Με προκλητικές εκδηλώσεις που δυναμιτίζουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις…

Ο Ε. ΡΑΜΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΙ ΤΟ «ΤΣΑΜΙΚΟ»!

Εμπαίζει απροκάλυπτα τη χώρα μας, την ώρα που επιδιώκει να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας…
«Με το έτσι θέλω» περιουσίες Ομογενών, χαρακτηρίζονται κρατικές
και πωλούνται σε φιλοκυβερνητικούς επιχειρηματίες

TSAMHDES SHMAIA2

• Η Αλβανία επιθυμεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά (και έχει) την Ελληνική στήριξη, την ίδια ώρα όμως φροντίζει να δυναμιτίζει τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, πότε με την καταπάτηση των κατοχυρωμένων διεθνώς δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και πότε ενθαρρύνοντας ανθελληνικές δράσεις εθνικιστικών κύκλων, όπως αυτή των «Τσάμηδων».
«Πρωταγωνιστής» και εκφραστής αυτής της πολιτικής είναι ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος πλέον έχει μετατραπεί σε «δεκανίκι» του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Μια σειρά γεγονότων, αλλά και δηλώσεων του τελευταίου διαστήματος έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανοχή, αν όχι και υπόθαλψη, πράξεων που στρέφονται ευθέως κατά των Ελλήνων της Αλβανίας, αλλά και κατ΄ επέκταση της Ελλάδος.
Η πιο ακραία έκφραση του ανθελληνισμού, αποτελεί η ετήσια εκδήλωση των «Τσάμηδων» για τη δήθεν γενοκτονία τους. Αμετανόητοι και ανιστόρητοι, «οπλισμένοι» από τις Αλβανικές Κυβερνήσεις και ειδικά του Ράμα, που τους αναδεικνύουν σε πολιτικούς «συμμάχους» για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, καθιέρωσαν κεντρική εκδήλωση στην περιοχή Τζάρα των Αγίων Σαράντα, απέναντι από τα Ελληνικά σύνορα, όπου έχουν στήσει και μνημείο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 27 Ιουνίου, αλλά μάλλον λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία ξαναπαίρνει διαστάσεις στη γειτονική χώρα, εγκαταλείφθηκε η ιδέα να ακολουθήσει και η καθιερωμένη πορεία προς τα σύνορα.

Κλίμα ανθελληνισμού
Το κλίμα ανθελληνισμού, το οποίο καλλιεργείται συστηματικά και από φιλικά προς τον Έντι Ράμα μέσα, ενθαρρύνει και άλλα εθνικιστικά στοιχεία να αναλάβουν «πρωτοβουλίες» ή και εγκληματικά να λεηλατούν σπίτια και περιουσίες ομογενών.
Σε συνέχεια της ανθελληνικής προπαγάνδας χθες ο εθνικιστικός σύλλογος «Τα παιδιά της Λιαπουριάς» -που λίγες ημέρες έκαψαν σημαία της Β. Ηπείρου στο στρατιωτικό νοσοκομείο Κλεισούρας- οργάνωσε συγκέντρωση έξω από το Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου, ζητώντας την απέλαση του Έλληνα Προξένου Λάμπρου Κακίση. Τα λιγοστά όμως άτομα βρέθηκαν αντιμέτωπα με τον Αρχιεπιθεωρητή Υγείας ο οποίος επέβαλε στο Σύλλογο Πρόστιμο 50.000 ευρώ για παράβαση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ η Αστυνομία προχώρησε και σε προσαγωγές των επικεφαλής της οργάνωσης.

Λεηλασίες στη Β. Ήπειρο
Αν ο κορωνοϊός χάλασε τη «φιέστα» των εθνικιστών της «Λιαπουριάς», δεν εμπόδισε τη δράση άλλων «αγνώστων» που προέβησαν σε κλοπές και σε φθορές σε πέντε σπίτια στην Κρανιά του Δήμου Φοινικαίων, ή ακόμη και στις συνεχείς διώξεις της οικογένειας του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου Κατσίφα. Ο πατέρας του βρίσκεται κατηγορούμενος για «παράνομη οικοδομική άδεια», επειδή θέλησε να τοποθετήσει ένα προσκυνητάρι στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Κωνσταντίνος πριν από δύο περίπου χρόνια.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα τελευταία συμβάντα, με το ιδιοκτησιακό της Χιμάρας κατά κύριο λόγο να εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα και τις περιουσίες των Ελληνικής καταγωγής κατοίκων της να βρίσκονται ουσιαστικά σε καθεστώς δέσμευσης.

Οι φίλοι του Ράμα
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, κατηγορείται ευθέως για εξυπηρέτηση φιλικών του προσώπων. Μόλις προχθές μια νέα καταγγελία από τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα προκάλεσε νέες αναταράξεις. Όπως ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Top Channel, ο οποίος πρόσκειται φιλικά προς τον Ράμα και συχνά μεταδίδει εκπομπές με ανθελληνικό περιεχόμενο, εμπλέκεται σε υφαρπαγή 6.000 τετραγωνικών μέτρων γης στη Χιμάρα με πλαστά δικαιολογητικά.

Δεν βλέπει τις διακρίσεις!
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Ράμα, υποστήριξε ότι το περιουσιακό ζήτημα δεν σχετίζεται με την διαφορετική εθνικότητα των Χιμαριωτών: «Είναι αλήθεια- είπε- ότι οι πολίτες της μειονότητας έχουν προβλήματα με τα περιουσιακά τους δικαιώματα; Ναι. Αλλά είναι μόνο αυτοί που έχουν προβλήματα με τα περιουσιακά δικαιώματα; Όχι. Όλη η χώρα, κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της χώρας, έχει ένα βάρος μιας πολύπλοκης κληρονομιάς που σχετίζεται με τους τίτλους περιουσιακών δικαιωμάτων, τα αρχεία, τα συστήματα», αναρωτήθηκε.

Κερδισμένοι οι καταπατητές!
Η απάντηση στους ισχυρισμούς του Αλβανού Πρωθυπουργού, δίνεται από την «Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου»: «Μόνο που ο κ. Ράμα δεν εξήγησε γιατί στο ιδιοκτησιακό βγαίνουν πάντα κερδισμένοι Αλβανοί καταπατητές σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, καθώς και γιατί το αλβανικό κράτος χαρακτηρίζει ιδιωτικές εκτάσεις που ανήκουν σε Έλληνες ως κρατικές με το “έτσι θέλω”, ώστε να τις πουλήσει έναντι πινακίου φακής σε Αλβανούς ολιγάρχες για χάρη της… τουριστικής ανάπτυξης», τονίζει η Κίνηση για να προσθέσει ότι ο Ράμα μας εμπαίζει απροκάλυπτα και αναρωτιέται για την Ελληνική στάση.

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας
Στις κλοπές και στις λεηλασίες που γίνονται σε βάρος ελληνικών περιουσιών στη Βόρειο Ήπειρο, οι οποίες υποκινούνται από σωβινιστικούς κύκλους των Τιράνων, που έχουν μόνιμο στόχο να εξαφανίσουν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνικό από τα πατρογονικά τους εδάφη, αναφέρεται σε δήλωσή του και ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, προσθέτοντας και τη δίωξη κατά του πατέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα για το προσκυνητάρι.
Καταλήγοντας υπογραμμίζει τα εξής: «Πάντως, ἄς μή χαρακτηρίσῃ κανείς ὡς… ἀσήμαντα τά παραπάνω περιστατικά. Γιατί “ἐξ ὄνυχος τόν λέοντα”. Καί ἀπό αὐτά, δηλαδή, καί ἀπό ἄλλα, πού ἔχουν καταγγελθῇ κατά καιρούς, φαίνεται ξεκάθαρα τό ἀνθελληνικό μῖσος τῶν Ἀλβανῶν ἐναντίον τῶν Βορειοηπειρωτῶν. Κι’ αὐτό, ἀκριβῶς, καταγγέλλω μέ πόνο καί ἀγωνία. Καλή καί ἀξιέπαινη ἡ προσπάθεια τῆς Πολιτείας γιά τήν ἐπανεκκίνηση τοῦ τουρισμοῦ καί τῶν ἄλλων πτυχῶν τῆς καθημερινῆς ζωῆς. Ὅμως, παράλληλα, πρέπει νά μή ξεχνᾶμε τούς Βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς, οἱ ὁποῖοι δεινοπαθοῦν. Κι’ ἄν ἡ Ἀλβανία δέν σεβασθῆ ἀπολύτως τά δικαιώματά τους, δέν πρέπει μέ κανένα τρόπο νά γίνῃ μέλος τῆς Εὐρωπαϊκῆς Οἰκογένειας. Τελεία καί παῦλα».