Απευθείας χρηματοδότηση απ’ το Κράτος ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ…ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟ!

Το 70% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας
Για απίστευτη γραφειοκρατία κάνει λόγο ο Στ. Καλογιάννης

Εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση εισφορών

DANEIA

• Βασική προϋπόθεση για να μπει η οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν σκληρά από την κρίση την οποία προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και μοιάζουν να ζουν… στον δικό τους κόσμο, με τις εξωπραγματικές απαιτήσεις που προβάλλουν και τη γραφειοκρατία που έχουν θεσμοθετήσει προκειμένου να παρέχουν τη ζητούμενη χρηματοδότηση. Το θέμα έθεσε στον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της ΤτΕ ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας χθες σε επιτροπή της Βουλής, ζήτησε η παροχή κεφαλαίων να γίνεται απευθείας από το Κράτος, κάνοντας γνωστό πως σήμερα το 70% των επιχειρήσεων έχει πρόβλημα ρευστότητας.

Πρόβλημα οι τράπεζες
«Μαραθώνιο» πρέπει να τρέξει μία επιχείρηση για να φτάσει να χρηματοδοτηθεί σήμερα από τράπεζα κι αυτό δεν βοηθάει γενικότερα στην ανάπτυξη. Το θέμα έθεσε ο Σταύρος Καλογιάννης στον Γ. Ζαββό, Υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε προχθές στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, με θέμα την ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ειδικότερα, ο Γιαννιώτης βουλευτής επισήμανε ότι σήμερα, για να χρηματοδοτηθεί μία επιχείρηση, πέρα από τις απαιτήσεις που ζητάει η τράπεζα (προσημειώσεις, κατάθεση μετρητών, εμφάνιση στην τράπεζα του ΦΠΑ της επένδυσης και πολλά άλλα), οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε ποσό διπλάσιο του ζητούμενου δανείου, απαιτείται και η προσκόμιση συνολικά… 56 δικαιολογητικών πάσης φύσεως!
Επιπλέον, όπως είπε, η τράπεζα δεν αναγνωρίζει την ψηφιακή υπογραφή του δανειζόμενου, αλλά απαιτεί να υπογράφεται από αυτόν και να σφραγίζεται κάθε σελίδα της δανειακής σύμβασης και μάλιστα σε πέντε αντίγραφα!

«Σε άλλες δεκαετίες…»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης, «σήμερα, όλοι χαιρόμαστε για την προώθηση της ψηφιακής πολιτικής και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που εφαρμόζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ενώ η πανδημία του Covid-19 λειτούργησε ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δεν είναι δυνατόν οι Τράπεζες και μάλιστα οι συστημικές, να παραμένουν προσκολλημένες σε λογικές και πρακτικές περασμένων δεκαετιών».
Τόσο ο Υφυπουργός Οικονομικών όσο και ο Γ. Στουρνάρας δήλωσαν ότι θα διερευνήσουν το θέμα του αριθμού των δικαιολογητικών που απαιτούν οι τράπεζες σε κάθε δανειακή σύμβαση.
Για την ψηφιακή υπογραφή, ο Διοικητή της ΤτΕ ανέφερε ότι αυτή θα γίνει αποδεκτή σε πολύ σύντομο διάστημα, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος. Όπως είπε, η Τράπεζα της Ελλάδος προωθεί το «digital onboarding» για να υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής και των συμβάσεων, χωρίς να παραβιάζεται η νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος.

«Κώδωνας» κινδύνου
Στο μεταξύ, «κώδωνα» κινδύνου για τις επιχειρήσεις έκρουσε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής που επεξεργάζονται τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την επιδημική κρίση και τα μέτρα επανεκκίνησης και επιστροφής στην κανονικότητα. Όπως προειδοποίησε, ειδικά στο χώρο της εστίασης μία στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν.
«Στο εμπόριο, στο 87% των επιχειρήσεων έχουμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Χθες (σ.σ. προχθές), που ξεκίνησε η εστίαση, τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο αμιγώς της εστίασης, ο κύκλος εργασιών είναι κάτω σε ποσοστό 95%. Στον καφέ είναι κάτω περίπου στο 50% μιας ημέρας πριν από την κρίση της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει ανασφάλεια
Όπως τόνισε ο κ. Καββαθάς, αυτό που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγορά και την οικονομία της χώρας είναι ότι τα μέτρα έρχονται ανά εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο.
«Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανασφάλειας στους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες, διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Αν θα πάρει μέτρα ελάφρυνσης η κυβέρνηση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε από την πλευρά της ένα σχεδιασμό για την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλοι ταξιδεύουμε πάνω σε ένα καράβι σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά δεν είναι δυνατό να μην έχουμε χαράξει τη ρότα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο που θα ξέρουμε».

«Στον δικό τους κόσμο…»
Η ΓΣΕΒΕΕ, επισήμανε ο κ. Καββαθάς, έχει θέσει άξονες τους οποίους πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση, όπως η χρηματοδότηση και η ρευστότητα.
Μίλησε δε και για τη στάση των τραπεζών για τις οποίες είπε πως ζουν στο δικό τους κόσμο.
Όπως ανέφερε, «το 70% των επιχειρήσεων έχουν πρόβλημα ρευστότητας, τα προγράμματα χρηματοδότησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο είναι η οικονομία, και μας αντιμετωπίζουν λες και έχουμε κέρδη. Έχουμε ζητήσει να κληθούν οι τράπεζες και να μας πουν πού έδωσαν δάνεια. Πρέπει να είναι απευθείας η χρηματοδότηση από το κράτος, έστω και αν είναι αυτά τα χρήματα δανεικά. Οι τράπεζες λειτουργούν σαν η χώρα να μην πέρασε από δεκαετή κρίση».