Την ώρα που η πανδημία τη βυθίζει σε απόλυτη φτώχεια, σενάρια για εκλογές τον Οκτώβριο…

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!

Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση στα άκρα και για την εκλογική μεταρρύθμιση που είναι όρος από την Ε.Ε.

«Ομάδα μαφιόζων εργάζεται κατά του δημόσιου συμφέροντος» καταγγέλλει ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα

ΟΜΟΝΟΙΑ: Σε εξέλιξη το σχέδιο αρπαγής περιουσιών στη Χιμάρα

RAMA BOYLH 5 6 20

• Ούτε η κρίση του κορωνοϊού, η οποία σαρώνει την Αλβανική κοινωνία και οικονομία, βυθίζοντας στη φτώχεια τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της, στάθηκε ικανή να βρουν κοινό «βηματισμό» Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και για την εκλογική διαδικασία, ώστε να εκπληρωθεί ένας από τους όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα μάλιστα με την Παγκόσμια Τράπεζα το 40% και πλέον των Αλβανών θα βυθιστεί σε απόλυτη φτώχεια, οδηγώντας αρκετούς από αυτούς στη μετανάστευση.
Η ευθύνη για το «ναυάγιο» των συνομιλιών βαραίνει κυρίως την Κυβέρνηση Ράμα, η οποία επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της, αρνείται να παράσχει εγγυήσεις για δίκαιες εκλογές, ωθώντας έτσι την αντιπολίτευση εκτός «πολιτικού σκηνικού». Αποτέλεσμα να οξύνεται η πολιτική κρίση και ήδη στα Τίρανα άρχισαν να αυξάνονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Το περιουσιακό στο «προσκήνιο»
Αν σε κάτι είναι όμως «συνεπής» η Κυβέρνηση Ράμα, είναι στο σχέδιό της να «αρπάξει» τις περιουσίες των Ελλήνων ομογενών της Χιμάρας. Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη μεγάλη της ανησυχία καθώς διαπιστώθηκε πώς υπάλληλοι του Κτηματολογίου από τα Τίρανα σε συνεργασία με μεσολαβητές του Δήμου Χιμάρας- δήμαρχος του οποίου είναι ο περιβόητος Γκέρκι (Γιώργος) Γκόρο που έχει καταστεί υποχείριο του Ράμα- κινούμενοι σε ομάδες, γυρίζουν στο Λιβάδι και τους Δρυμάδες, όπου βρίσκουν τους ιδιοκτήτες και παζαρεύουν ευνοϊκή μεταχείριση ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εγγραφής των αντίστοιχων περιουσιών. Όπως επισημαίνει η ΟΜΟΝΟΙΑ, αυτή δεν είναι νόμιμη διαδικασία, καθώς θα πρέπει να γίνεται αίτηση με δικαιολογητικά στα κατά τόπους γραφεία και λήψη της αντίστοιχης βεβαίωσης καταχώρησης της αίτησης.

«Βιάζεται» να τα… χαρίσει!
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για το Κτηματολόγιο στη Χιμάρα, δεν είναι άσχετη και με το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Ράμα σπεύδει να ολοκληρώσει το «σχέδιο» αρπαγής των περιουσιών και την παραχώρησή τους σε φιλικά προσκείμενους επιχειρηματίες πριν τις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να τον οδηγήσουν στην αντιπολίτευση.
Ήδη από τον περασμένο μήνα ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι «η Αλβανία βιώνει τη χειρότερη κατάσταση σφετερισμού του κράτους και πως η υπεράσπιση του συνταγματικού καθεστώτος στη χώρα αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη υποχρέωση».
Εκείνο όμως που «εκτόξευσε» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (κανονικά πρέπει να γίνουν τον Ιούνιο του 2021), είναι το αδιέξοδο που υπάρχει στην μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας και πρακτικής, για την οποία έπρεπε να υπάρξει συμφωνία Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης μέχρι την 31η Μαΐου. Η ημερομηνία παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική για συμφωνία στο άμεσο μέλλον, εξαιτίας της αρνητικής στάσης που δείχνει το Κυβερνών κόμμα.

Εμπόδιο για τις διαπραγματεύσεις
Η Ε.Ε. έχει ζητήσει η οποιαδήποτε αλλαγή στον εκλογικό νόμο να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον έξι μήνες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Παράλληλα όμως έχει ζητηθεί να υπάρχει συμφωνία πριν την πραγματοποίηση της πρώτης διάσκεψης για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε..
Προκειμένου να βρεθεί λύση, έχει παρέμβει και ο διεθνής παράγοντας και ειδικότερα η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, χωρίς όμως και αυτή να εισακούγεται.
Το ενδιαφέρον των Αμερικανών συνδέεται με τον κίνδυνο να περιέλθει η Αλβανία υπό τον μερικό έλεγχο Ρωσίας και Κίνας, μην θεωρώντας προφανώς «πρόβλημα» την απόλυτη εξάρτηση του Ράμα από την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Χαμένοι όλοι…
Για την εξεύρεση κοινής συνισταμένης έχει ιδρυθεί Πολιτική Επιτροπή Διαλόγου, ώστε μέσω αυτής να καταστεί δυνατή η επιστροφή της Αντιπολίτευσης στη Βουλή, η οποία έχει παραιτηθεί από τον Φεβρουάριο του 2019. Οι περυσινές αυτοδιοικητικές εκλογές – που έγιναν μόνο με τη συμμετοχή υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος- τελικά δεν έλυσε προβλήματα ούτε της Κυβέρνησης, ούτε της Αντιπολίτευσης. Η μεν Κυβέρνηση διαπιστώνει ότι υπάρχουν επιπτώσεις, καθώς έχουν ουσιαστικά έχουν παραβιαστεί οι προδιαγραφές της Κάρτας Κοπεγχάγης για τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες, η δε Αντιπολίτευση βλέπει ότι έδωσε «χώρο» στο Ράμα να κάνει «μόνος του παιχνίδι».

Οι πρόωρες εκλογές
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, έχοντας πια άμεση αντίληψη, θεωρούν ότι η πολιτική ανωμαλία σε επίπεδο Βουλής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί προκαλούνται γενικά προβλήματα αστάθειας στην περιοχή. Από τη στιγμή μάλιστα που «ναυάγησαν» οι συνομιλίες για την εκλογική μεταρρυθμίσεις, η επάνοδος της Αντιπολίτευσης στα βουλευτικά έδρανα απομακρύνεται και μαζί με αυτό, δυσκολεύουν περαιτέρω οι διαδικασίες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..
Υπό το πρίσμα αυτό οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δευτερευόντως βλέπουν με θετικό «μάτι» τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Οκτώβριο, οπότε έτσι θα δινόταν η ευκαιρία επανόδου όλων των κομμάτων στη Βουλή.
Στα «σενάρια» που διακινούνται περιλαμβάνονται και η διενέργεια τοπικών εκλογών, με αντάλλαγμα την άμεση επιστροφή του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή. Αυτός βεβαίως προσκρούει στη θέληση των τοπικών αρχόντων που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη της Κυβέρνησης Ράμα, ενώ είναι και αμφίβολο κατά πόσο ο Αλβανός Πρωθυπουργός θα δεχθεί ασμένως να χάσει «τα στηρίγματά του» λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Από του Προέδρου τα χείλη
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Αλβανία είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι «Το Συνταγματικό καθεστώς, απειλείται ξεκάθαρα από μια ομάδα μαφιόζων που εργάζεται κατά των εθνικών και δημόσιων συμφερόντων».
Επισήμανε επίσης την τροποποίηση που έγινε την στο νόμο για τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπου αφαιρεί την υποχρέωση του κάθε μέλους του, όπως και των υπολοίπων ανωτάτων δικαστικών θεσμών στη χώρα, να ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως ορίζει το Σύνταγμα, αντικαθιστώντας την υποχρέωση αυτή με απλή ορκωμοσία σε έναν απλό συμβολαιογράφο. Όπως, ωστόσο, είναι γνωστό στο όνομα της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη στη χώρα δεν λειτουργεί επί δύο χρόνια ούτε το Συνταγματικό Δικαστήριο, ούτε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο Ιλίρ Μέτα πρόσθεσε ακόμη ότι «όλα τα χρήματα, οι περιουσίες, η κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας, οι εξουσίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανών συγκεντρώθηκαν σ' ένα χέρι».