Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΙΤΑΛΙΑ!

- Αυστηρά μέτρα στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πάτρας, ενώ έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπ. Υγείας

- Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς Ιταλία…

KORONAIOS PANEPISTHMIAKO NOSOKOMEIO

• Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα, μετά την… άφιξη του φονικού κορονοϊού στην γειτονική μας Ιταλία, η οποία ήδη μετρά τρεις θανάτους, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς (150 μέχρι χθες βράδυ)! Μπορεί ο ιός να ξέσπασε στην μακρινή Κίνα, όμως θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα έφτανε και στην Ευρώπη, καθώς ήδη κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο. 
Η Ήπειρος θα μπορούσε να αποτελέσει πύλη εισόδου, καθώς υπάρχει έντονη κινητικότητα από και προς την Ιταλία, κυρίως λόγω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ενώ ο ιός δυνητικά θα μπορούσε να μεταφερθεί και από την Αλβανία, η οποία κι αυτή έχει πολλά «πάρε – δώσε» με την Ιταλία. 
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή πήρε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού εάν φτάσει στη χώρα, αν και πολύ σημαντική παράμετρος είναι αυτή της πρόληψης. Ωστόσο, μετά και την περίπτωση της Ιταλίας, όπου υπάρχει διασπορά του ιού, ελήφθησαν έκτακτα μέτρα στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας καθώς διεξάγονται εμπορικές συναλλαγές με τα λιμάνια της γειτονικής χώρας. 
Ψυχραιμία και εγρήγορση
Και μπορεί οι υγειονομικές αρχές στην Ιταλία να έλαβαν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωση του φονικού ιού, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων, προκαλεί προβληματισμό, ο οποίος έχει μεταφερθεί και στο ελληνικό Υπουργείο Υγείας, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι η περίοδος επώασης του ιού μπορεί να είναι πολύ πιο μακρά από τις 14 ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον περιορισμό της διάδοσής του. 
Οι ειδικοί στην Ελλάδα συστήνουν ψυχραιμία προς τους πολίτες και ιδιαίτερη προσοχή, αν και κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να αποτραπεί τελικά η είσοδος του ιού στη χώρα μας. 
Όπως και να’ χει, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση, καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν τα μέτρα προφύλαξης, χωρίς ωστόσο να τους καταβάλλει πανικός. 
Αναστέλλονται οι εκδρομές 
Την ίδια ώρα και με απόφαση της Υπουργού Παιδείας αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία. «Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης», τονίζεται σχετικά. 
Οι ενέργειες του Υπ. Υγείας 
Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού εξετάστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας. Όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας - νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ - βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση Υπ. Υγείας και ΕΟΔΥ:
- Συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.
- Πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιριών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».
- Βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.
- Επικαιροποιούν όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί.