Όπως επισημοποιήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπ. Εσωτερικών

Στην Άρτα «οδεύει» το νέο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων

- Ιδιωτική έκταση κοντά στο Χανόπουλο η τελική επιλογή…

PROSFYGES KONT

• Παρά τις αντιδράσεις του Δημάρχου Άρτας Χρήστου Τσιρογιάννη, όλα δείχνουν πως η Άρτα θα αποτελέσει την επόμενη περιοχή στην οποία θα δημιουργηθεί Δομή φιλοξενίας Προσφύγων στην Ήπειρο. 
Πρόκειται για απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, καθώς η Άρτα είναι μια από τις Περιφερειακές Ενότητες που μέχρι σήμερα δεν φιλοξενεί πρόσφυγες.  Επιπλέον βρίσκεται στην ενδοχώρα που μηδενίζει προβλήματα εθνικής σημασίας που θα μπορούσαν να προκληθούν αν αποφασιζόταν η δημιουργία μιας τέτοιας δομής σε κάποια από τις παραμεθόριες περιοχές Φιλιατών, Πωγωνίου και Κόνιτσας. 
Μετά την απόρριψη των στρατοπέδων και περιοχής στον Αμμότοπο, η έκταση  που επιλέχθηκε βρίσκεται κοντά στο Χανόπουλο και ανήκει σε ιδιώτη, με τον οποίο το αρμόδιο Υπουργείο έχει έλθει σε συμφωνία για τη μίσθωσή του. 
Πρόκειται για αγροτική έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, στην οποία προφανώς θα τοποθετηθούν λυόμενες εγκαταστάσεις. Πριν την επιλογή αυτή, είχε προταθεί και μια άλλη έκταση προς την Κορωνησία, η οποία κρίθηκε ακατάλληλη. 
Στη σύσκεψη ουσιαστικά ανακοινώθηκε η επιλογή, η οποία δεν βρήκε σύμφωνο ούτε αυτή τη φορά το Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, ο οποίος επανέφερε το επιχείρημά του πως η Ήπειρος έχει καλύψει τον αρχικό στόχο της αναλογίας του 1% φιλοξενούμενων προσφύγων σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους, που όμως έχει εγκαταλειφθεί μετά τη μετέπειτα αύξηση των εισροών προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία. Επικαλέστηκε επίσης και την παρουσία στην Άρτα εκατοντάδων μεταναστών οι οποίοι εργάζονται σε αγροτικές εργασίες. 
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- ξεκαθάρισε πως η Περιφέρεια δεν διαθέτει δικούς της χώρους, υπογράμμισε πως το προσφυγικό- μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα και διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια θα συνδράμει στη δημιουργία της Δομής, εφόσον της ζητηθεί, όπως το ίδιο είχε πράξει και για τον Κατσικά. 
Ως προς τη δυναμικότητα του νέου Κέντρου, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει, αυτή θα είναι περίπου για 1.500 άτομα, θα έχει χαρακτηριστικά κλειστού κέντρου, με δυνατότητα εξόδου των φιλοξενούμενων για αγορές ή άλλες δραστηριότητες. 
Μετά τη διαφαινόμενη οριστική απόφαση για τη δημιουργία Κέντρου στην Άρτα, σήμερα ίσως υπάρξουν και οι πρώτες θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις από τους κατοίκους της Άρτας.