Θετικά μέτρα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού…

2020: ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

- Οριστικά εγκαταλείπεται η υπερφορολόγηση, αυξάνονται οι επενδύσεις, μειώνεται η ανεργία

- Ηλεκτρονικές συναλλαγές, φραγμός στην φοροδιαφυγή

EYRO METRHMA

• Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αποτυπώνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και δίνει αχτίδα αισιοδοξίας στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών πως αρχίζει επιτέλους να μπαίνουμε σε νέα, πιο ελπιδοφόρα περίοδο.
Τα μέτρα που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός κινούνται σε δύο κεντρικές κατευθύνσεις: Μείωση φόρων και Ανάπτυξη. Υπάρχουν βέβαια και επιμέρους προβλέψεις (παροχές υπό μια έννοια) για ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και κυρίως των νέων μητέρων και της οικογένειας.
Από την 1η Ιανουαρίου, τα οφέλη του νέου προϋπολογισμού θα φανούν στην «τσέπη» των πολιτών και των φορολογούμενων. Και είναι ίσως ό,τι καλύτερο μπορούν να περιμένουν, σε μια περίοδο που κατά τα άλλα είναι φορτισμένη με τα όσα γίνονται στη «γειτονιά» μας, βλέπε Τουρκία, αλλά και όσα ζουν οι Έλληνες εντός Ελλάδος, με κύριο ζήτημα αυτό του μεταναστευτικού - προσφυγικού.
Τα θετικά μέτρα, που αναμένεται θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας είναι βασικά τα εξής:
- Αναμόρφωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% και αύξηση του αφορολόγητου για κάθε τέκνο
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης
- Μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 28% στο 24%
- Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών από το 10% σε 5%
- Αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη
- Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για 3 έτη
- Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

Ενίσχυση της οικογένειας
Με πρόσφατα τα άκρως δυσάρεστα στοιχεία για την υπογεννητικότητα και τη συνεχή διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ θανάτων και γεννήσεων, που στην Ήπειρο έχει πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, η θεσμοθέτηση εφάπαξ επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την αναστροφή της τάσης. Συμπληρωματικό μέτρο αποτελεί η μείωση στο 13% του ΦΠΑ στα είδη βρεφικής ηλικίας (όπως επίσης και στα κράνη ασφαλείας για τους μοτοσικλετιστές).

Οι αντικειμενικές αξίες
Ένα άλλο θέμα που μπαίνει στην «εξίσωση» του νέου προϋπολογισμού είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, ενώ επιδιώκεται η ταχύτερη εκκαθάριση των φορολογικών εκκρεμοτήτων και η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων (επιπλέον έσοδα 50 εκατ. ευρώ).

Καταπολέμηση της ανεργίας
Η πολιτική της Κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, ελπίζεται βάσιμα πως θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και παράλληλα στη μείωση της ανεργίας. Στον προϋπολογισμό, υπολογίζεται πως μέσα στο 2020, θα υποχωρήσει περίπου 2 μονάδες, ήτοι από το 17, 4% στο 15,6%. Θετικό σήμα εκπέμπεται για την κατανάλωση των νοικοκυριών που -εξαιτίας και μείωσης της φορολογίας- εκτιμάται ότι θα σημειώσει αύξηση κατά 1,8%, βελτιώνοντας το βιοτικό τους επίπεδο και δίνοντας «φιλί της ζωής» στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες.

Αύξηση επενδύσεων
Η Κυβέρνηση -από την προεκλογική περίοδο- είχε κάνει σημαία την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Τα πρώτα μέτρα και οι παρεμβάσεις που έχει πάρει στους τρεις μήνες διακυβέρνησης της χώρας άρχισαν να αλλάζουν θεαματικά το κλίμα και αυτό η Κυβέρνηση φροντίζει να το αποτυπώσει και στο σχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέποντας για το νέο χρόνο αύξηση επενδύσεων κατά 13,4%.

Συγκριτικά μεγέθη
Συνολικά τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν δημοσιονομικά το 2020.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αφήνεται πίσω η υπερφορολόγηση στην οποία η Κυβέρνηση Τσίπρα είχε δώσει «ρεσιτάλ», η διαρκής αποεπένδυση και η αχρείαστη περιοριστική πολιτική που επιβάρυνε με 11,4 δις. ευρώ. «Ο Προϋπολογισμός του 2020 δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει την ισχυρή ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια» τόνιζαν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας πως «οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις περιέχονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας και την αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών».

Οι επιπλέον εισπράξεις
Το πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού καλύπτεται από δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα 1,231 δισ. ευρώ, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (επιπλέον έσοδα 642 εκατ. ευρώ), στις νέες αντικειμενικές αξίες (επιπλέον έσοδα 142 εκατ. ευρώ) και στους αυξημένους ελέγχους στις πλατφόρμες Airbnb (επιπλέον έσοδα 60 εκατ. ευρώ). Ενώ, θα υπάρξουν και εξοικονομήσεις δαπανών 500 εκατ. ευρώ.

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής κ.α.
Οι μόνοι… χαμένοι από το νέο προϋπολογισμό, είναι εκείνοι που επιχειρούν να φοροδιαφύγουν ή και δραστηριοποιούνται στην παραοικονομία, καθώς είναι δύο τομείς στους οποίους η Κυβέρνηση ρίχνει ιδιαίτερα βάρος, καθώς θεωρεί πως η καταπολέμησή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη στους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αποδεδειγμένα το πιο αποτελεσματικό μέτρο σε αυτήν την κατεύθυνση. Για αυτόν τον σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Η επισκόπηση δαπανών και εσόδων καλύπτει περισσότερες από 20 ειδικές δράσεις που αφορούν τομείς όπως η εισιτηριοδιαφυγή, η βελτιστοποίηση μεθόδων είσπραξης δημοτικών εσόδων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων κ.ά. Επίσης βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των δαπανών και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Μεταφορά ΠΔΕ
Υπάρχει επίσης και μεταφορά πόρων 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο Συγχρηματοδοτούμενο, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερων αναπτυξιακών οφελών.