Με την ίδια συνέπεια που οι Ηπειρώτες τα τήρησαν έως τώρα…

Προσεκτικά και πειθαρχημένα να γίνει και η άρση των μέτρων!

- Από τα Δικαστήρια (Ειρηνοδικεία - Πρωτοδικεία) θα γίνει η αρχή της χαλάρωσης

- Διαδικασία σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη…

DIKASTIKO MEGARO

Κι ενώ η χώρα μας φαίνεται πως κερδίζει τη μάχη με την εξάπλωση του κορωνοϊού, το βλέμμα όλων στρέφεται πλέον στην επόμενη μέρα και στην διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Βέβαια, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Όπως εξάλλου αναφέρει σε όλους τους τόνους η Κυβέρνηση θα είναι μια διαδικασία σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη. Κι αυτό γιατί το στοίχημα είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Μια λάθος κίνηση, μπορεί να καταστρέψει ότι με κόπο χτίσανε οι Έλληνες όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο κορωνοϊός είναι ακόμη εκεί έξω. Μπορεί να είναι περιορισμένος, όμως δεν έχει εξαφανιστεί και πολύ εύκολα εάν γίνει μια λάθος κίνηση, θα επιστρέψει επιθετικά. 
Λίγες παραβάσεις…
Αναμφίβολα, η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα υπήρξε καθολική, ενώ και τις ημέρες του Πάσχα οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία επέδειξαν ατομική ευθύνη  και συλλογική ωριμότητα. Το ίδιο και οι Ηπειρώτες, που υπάκουσαν στις υποδείξεις των ειδικών και πέρασαν τις Άγιες Ημέρες κεκλεισμένων των θυρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Κυριακή του Πάσχα βεβαιώθηκαν δυο παραβάσεις για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας και άλλες τρεις για άσκοπες μετακινήσεις, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα βεβαιώθηκαν έξι και δέκα αντίστοιχα. Χθες από το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι στην Ήπειρο βεβαιώθηκαν μόνο πέντε παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις.
Την ίδια ωριμότητα λοιπόν θα κληθούν οι Ηπειρώτες, όπως και όλοι οι Έλληνες να επιδείξουν και το επόμενο διάστημα, όταν σταδιακά θα αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα.  
Σταδιακή μετάβαση…
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται  ήδη ένα σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, αν και όπως τόνισε ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, αφού τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. 
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε «θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί».
Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που -όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί- έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου. Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία. 
Η αρχή της χαλάρωσης θα γίνει πάντως από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θ’ ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα. Επίσης, ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων». Βέβαια για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.
Η «νέα κανονικότητα»
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα απαραίτητα στοιχεία της «νέας κανονικότητας», αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής:
- Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,
- Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,
- Αποφεύγουμε τις χειραψίες,
- Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.
Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».
Πάντως ερωτηθείς χθες ο Στ. Πέτσας αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων εν όψει της Πρωτομαγιάς είπε πως «η συμπεριφορά των Ελλήνων το Πάσχα ήταν υποδειγματική» και πως θα πρέπει να προσέξουμε «να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί και για το επόμενο τριήμερο και για το επόμενο διάστημα συνολικά».