμακεία, κομμωτήρια και έπεται συνέχεια…

KORONOIOS KOSMOS MASKES

 

Με σταδιακή κλιμάκωση των προληπτικών μέτρων η Κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την μετάδοση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει την ανιούσα, προβληματίζοντας έντονα επιστήμονες και πολίτες.
Η βασική αιτία, είναι η γενική χαλάρωση που επικρατεί σε μαζικούς χώρους, αλλά και στις καθημερινές μετακινήσεις.
Οι εκκλήσεις και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων που γίνονται εδώ και εβδομάδες για τον κίνδυνο επανάκαμψης της πανδημίας με μεγαλύτερη ένταση από την Άνοιξη, δεν πιάνουν τόπο σ’ έναν σημαντικό αριθμό ατόμων κυρίως νέων, συμπεριφορά που αντανακλάται στον καθημερινό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 52 νέα κρούσματα εκ των οποίων μόλις τα έντεκα προέρχονται από τις πύλες εισόδου της χώρας. Το γεγονός αυτό έρχεται να ανατρέψει τις αρχικές εκτιμήσεις ότι ο μεγάλος κίνδυνος με το άνοιγμα του τουρισμού θα προερχόταν από το εξωτερικό. Αν και τις πρώτες ημέρες αυτές επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο με τα μέτρα που έσπευσε να λάβει η Πολιτεία, φαίνεται ότι αυτά τα περιστατικά ελέγχονται σε καλύτερο βαθμό, από ότι τα «εσωτερικά» κρούσματα, που προέρχονται κατά βάση από συγχρωτισμό σε εκδηλώσεις, πάρτι, τη μη τήρηση μέτρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.
Ο προβληματισμός των επιστημόνων είναι εμφανής, ενώ ανησυχία επικρατεί και στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, που ναι μεν τηρεί τα προληπτικά μέτρα, η τύχη του όμως εξαρτάται από την αδιαφορία και την απρονοησία εκείνων που προκλητικά ενεργούν και κινούνται ως να μη συμβαίνει απολύτως τίποτε. Τέτοιου είδους συμπεριφορές που διαπιστώνονται από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και τα χωριά, ακόμη και της Ηπείρου, είναι αυτές που στην πράξη έχουν θέσει υπό «ομηρία» του κορωνοϊού το σύνολο των πολιτών και έχουν αποσαρθρώσει την ελληνική -όπως και την παγκόσμια- οικονομία.
Και εφόσον δεν πείθει ο λόγος επιστημόνων και κυβερνητικών παραγόντων, «πέφτουν» μέτρα, τα οποία κάνουν δυσκολότερη την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. Χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επέκταση της χρήσης μάσκας, ανακοινώθηκε επίσης παράταση των μέτρων στις εκκλησίες μέχρι και την 21η Αυγούστου και βλέπουμε, ενώ ουσιαστικά «άναψε» νέο «κόκκινο» για τα πανηγύρια. Έπεται συνέχεια καθώς στο τέλος της εβδομάδας θα αξιολογηθούν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών από την Επιστημονική Επιτροπή η οποία και θα εισηγηθεί αναλόγως.
Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς από σήμερα καθίσταται υποχρεωτική η μάσκα για εργαζόμενους και κοινό σε
- καταστήματα λιανικής
- γραφεία/υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό, ΔΕΚΟ, τράπεζες, Δήμοι
- ιατρεία, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα
- καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.)
- κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε:
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- ταξί για επιβάτες και οδηγούς,
- σούπερ μάρκετ,
- ασανσέρ,
- για εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης
-διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία και ιατρεία
- πλοία και αεροπλάνα
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, εξετάζεται αν θα χρειαστεί κάποιο συμπληρωματικό μέτρο για τις εκκλησίες.

Να σημειωθεί ότι χθες καταγράφηκε το πρώτο θύμα κορωνοϊού που προέρχεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πρόκειται για 63χρονο ιερέα, από την Ξάνθη ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα. Ήταν ο 203ος στη λίστα των νεκρών από τον Covid 19.
Στις εκκλησίες
Χθες η Ιερά Σύνοδος έστειλε εγκύκλιο προς όλους τους κληρικούς και μοναχούς, με την οποία υπενθυμίζει τα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας και την ακριβή τήρησή τους λόγω κορωνοϊού, με αφορμή και τις γιορτές στις 6 Αυγούστου της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και τη γιορτή της Παναγίας το 15Αυγουστο.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζεται στην εγκύκλιο, όπως έπραξε από την αρχή της υγειονομικής κρίσεως, συνεχίζει να τηρεί υπεύθυνη θέση έναντι του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού Της, ενδιαφερόμενη τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για την εξασφάλιση της ακωλύτου τελέσεως της Θείας Λατρείας.
«Κόκκινο» στα πανηγύρια
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η απαγόρευση των πανηγυριών θα επεκταθεί και στον Αύγουστο, τον μήνα που παραδοσιακά γίνονται τα περισσότερα στη χώρα και ειδικά στην Ήπειρο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μέχρι και την Παρασκευή, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, να προαναγγέλλει ωστόσο την επέκταση του μέτρου:
«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναστείλουμε και να απέχουμε από τα κάθε είδους πανηγύρια. Και ο καθένας μας πρέπει να απέχει από συναθροίσεις και συνωστισμούς. Είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά.
Τα χθεσινά στοιχεία
Όπως προαναφέρθηκε ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες άλλα 52 νέα κρούσματα, εκ των οποίων μόνο τα έντεκα είναι εισαγόμενα. Τα προβλήματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Αττική (14), στη Θεσσαλονίκη (9) , στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη χθεσινή λίστα περιλαμβάνεται και η Αχαϊα (4).
Όπως δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι σε καλύτερη κατάσταση, καθώς τα κρούσματα που καταγράφονται είναι πλήρως διαχειρίσιμα και υπάρχει πλήρης εικόνα για όλα τη χώρα. «Κάνουμε συχνές ιχνηλατήσεις σε κάθε επίπεδο, ώστε κανένα κρούσμα να μη λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται μέχρι σήμερα είναι για μη χρήση μάσκας και για την υπέρβαση των ατόμων που επιτρέπονται σε ένα χώρο. Προανήγγειλε νέους ελέγχους τις επόμενες μέρες και ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς.