Με υψηλές θερμοκρασίες ξεκινάει σήμερα η διάθεση πετρελαίου

ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΑΣ...ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ!

- Από 1,03 έως 1,05 η τιμή του καυσίμου στην περιοχή μας αναφέρει ο Αντιπρόεδρος των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων Θαν. Παπαδόπουλος

- Σε αναμονή οι καταναλωτές για αυξήσεις στο επίδομα - Ι. ΝΤΑΣΤΑΜΑΝΗΣ: Σταθερές φέτος οι τιμές στα καυσόξυλα…

PETRELAIO THERMANHS

• Στην αγορά βγαίνει, αρχής γενομένης από σήμερα, το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου είναι χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καλοκαιρία κάνει τους καταναλωτές και στην Ήπειρο λίγο πιο αισιόδοξους για τον φετινό χειμώνα, ενώ παράλληλα δε δείχνουν να βιάζονται ιδιαίτερα για παραγγελίες, με εξαίρεση φυσικά τους κατοίκους των ορεινών!
Εξάλλου, τόσο οι πρατηριούχοι όσο και οι πολίτες προσδοκούν κυβερνητική απόφαση για αυξημένο φέτος επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για περιοχές όπου η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη λόγω κρύου, όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ιωαννίνων Θανάσης Παπαδόπουλος.
Θέρμανση όμως δεν προσφέρει μόνο το πετρέλαιο αλλά και τα καυσόξυλα, η προμήθεια των οποίων ξεκίνησε από νωρίς, όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Γιάννης Ντασταμάνης.

Λίγο πιο φθηνό!
Με διαφορά στην τιμή ενός έως τριών λεπτών σε σχέση με την Αθήνα, ξεκινάει σήμερα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στον Νομό Ιωαννίνων. Όπως κάνει γνωστό ο Θαν. Παπαδόπουλος, το καύσιμο θα πωλείται από 1,03 έως 1,05 λεπτά το λίτρο, δηλαδή περίπου 12 λεπτά πιο φθηνά από πέρυσι που είχε ξεκινήσει στα 1,15 ευρώ και στην ίδια τιμή περίπου με το κλείσιμο της προηγούμενης χειμερινής περιόδου στις 30 Απριλίου.
Η έναρξη διάθεσης πετρελαίου, συμπίπτει με περίοδο φθινοπωρινής καλοκαιρίας η οποία θα έχει και συνέχεια. Αυτό κάνει τους καταναλωτές πιο υπομονετικούς, με εξαίρεση τους κατοίκους των ορεινών περιοχών του Νομού μας οι οποίοι άναψαν ήδη καλοριφέρ και έχουν παραγγείλει πετρέλαιο ώστε να μη μείνουν έτσι, όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Κληθείς να δώσει συμβουλές στους ντόπιους καταναλωτές, συνιστά να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να κάνουν έρευνα αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη και το επίδομα που θα πάρουν για πετρέλαιο, πριν αποφασίσουν να στραφούν σε άλλες πηγές θέρμανσης. Παράλληλα, τονίζει πως πριν προμηθευτούν καύσιμο, το οποίο πρέπει να κάνουν πάντα από επαγγελματίες που εμπιστεύονται, καλό είναι να μετρούν τη δεξαμενή τους και να καθαρίζουν τον καυστήρα.

Περί επιδόματος…
Δεν είναι όμως μόνο ο καλός καιρός που κρατάει τους πολίτες σε στάση αναμονής. Ένας άλλος λόγος που περιμένουν είναι για να διαπιστώσουν στην πράξη αν φέτος θα διατεθεί στους δικαιούχους ένα επίδομα θέρμανσης που θα διορθώνει αδικίες και θα δίνει μεγαλύτερη επιδότηση σε περιοχές, που λόγω κλιματολογικών συνθηκών απαιτούν μεγαλύτερα ποσά για πετρέλαιο.
«Η Κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει το επίδομα στους ανθρώπους που ζουν σε μέρη όπου οι ανάγκες για καύσιμη ύλη είναι μεγαλύτερες, αυτό είναι το δίκαιο», τονίζει και ο Αντιπρόεδρος των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων.
Αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα… Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών γίνεται αγώνας δρόμου για να προλάβει να ανοίξει έγκαιρα η εφαρμογή για τις αιτήσεις, αν είναι δυνατό και πριν το τέλος του μήνα. Το επίδομα, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι αυξημένο φέτος κατά 10 εκατ. ευρώ, στα 67 εκατ. ευρώ και θεωρείται ότι μέσα από ανακατανομές μπορεί να αυξήσει την επιδότηση ανά λίτρο από τα 16 λεπτά που ήταν το 2018, στα 19 ή 20 λεπτά.
Εκτός από την οριζόντια αύξηση, αναμένεται να ληφθεί μέριμνα κυρίως για τις περιοχές της κλιματικής γεωγραφικής ζώνης 1 και 2, που αντιμετωπίζουν κατά τεκμήριο και τις μεγαλύτερες δαπάνες θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι ο Νομός Ιωαννίνων περιλαμβάνεται στην 1η ζώνη.
Θα δοθεί άμεσα...
Παράλληλα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «News247», για πρώτη φορά για την περίοδο 2019 - 20 το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να εκταμιευτεί στο σύνολό του μέσα στην τρέχουσα χρονιά σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα αποτελεί προκαταβολή και θα δοθεί μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου και η δεύτερη θα είναι η εξόφληση μέχρι και το τέλος του χρόνου. Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι δημοσιονομικός, αφού τα χρήματα του επιδόματος δεν πρέπει να επηρεάσουν τις δαπάνες του 2020. Ο δεύτερος είναι περισσότερο κοινωνικός, αφού το υπουργείο δεν θέλει για άλλη μια χρονιά τα νοικοκυριά να πάρουν επίδομα θέρμανσης το… καλοκαίρι όταν θα ετοιμάζονται για τις θερινές τους διακοπές!

Τα καυσόξυλα
Πιο νωρίς προμηθεύονται καυσόξυλα φέτος οι πολίτες σύμφωνα με τον Γιάννη Ντασταμάνη, ο οποίος μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», τονίζει πως οι τιμές είναι ίδιες με αυτές των προηγούμενων ετών, ενώ στην αγορά υπάρχει πολύ και καλής ποιότητας ξύλο. Ενδεικτικά ως προς την τιμή, το πουρνάρι έχει 90 ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο, ενώ δρυς και οξιά πωλούνται έναντι 65 ευρώ το κυβικό.
O Πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συν/σμών Ιωαννίνων τονίζει πως η έγκαιρη προμήθεια ξύλων είναι σημαντική για την καλή καύση τους, αφού είναι ξερά, ενώ όταν το αφήνει κανείς αυτό για την τελευταία στιγμή (π.χ. Νοέμβριο) είναι φυσικό να παίρνει καυσόξυλα που κρατούν υγρασία και άρα δεν καίνε καλά.