ΚΟΡΩΝΟIΟΣ: ΜΕΓΑΛΟ «ΘΥΜΑ» ΤΟΥ Η ΑΓΟΡΑ!

«Χτύπησε» την ώρα που καμιά ανάκαμψη δεν έφεραν οι χειμερινές εκπτώσεις… Λήψη έκτακτων μέτρων ζητούν οι επιχειρηματίες, μέσω της ΓΣΕΒΕΕ…

YPOLOGISM COMPUTERAKI

Προβληματισμό προκαλεί ο πανικός που έχει προκληθεί στη χώρα μας με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο οποίος απλώνει σταδιακά τα πλοκάμια του σε όλη την Ευρώπη. 
Οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή συστήνουν ψυχραιμία, ενώ η Κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα και απαγορεύτηκαν οι εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό, ενώ οι ειδικοί επαναλαμβάνουν προς τους πολίτες την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής.
Και μπορεί να παρατηρείται έντονα το φαινόμενο «επιδρομών» στα σούπερ μάρκετ για μαζικές αγορές -κυρίως ειδών υγιεινής και απορρυπαντικών, αλλά και τροφίμων μακράς διαρκείας, εκτοξεύοντας κατακόρυφα τις πωλήσεις συγκεκριμένων ειδών - σε γενικές γραμμές όμως η αγορά και οι επιχειρήσεις έχουν «μουδιάσει» μετά και την ανακοίνωση ματαίωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για το τριήμερο της Αποκριάς. Κι όλα αυτά, την ώρα που ούτε οι χειμερινές εκπτώσεις κατάφεραν να φέρουν την πολυπόθητη ανάκαμψη!
Να εκπονηθεί εθνικό σχέδιο 
Η ανησυχία των μικρομεσαίων για το εύρος των επιπτώσεων που θα έχει ο κορωνοϊός στην ελληνική οικονομία μεταφέρεται μέσω της ΓΣΕΒΕΕ, ζητώντας από την Κυβέρνηση έκτακτα μέτρα.
Σε επιστολή που απέστειλε στους Υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση και Υγείας Β. Κικίλια αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ματαίωση των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, μόλις λίγες ημέρες πριν την κορύφωση των εκδηλώσεων είναι προφανές ότι θα μειώσει σημαντικά τα προσδοκώμενα έσοδα για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τοπική κλίμακα και θα έχει έμμεσες επιπτώσεις στην τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση. Επιπλέον, θεωρείται πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να σημειωθεί μια πρόσκαιρη κάμψη του τουριστικού ρεύματος, εξ αιτίας του φόβου μετακινήσεων και των ευρύτερων μέτρων προφύλαξης που λαμβάνονται διεθνώς…».
Σειρά προτάσεων… 
Η Συνομοσπονδία υπέβαλε πλέγμα προτάσεων και δράσεων που αποτυπώνει το σύνολο των προληπτικών μέτρων που απαιτούνται για την προσωρινή ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Μεταξύ άλλων ζητά:
- Πρόβλεψη για τη μερική αποζημίωση απωλειών από τη δυσανάλογη μείωση του κύκλου εργασιών (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ή το μέσο όρο τριών περιόδων).  
- Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος τριμήνου (ανανέωση σε περίπτωση συνέχισης της κρίσης).
- Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του α’ τριμήνου 2020 (καταβολή ΦΠΑ, εισφορών, άλλων φόρων και τελών) μέχρι νεοτέρας.
- Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
- Αναστολή διατραπεζικών χρεώσεων για συναλλαγές από ΑΤΜ.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Μάλιστα, οι επιπτώσεις του διεθνούς προβλήματος του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις τέθηκαν χθες σε σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. 
Από το οικονομικό επιτελείο παρουσιάστηκαν εναλλακτικά σενάρια και κατατέθηκαν προτεινόμενα μέτρα για κάθε σενάριο, για την αγορά εργασίας και για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εταίρους μας της Ε.Ε., προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες. Ο Υφυπουργός Θ. Σκυλακάκης αναλαμβάνει το συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου, προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες δράσεις.
 Δεν βοήθησαν οι χειμερινές εκπτώσεις 
Στο μεταξύ, καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα αποτελέσματα των χειμερινών εκπτώσεων που ολοκληρώνονται σήμερα, δεδομένου ότι δεν καταγράφηκε ανάκαμψη των πωλήσεων για την πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, για τις 7 στις 10 επιχειρήσεις οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ για το 24% των επιχειρήσεων παρέμειναν σταθερές και μόνο για το 7% κινήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα.
Αυτό προκύπτει από την περιοδική έρευνα για την κίνηση της αγοράς κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2020 που πραγματοποιεί η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Ως προς το ύψος του ποσοστού έκπτωσης στις εμπορικές αγορές, σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις διαμόρφωσε το ποσοστό έκπτωσης μεταξύ 21% και 40%, ενώ 1 στις 4 πραγματοποίησε εκπτώσεις μικρότερης τάξης, έως και 20%.
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων 
Από την πλευρά του το Επιμελητήριο Ιωαννίνων καλεί την Κυβέρνηση άμεσα να βρει τους τρόπους εκείνους που θα ελαχιστοποιήσουν ή εξαλείψουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο σύνολο των επιχειρήσεων από τα απαγορευτικά μέτρα, κατηγορώντας την ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και η ίδια μεταφέρει στους πολίτες τον ιό του πανικού!
«Αυτό που διαπιστώνουμε μέρες τώρα, είναι ότι η κυβέρνηση «Μουτζουρώνεται», οδηγώντας την Ελληνική Οικονομία και τις επιχειρήσεις σε αρνητικά ισοζύγια», τονίζει μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωσή του.