ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ (Κυβ. Εκπρόσωπος): Το Γολγοθά του κορωνοϊού ανεβαίνει όλη η χώρα, γι’ αυτό και…

ΠΑΣΧΑ «ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ»!

- Χωρίς εκκλησίες, χωρίς χωριό, χωρίς φίλους, χωρίς οβελία στη σούβλα…

- Όσο πιο πιστά πειθαρχήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η κανονικότητα

EKKLHSIA PLATANOS

• Την Εβδομάδα των Παθών διανύουμε από χθες στην πορεία προς την Ανάσταση, αλλά φέτος όλα αλλάζουν... Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα! Η πανδημία του κορωνοϊού θερίζει ανθρώπινες ζωές, διαλύει οικονομίες, προκαλεί αβεβαιότητα για το μέλλον. Σ’ αυτή τη δύσκολη μάχη η Ελλάδα φαίνεται πως αντιστέκεται δυναμικά, έχοντας καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού! Όχι εύκολα, αλλά με πολλές θυσίες, οι οποίες θα πρέπει να παραταθούν λίγο ακόμη, έτσι ώστε να μην καταστραφεί ό,τι με κόπο χτίσαμε όλοι μαζί τις τελευταίες εβδομάδες.

Πάσχα διαφορετικό…
Μιας και πλησιάζουμε προς το Πάσχα, την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως φέτος όλα θα είναι διαφορετικά. Διαφορετικά όμως ως προς τον τρόπο εορτασμού και όχι ως προς την ουσία της γιορτής. Οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε στα χωριά μας, να ακούσουμε με κατάνυξη τις ιερές Ακολουθίες στις εκκλησίες, να πούμε χαρμόσυνα το «Χριστός Ανέστη» τσουγκρίζοντας κόκκινα αυγά και κυρίως ν’ ανταλλάξουμε θερμούς εναγκαλισμούς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αλλά ούτε και να ψήσουμε την Κυριακή του Πάσχα τον παραδοσιακό οβελία στη σούβλα της αυλής μας μαζί με συγγενείς και φίλους. Όμως το φετινό πασχαλινό μήνυμα δεν παύει να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού μπορεί ν’ αποτελέσει βάλσαμο για την ψυχή της σκληρά δοκιμαζόμενης σήμερα ανθρωπότητας. 

Εμπνευσμένο μήνυμα…
Αυτό εξάλλου τονίζει στο μήνυμά της για τη Μεγάλη Εβδομάδα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου. 
«….Το πένθος αυτών των ημερών, όπως διδάσκει η ορθόδοξη παράδοσή μας, δεν συνοδεύεται από την απόγνωση και την απαισιοδοξία. Είναι ένα πένθος γλυκύ, γιατί εμπεριέχει το σπέρμα της ελπίδας. Ακόμα και στο μοιρολόι της Παναγιάς, στο "Γλυκύ μου Έαρ", που τόσο μας συγκινεί, στο βάθος του θρήνου για το ανθρώπινο πεπρωμένο αχνολάμπει η κατάφαση της ζωής. Ξέρουμε πως η ζωή θα υπερνικήσει τον θάνατο, το νιώθουμε στη φύση που σκιρτά και ξαναγεννιέται. Μέσα σε ένα κλίμα δέους και κατάνυξης, περισυλλογής και ενδοσκόπησης, μέσα στην ευεργετική χαρμολύπη της μεγάλης εβδομάδας, περιμένουμε την θαυματουργή κάθαρση της Ανάστασης», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σακελλαροπούλου. 
Και καταλήγοντας επισημαίνει: «Το φετινό Πάσχα θα διαφέρει ως προς τους τρόπους που θα το γιορτάσουμε, όχι όμως και ως προς το περιεχόμενό του. Ας είναι και φέτος η Λαμπρή, η διαιώνιση και ο ανακαινισμός του θαύματος της ζωής. Ευχόμαστε να σημάνει την επούλωση των πληγών στο σώμα της ανθρωπότητας και την ανάστασή της μέσα στο φως».

Κανένας εφησυχασμός
Με την πίστη ότι τον Γολγοθά του κορωνοϊού που ανεβαίνει και η χώρα μας θα ακολουθήσει η Ανάσταση ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, που όπως τόνισε χθες «κρατάμε την Πίστη μέσα μας και αποφεύγουμε το συγχρωτισμό».
Για μια ακόμη φορά επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα περιορισμού, ώστε να μείνει σε χαμηλά επίπεδα ο αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων και για να βγούμε από την υγειονομική κρίση, το ταχύτερο δυνατό, με τις λιγότερες συνέπειες. «Θα ήταν άδικο να γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Θα ήταν άδικο να παρασυρθούμε από την Άνοιξη που μας προκαλεί να κάνουμε το λάθος να παραβιάσουμε τα περιοριστικά μέτρα…», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι έλεγχοι όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα ενταθούν τις επόμενες μέρες, ενώ, όπως είπε δεν επιτρέπονται ούτε μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα! «Ας γιορτάσουμε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη νίκη κατά του κορωνοϊού και ας γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα, όλοι μαζί, όπως προβλέπει η παράδοση και η θρησκεία μας…
»…Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση. Μην κάνουμε λάθος.  Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», τόνισε.

Η επόμενη μέρα…
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, ο Στ. Πέτσας ανέφερε ότι η χώρα προετοιμάζεται για το επόμενη μέρα. «Δεν είμαστε, όμως, ακόμη εκεί. Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «όσο πιο πιστά πειθαρχούμε στα περιοριστικά μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, σταδιακής και μακρόσυρτης, επιστροφής στην κανονικότητα. Τίποτα δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Και βέβαια τον πρώτο λόγο θα έχουν -όπως γίνεται μέχρι σήμερα- οι ειδικοί. Πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία και το συλλογικό καλό».