«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΙ 48 ΔΟΣΕΙΣ!

Η επέκταση της πάγιας ρύθμισης για την εξόφληση χρεών στο Δημόσιο αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση των μικρομεσαίων...

Εν αναμονή του νέου φορολογικού Νομοσχεδίου...

EFORIA KOSMOS OYRA

• Την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου περιμένουν εναγωνίως πολίτες και επιχειρήσεις, που ελπίζουν ότι οι ρυθμίσεις που ετοιμάζει η Κυβέρνηση θα δώσουν «ανάσα» στην αγορά.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου η νομοθέτηση να γίνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, έτσι ώστε από το 2020 να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν τους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί και κρατούν πίσω την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι 48 δόσεις...
Μεταξύ των πιο σημαντικών εξαγγελιών για την πλειοψηφία των πολιτών σήμερα είναι η αναμόρφωση της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία, με τον διπλασιασμό των δόσεων (έως και 48), κάτι που αναμένεται να διευκολύνει τους επαγγελματίες για την εξόφληση των χρεών τους.
Πολλές επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες και στην Ήπειρο δυσκολεύονται ακόμη να βρουν τους ρυθμούς τους, καθώς από την μία οι τζίροι τους έχουν συρρικνωθεί σημαντικά και την ίδια ώρα τα χρέη σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία διογκώνονται. Έτσι η επέκταση των δόσεων αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Από τον Ιανουάριο του 2020...
Οι τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών για την πάγια ρύθμιση των οφειλών, η οποία προβλέπεται να επεκταθεί στις 48 δόσεις, θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις, ειδικά εάν τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Χρ. Σταϊκούρας σε πρόσφατες δηλώσεις του «θα υπάρχει η πρόβλεψη για την πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (όλων των οφειλών). Θα περιλαμβάνονται και κληρονομιές και δωρεές. Σε 24 έως και 48 δόσεις. Η δόση θα είναι με εισοδηματικά κριτήρια αλλά ο αριθμός τον δόσεων θα είναι μεγαλύτερος».
Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης από το νέο έτος θα αυξηθούν από 12 για τις τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά.) και 24 για τις έκτακτες (φόρος κληρονομιάς κ.ά.), σε 24 και 48 αντίστοιχα.

Μειώσεις φόρων...
Ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, εκτός από τη νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία, επιβεβαίωσε πως το φορολογικό νομοσχέδιο θα ενσωματώνει τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019), τη μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020, την αναστολή ΦΠΑ για τρία έτη στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006, την αναστολή φόρου υπεραξίας για τρία έτη στα ακίνητα, την παροχή κινήτρων ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δαπάνες για ενοίκια θα μετρούν για την κάλυψη του ορίου 30% των ηλεκτρονικών δαπανών επί του εισοδήματος από το 2020.
Για τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα επιβεβαίωσε πως θα επιβάλλεται ποινή φόρου 22% σε όποιον δεν δαπανά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τουλάχιστον το 30% των συνολικών του εισοδημάτων.