Το νέο μοντέλο απασχόλησης ανακοίνωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης…

Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας!

Από τον πρωτογενή τομέα η εφαρμογή του μέτρου, ώστε να εξευρεθούν ελληνικά εργατικά χέρια
Η αγροτική παραγωγή «μοχλός» της οικονομικής ανασυγκρότησης

AGROTES SYGKOMIDH

Την αλλαγή φιλοσοφίας στον τομέα της απασχόλησης περιέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε πρότυπη αγροτική μονάδα στον Αυλώνα Αττικής.
Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός ανέφερε ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να επιδοτείται πλέον η εργασία και όχι η ανεργία. Το πρώτο βήμα -όπως είπε- θα γίνει από τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, τα οποία κάθε χρόνο εξασφαλίζονταν με εποχιακούς εργάτες από την Αλβανία και άλλες χώρες.
Το μέγεθος της εξάρτησης της ελληνικής παραγωγής από τα ξένα εργατικά χέρια, διαπιστώθηκε φέτος με το κλείσιμο των συνόρων λόγω του κορωνοϊού, καθώς οι Έλληνες άνεργοι, αλλά και οι μετανάστες που διαμένουν σε δομές δεν έδειξαν καμία διάθεση για να εργαστούν στα χωράφια, περιοριζόμενοι στα επιδόματα ανεργίας και πρόνοιας.
Για να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο σε Έλληνες άνεργους ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το επίδομα ανεργίας δεν θα χάνεται, καθώς θα συνεχίζεται η χορήγησή του, συν το ημερομίσθιο που θα του δίνει ο παραγωγός. «Ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αλλάξουμε λίγο και την φιλοσοφία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί τη διατήρηση του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες. «Θα παίρνουν επομένως και τον μισθό τους από την αγροτική εργασία, θα παίρνουν και το επίδομα», τόνισε.
Κατά τα άλλα ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο πρωτογενής τομέας, σε συνδυασμό με την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, αναδεικνύεται ως ένας από τους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας ενώ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στο τεχνολογικό – ψηφιακό άλμα που συντελείται σταδιακά. Τόνισε δε την ενίσχυση του κλάδου με ένα καταρχήν ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας πως θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους παραγωγούς για να τους στηρίξει και στο άμεσο μέλλον προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που αφήνει πίσω της η πανδημία. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους παραγωγούς της χώρας καθώς στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης συνεχίστηκε απρόσκοπτα η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και δεν σημειώθηκε καμία έλλειψη προϊόντων.
Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό του κράτους, που επιτάχυνε η πανδημία του κορωνοϊού:
«Την εποχή της κρίσης του κορωνοϊού -είπε- έγιναν τεράστια άλματα ως προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους. Τα πιο πολλά τα ταυτίζουμε συνήθως με τη μείωση της γραφειοκρατίας. Μπορώ να κάνω από τον υπολογιστή μου πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχω φυσική παρουσία υπό άλλες συνθήκες, να πάω σ’ ένα Κ.Ε.Π., να πάω στο γιατρό μου για μια συνταγογράφηση».
Για τον αγροτικό τομέα έχει δημιουργηθεί η εξελιγμένη ηλεκτρονική υπηρεσία https://greekfarms.gov.gr/greekfarms. Πρόκειται για μια εφαρμογή που αποτελεί βελτίωση της υφιστάμενης και θα ανοίξει δρόμους στον αγροτικό κόσμο για νέες συνεργασίες με εμπόρους αλλά και με καταστήματα μαζικής εστίασης απευθείας στην Ελλάδα και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Σε αυτή δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να αναρτήσει τις ανάγκες που έχει σε εργασία για εξεύρεση προσωπικού αλλά και να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα ως ένα εργαλείο προβολής του συνολικού του προφίλ, καθώς θα μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα ένα πιθανό δικό του ιστότοπο στον οποίο θα περιέχονται επιπρόσθετες πληροφορίες.
Ο Πρωθυπουργός μετά την περιήγησή του στην εφαρμογή δήλωσε: «Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον με αυτήν την πλατφόρμα είναι ότι αρχίζουμε πια να  παντρεύουμε παραγωγούς με πελάτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Όσο γίνεται να περιορίζουμε τους μεσάζοντες. Άρα, να προσφέρουμε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και κυρίως να  διαφημίζουμε τον πολύ μεγάλο πλούτο της γης μας, παντού στον κόσμο, μ’ έναν τρόπο ο οποίος θα είναι ενιαίος και μέσα από μία πλατφόρμα η οποία, προφανώς, δεν έρχεται να υποκαταστήσει την ιδιωτική αγορά, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να μπει να προβληθεί και να έρθει σε επικοινωνία με πιθανούς πελάτες»’.