Τουρκικό «πόδι» στην Αλβανία και με τη σφραγίδα της Βουλής των Τιράνων…

Ο Ε. ΡΑΜΑ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

- Στα ελληνο-αλβανικά σύνορα (κοντά στην Ήπειρο) εγκαθιστά τους 30.000 «πρόσφυγες» η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την αμηχανία Ευρώπης και Ελλάδος
- Κ. Μητσοτάκης προς Αλβανία: Προϋπόθεση για ένταξη στην Ε.Ε. ο σεβασμός των Δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας…

RAMA ERNTOGAN

• Ο Έντι Ράμα, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών με την Αλβανία, συνεχίζει απτόητος τη συνεργασία με την Τουρκία, έχοντας μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ούτε και αυτή η πανδημία του κορωνοϊού, που σαρώνει την Τουρκία, αλλά έχει βάλει σε καραντίνα όλη την Αλβανία στάθηκε εμπόδιο στην προώθηση του σχεδίου, καθώς η Αλβανική Βουλή που μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης ελέγχεται πλήρως από τον Ράμα, επικύρωσε τη συμφωνία χρηματοοικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας και το πρωτόκολλο οικονομικής βοήθειας της Άγκυρας προς τα Τίρανα.
Αυτή καθεαυτή η συμφωνία, όσο και αν αποτελεί μια ακόμη πρόκληση σε βάρος της Ελλάδος, θα είχε ίσως μικρότερη σημασία, αν ουσιαστικά δεν ήταν ο προπομπός μιας δεύτερης και πολύ πιο επικίνδυνης για τα Ελληνικά συμφέροντα συμφωνίας: Αυτής που προβλέπει την εγκατάσταση 30.000 προσφύγων και μεταναστών μια «ανάσα» από τα σύνορα και κατά βάση σε περιοχές που ζει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
Μέχρι και ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, διαβλέποντας σκοπιμότητες πληθυσμιακής αλλοίωσης, με κύρια «θύματα» τους Ομογενείς που ζουν σε Αργυρόκαστρο, Αγίους Σαράντα και Κορυτσά όπου έχουν γίνει προετοιμασίες από την Αλβανική Κυβέρνηση για οργάνωση κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
Όλα αυτά γίνονται κάτω από τη «μύτη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελλάδος, οι οποίες μέχρι τώρα παρακολουθούν εκ του μακρόθεν τη σταδιακή «κατάληψη» της Αλβανίας από την Τουρκία με τις συνεχείς παραχωρήσεις του Έντι Ράμα προς τον Ερντογάν.

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη
Χθες πάντως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ως προς την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην Ε.Ε., έστειλε σαφές μήνυμα τονίζοντας πως έχει πολλά ακόμη να κάνει στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και στο κράτος Δικαίου. Από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, έως σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έχει κάνει καμία αναφορά για τους Αλβανοτουρκικούς σχεδιασμούς, ενδεχομένως αναμένοντας επίσημες ανακοινώσεις από τις δύο χώρες, καθώς οι μέχρι σήμερα πληροφορίες προέρχονται από δημοσιεύματα Αλβανικών Μέσων Ενημέρωσης. Ο χρόνος πάντως -όπως προκύπτει από την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας- λειτουργεί υπέρ των ανθελληνικών σχεδιασμών.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις καθώς η χώρα του ήταν η πρώτη που δήλωσε ενδιαφέρον να μετάσχει στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων.

Τι προβλέπει η Συμφωνία
Σύμφωνα με αλβανικά και τουρκικά δημοσιεύματα η συμφωνία συνεργασίας αποσκοπεί στον καθορισμό των αρχών σχετικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας που θα διατεθεί στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να προμηθευτεί η Αλβανία, αγαθά και υπηρεσίες για στρατιωτικούς σκοπούς αποκλειστικά όμως από την Τουρκία.
Παράλληλα το πρωτόκολλο εφαρμογής στοχεύει στον καθορισμό των αρχών εφαρμογής της οικονομικής βοήθειας που θα διατεθεί από την Τουρκία, στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού της, προς την Αλβανία.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, Τίρανα και Άγκυρα είχαν υπογράψει το σχέδιο συνεργασίας στον τομέα της άμυνας για το 2020, προκειμένου να ενισχυθεί και να ενταθεί η αλληλεπίδραση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.
Τα τουρκικά ιδρύματα παρέχουν συνεχή βοήθεια στην Αλβανία σε διάφορους τομείς, συμβάλλοντας στον εφοδιασμό και αναβάθμιση της δυνατότητας των αλβανικών Ε.Δ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έμμεσο τρόπο συνεχούς διείσδυσης της Τουρκίας στη γειτονική χώρα, στην οποία ο Ερντογάν -προ κορωνοϊού- είχε υποσχεθεί και γενναία στήριξη για αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.

Και σε άσκηση!
Οι τελευταίες συμφωνίες δεν είναι οι μόνες τις οποίες προωθεί η Αλβανία, ακόμη και μετά το «πράσινο φως» που πήρε για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Είχε προηγηθεί η αποδοχή της πρόσκλησης που είχε απευθύνει η Τουρκία για τη συμμετοχή του Αλβανικού Πολεμικού Ναυτικού (!) στην τουρκική άσκηση «Ασπίδα της Μεσογείου» μαζί με άλλες χώρες που συντάσσονται με το καθεστώς Ερντογάν για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, με έναν από τους βασικούς στόχους την Ελλάδα. Οι άλλες χώρες είναι η Αλγερία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη, ο Λίβανος και η Τυνησία. Αν και το μέγεθος του Αλβανικού Πολεμικού Ναυτικού είναι αμελητέο, εκείνο που έχει πολιτική σημασία είναι η προθυμία του Ράμα να στηρίξει τον Ερντογάν σε κάθε επιθετική κίνηση κατά της Ελλάδος και κατ΄ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα είναι ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί, όσο ο Ράμα εξακολουθεί να ακολουθεί καιροσκοπική πολιτική, που δεν έχει σχέση με συμπεριφορές άλλων ευρωπαϊκών κρατών που επίσης επιθυμούν την ένταξη στην Ε.Ε.: Και χρήματα από την Ε.Ε. εισπράττει και τα παιχνίδια με την Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτος. Στην πράξη, βαδίζει σε ένα τεντωμένο σχοινί: Πόσο θα αντέξει; Αυτό εξαρτάται και από τη στάση της Ελλάδος, αλλά και τη στάση της Ε.Ε...