ΑΕΙ: ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΔΟΣΗ(;) ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΕΦΤΑ!

- Τα Πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται από το 2021 σύμφωνα με την αξιολόγησή τους, προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας στην 92η Σύνοδο Πρυτάνεων...

- Μεγάλες οι προκλήσεις από τη συγχώνευση ΑΕΙ - ΤΕΙ

SYNODOS PRYTANEON KERAMEOS 1 12 19

• Πρόσθετη χρηματοδότη με 7 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2019, με δυνατότητα μεταφοράς στο επόμενο οικονομικό έτος και αλλαγές στον τρόπο οικονομικής ενίσχυσης των Πανεπιστημίων, ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως κατά την παρουσία της στην 92η Σύνοδο Πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην Αθήνα. Το σχετικό Νομοσχέδιο, με όλες τις αλλαγές, αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας (πιθανότατα την Τρίτη) με στόχο να ψηφιστεί έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Και επεισόδια...
Παρόλα αυτά, η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης αμαυρώθηκε από τα επεισόδια που προκλήθηκαν μεταξύ ομάδας φοιτητών και αστυνομίας, με την Σύνοδο να εκφράζει θλίψη και προβληματισμό για όσα συνέβησαν. «Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει κρίσιμες προκλήσεις να αντιμετωπίσει προκειμένου να συνεισφέρει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και σε ένα καλύτερο αύριο για τους νέους. Χρειάζονται όραμα, πολιτικές, σοβαρή δουλειά και συναινέσεις με διαδικασίες που απαιτούν τήρηση δημοκρατικών κανόνων, ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και καλή προαίρεση», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μειωμένη κατά 45%
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις, ειδικά μετά τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έγινε με ανέφελο τρόπο. Οι υποχρεώσεις πολλές, η χρηματοδότηση ανεπαρκής με την Σύνοδο να σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από τον τακτικό προϋπολογισμό το 2019, ακόμα και μετά την πρόσθετη επιχορήγηση, παραμένει μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το 2012. Για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες η τακτική χρηματοδότηση για το 2020 πρέπει να είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2019».
Παράλληλα επισημαίνουν ότι «η ενίσχυση των Πανεπιστήμιων με πρόσθετο προσωπικό όλων των κατηγοριών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Η απόδοση νέων θέσεων διδακτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών πρέπει να πραγματοποιείται σε τακτική βάση, ενώ η ανανέωση του διοικητικού προσωπικού των Ιδρυμάτων με νέες προσλήψεις είναι επιτακτική».

Με βάση τις επιδόσεις...
Ωστόσο, η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις ότι από το 2021 έρχονται αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με τη θεσμοθέτηση κριτηρίων επίδοσης πέραν των αντικειμενικών που ισχύουν σήμερα (αριθμός φοιτητών και διδασκόντων, χωροταξική διασπορά).
Το 80% της τακτικής χρηματοδότησης θα χορηγείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως συμβαίνει έως σήμερα και το υπόλοιπο 20% θα χορηγείται με βάση τα αποτελέσματα των ΑΕΙ επί συγκεκριμένων κριτηρίων-στόχων (π.χ. εξωστρέφεια). Οι στόχοι αυτοί θα προσδιοριστούν από την νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία θα αποτελεί μετεξέλιξη της σημερινής Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), σε συνεργασία με τα ΑΕΙ.

Οι ειδικοί λογαριασμοί...
Από την πλευρά της Υπουργού ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση μιας ενισχυμένης Ανεξάρτητης Αρχής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ειδικών λογαριασμών των κονδυλίων έρευνας (ΕΛΚΕ) ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία στη διαχείριση των κονδυλίων και να διευκολυνθεί το ερευνητικό έργο των ανώτατων ιδρυμάτων, ενώ εκφράστηκε η πρόθεση για τη θεσμοθέτηση της Συνόδου των Πρυτάνεων ως συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας. Η Σύνοδος στην ανακοίνωσή της χαιρετίζει τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία και ειδικότερα: (1) τη συστηματική προσπάθεια που καταβλήθηκε για τη καθοριστικής σημασίας απλοποίηση του πλαισίου λειτουργιάς των ΕΛΚΕ που αναμένεται να αφαιρέσει σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια, (2) την ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής που θα λειτουργήσει με συγκεκριμένα κριτήρια προς έναν στρατηγικό σχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας και θα διασφαλίζει προϋποθέσεις μεγαλύτερης διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων. Τέλος, η Σύνοδος θεωρεί θετική την πρόθεση θεσμοθέτησης του ρόλου της Συνόδου, ενώ δεσμεύεται να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της διαβούλευσης επί του επικείμενου Ν/Σ.
Από τους Πρυτάνεις κρίνεται επίσης ως ιδιαίτερα θετική η ανακοίνωση της Υπουργού ότι το σύνολο της τακτικής χρηματοδότησης για το 2020 θα καταβληθεί στην αρχή της χρονιάς.

Η φοιτητική μέριμνα...
Για την παροχή σίτισης και στέγασης στους φοιτητές, διατυπώνεται η πάγια θέση ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι υπεύθυνη για την κάλυψη αυτών των αναγκών φοιτητικής μέριμνας για όλα τα Πανεπιστήμια. Όπως έχει επανειλημμένα διατυπώσει η Σύνοδος στις αποφάσεις της, χρειάζεται αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να αυξηθεί το ποσοστό των εξυπηρετούμενων φοιτητών, με κάθε πρόσφορο μέσο σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.