Η πλειοψηφία των εισερχομένων δεν προέρχεται πλέον από εμπόλεμες χώρες

ΝΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

- Επεισόδια χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων από ήδη φιλοξενούμενους για να μην αποβιβαστούν 82 άτομα προερχόμενα από τη Μόρια

- Η κοινωνία (και) της Ηπείρου έδειξε και δείχνει τα φιλάνθρωπα αισθήματά της

PROSFYGES THALASSA BARKA

• Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος, καθώς οι συνολικές αφίξεις έφτασαν τους 45.600, από τους οποίους οι 10.200 αφίχθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μεγάλο βάρος, αναλογικά του πληθυσμού και της γεωγραφικής της θέσης «σηκώνει» ήδη η Ήπειρος, που χθες «υποδέχθηκε» άλλα 82 άτομα στο Κέντρο Υποδοχής του Κατσικά.
Αν τις προηγούμενες φορές, ο προβληματισμός που υπήρχε στους τοπικούς φορείς ήταν για το ενδεχόμενο διαμαρτυριών των κατοίκων της περιοχής, χθες αυτές εκφράστηκαν από τους ήδη φιλοξενούμενους εκεί. Οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν εκ μέρους τους για τους νεοεισερχόμενους ήταν μη αναμενόμενες:
Η κεντρική είσοδος στο Κέντρο είχε αποκλειστεί από το πρωί από τους ήδη εγκαταστημένους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν ήθελαν να εγκατασταθούν εκεί άλλα άτομα, μετά και τις πρόσφατες διακόσιες αφίξεις. Τελικά η είσοδος άνοιξε με την επέμβαση της Αστυνομίας, η οποία προέβη σε αρκετές προσαγωγές και λίγο αργότερα κατέστη δυνατή η αποβίβαση των 82 ατόμων που είχαν παραληφθεί από το λιμάνι του Πειραιά.
Τόσο η στάση των φιλοξενούμενων στον Κατσικά, όσο και οι διαδηλώσεις που γίνονται στη Λέσβο, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να ζητούν μεταφορά σε άλλα κέντρα και να θέτουν και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι γεγονός πως προβληματίζει ακόμη πιο έντονα τις τοπικές κοινωνίες.
Περισσότερο ίσως από όλους τους Ηπειρώτες, που από την πρώτη στιγμή «αγκάλιασαν» τους φιλοξενούμενους, τους ενίσχυσαν με είδη άμεσης ανάγκης, με τους τοπικούς φορείς να συνδράμουν γενναία οικονομικά – αφαιρώντας πόρους από άλλες δράσεις- την κατασκευή έργων υποδομής στα Κέντρα φιλοξενίας.

Υπερτερούν οι (λαθραίοι) μετανάστες
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ακατανόητο πρόσφυγες να επιδεικνύουν τέτοια αρνητική συμπεριφορά κατά προσφύγων. Έτσι θα ήταν, αν όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι πλέον σαφές ότι οι πρόσφυγες είναι μειοψηφία των νέων αφίξεων στην Ελλάδα και η συντριπτική πλειοψηφία είναι οικονομικοί μετανάστες που εισέρχονται παράνομα και αναιτιολόγητα στη χώρα μας. «Με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας, όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι, πλέον, πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό», ήταν η ακριβής χθεσινή διατύπωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Η έξαρση της μετακίνησης όλων αυτών προς τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οφείλεται και στη χαλαρή στάση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδειχνε μια ανεξήγητη ανεκτικότητα προς όλους αυτούς που θεωρούν πως μπορούν να μεταβούν σε μια χώρα και αντί να εφαρμόσουν τους νόμους της, επιχειρούν να επιβάλλουν τα δικά τους «θέλω».
Η πλειοψηφία δε αυτών προέρχεται από οργανωμένα κράτη, τα οποία δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση που να δικαιολογεί τα «κύματα φυγής»

Η προσφορά της κοινωνίας
Η Ηπειρωτική κοινωνία, όσο ανοιχτόκαρδη, όσο φιλάνθρωπη, όσο ανεκτική ήταν και εξακολουθεί να είναι προς τους πρόσφυγες, άλλο τόσο αρνητική είναι ως προς τους οικονομικούς μετανάστες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε κάθε περιοχή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται πρόξενοι και δυσάρεστων καταστάσεων, που έχουν οδηγήσει ακόμη και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών!
Δεν είναι λίγα τα περιστατικά τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα μετανάστες που στοιβαγμένοι σε Ι.Χ. και φορτηγά επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σύνορα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή και ακόμη στα ενδότερα της Ελλάδος.
Μόλις προχθές καταγράφηκε ένα ακόμη θύμα και μάλιστα 16χρονος Αφγανός ο οποίος μαζί με ομοεθνή του, είχαν επιβιβαστεί σε φορτηγό που μετέφερε βαμβακόσπορο από τη Μαγνησία στην Ιταλία, και βρέθηκε νεκρός στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας.

Κάτι πάει να γίνει…
Η απόφαση της Κυβέρνησης να ιδρύσει κλειστά προαναχωρητικά κέντρα για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα μας, ή δεν δικαιούνται άσυλο, ενδεχομένως να οδηγήσει στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει στη μείωση των ήδη εγκατεστημένων σε διάφορες περιοχές της χώρας και στην Ήπειρο βεβαίως. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο να ελέγχονται οι κινήσεις τους και να μην περιφέρονται όπως και όπου επιθυμούν, αγνοώντας τις επίσημες οδηγίες και υποχρεώσεις τους.

Φιλοξενία ως… τουρίστες!
Όμως στην όλη εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας «άσυλο», που θα πρέπει να εξεταστεί πριν αποφασιστεί η επαναπροώθηση των παράνομα εισελθόντων στη χώρα μας μεταναστών. Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων- μεταναστών φιλοξενούνται σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και στο Νομό Ιωαννίνων στην πρώην Παιδόπολη Αγία Ελένη και στις Εστίες Κόνιτσας και Δολιανών. Ήδη έχει ανακοινωθεί και λειτουργία δομής για ασυνόδευτα παιδιά στην Πωγωνιανή, αλλά αυτά δεν αρκούν: Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι οκτώ στους δέκα πρόσφυγες θα στεγαστούν σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, μεταφέροντας ουσιαστικά την «πίεση» στην τοπική κοινωνία, αλλά και αυξάνοντας δραματικά το καυτό πρόβλημα της έλλειψης στέγης για φοιτητές κ.α.
«Σκοτεινός» ο ρόλος των ΜΚΟ
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε το θέμα των ΜΚΟ, παραμένει όμως άγνωστο αν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο υπάρχουν σχετικές προβλέψεις για το όριο δράσης τους, με δεδομένο πως αυτές ουσιαστικά απευθύνονται στην Ύπατη Αρμοστεία.
Οι αντιδράσεις για το ρόλο τους, παίρνουν ευρύτερες διαστάσεις και χθες κάτοικοι της Λέσβου δεν δίστασαν δημόσια να κατονομάσουν Μ.Κ.Ο. ως υποκινητές αντιδράσεων που σημειώνονται από φιλοξενούμενους στα Κέντρα Υποδοχής, ενώ στο παρελθόν έχουν ακουστεί και καταγγελίες πως ουσιαστικά οι Οργανώσεις αυτές διευκολύνουν την είσοδο μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.